Üç büyük isim üzerinden Türk edebiyatı portresi
Ahmet Hamdi Tanpınar, Mehmet Kaplan ve Orhan Okay… Türk Edebiyatının üç büyük ismi Ahmet Hamdi Tanpınar, Mehmet Kaplan ve Orhan Okay'ın takipçisi ve Orhan Okay’ın bizzat öğrencisi olan Necmettin Turinay Üç İsim Dört Mevsim adlı eserinde, Türk Edebiyatının üç büyük değerinin eserlerini, çalışmalarını, düşüncelerini ve birbirleri ile ilişkisini inceliyor.
SALİHA SULTAN
Türk edebiyatının üç büyük ismi Ahmet Hamdi Tanpınar, Mehmet Kaplan ve Orhan Okay… Birbirini takip eden üç büyük hoca, üç usta yazar Necmettin Turinay’ın ‘Üç İsim Dört Mevsim’ kitabında bir araya geldi. Ketebe Yayınları tarafından okura sunulan kitapta bu üç hocanın geleneğinin takipçisi ve Orhan Okay’ın bizzat öğrencisi olan Turinay, Türk Edebiyatının üç büyük değerinin eserlerini, çalışmalarını, düşüncelerini ve birbirleri ile ilişkisini inceliyor. Tanpınar, Kaplan ve Okay’ın Türk Edebiyatına ve Türk Edebiyatı araştırmalarına katkılarını, düşünce ve sanat anlayışlarını, fikirlerinin ve eserlerinin gelişim süreçlerini nesnel ve eleştirel bir üslup ile kaleme alan Necmettin Turinay, çalışmasıyla bu üç isme dair yeni bir portre çizerken, aynı zamanda Türk edebiyatının portresini de çıkarıyor.
OSMANLI HAKİMİYETİNDEKİ MACARİSTAN'A DAİR BİLİNMEYENLER
Ötüken Neşriyat, H.Ş Çağatay Çapraz’ın ‘Macar Belgelerinin İzinden’ araştırma kitabını yayımladı. Çapraz kitapta, Osmanlı Macaristanı’ndaki idarî ve beşerî dönüşümleri, Mohaç Meydan Muharebesi ile son bulan tarihî Macar Krallığı topraklarındaki Osmanlı hâkimiyetinin özelliklerini ve Macarların eski düzen lehine sürdürdüğü nüfuz çekişmelerini etraflı biçimde ele alıyor. Çapraz kitapta Macar toprak rejiminin tarihsel vasıflarına, Osmanlı askerî girişimlerinin akabinde geçirdiği dönüşümlere ve toplumun buna karşı gösterdiği reaksiyona da yoğunlaşarak, bu konudaki eksikleri tamamlıyor. Macar Krallığı ve Macar toprak sahiplerinin Osmanlı toprak rejimine müdahaleleri ile Macar coğrafyasında vücuda gelen Osmanlı-Macar ortak yaşamının niteliklerini Macar arşiv belgelerinin penceresinden tahlil eden Çaprar, böylece Osmanlı tarih yazımına da yeni bir bakış açısı sunuyor.
SİYASİ TARİHE REKLAM DÜNYASINDAN IŞIK TUTAN HATIRALAR
Türk reklamcılık sektörünün önde gelen isimlerinden Şahin Tekgündüz’ün anılarının yer aldığı ‘Yaşadım Diyebilmek’ kitabı Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. Kitap, Tekgündüz’ün Cumhuriyet devri Türkiye’sinde İç Anadolu’da bir memur çocuğu olarak başlayıp çalkantılı ve fırtınalı bir yolculukla İstanbul’da reklamcılık sektöründe devam eden hayatını aktarırken o dönemin Türk siyasi tarihi ve iş dünyasına da ışık tutuyor. Yaşadım Diyebilmek kitabı, Türkiye’de örneği nispeten az görülen ‘meslek hayatı tarihi’ne güzel bir örnek.
GENÇLERİ BÜYÜK BUHRAN YILLARINA GÖTÜRECEK BİR ROMAN
İngiliz çocuk yazarı John Newbery adına düzenlenen ve her yıl Amerika’da yayımlanmış en iyi çocuk kitabına verilen Newbery Onur Ödüllü yazar Lauren Wolk’un kaleme aldığı ‘Yankı Dağı’ romanı Timaş Yayınları tarafından Türkçeye aktarıldı. Esma Fethiye Güçlü’nün çevirdiği kitap Genç Timaş etiketiyle okura sunuldu. Roman, Büyük Buhran’da sahip oldukları herşey elinden giden Ellie ve ailesinin kasabadaki evlerini terk ederek yakınlardaki Yankı Dağı’nda yeni bir yaşam kurma mücadelesini anlatıyor.
İlk yayın yeri:https://www.karar.com/kultur-sanat-haberleri/uc-buyuk-isim-uzerinden-turk-edebiyati-portresi-1687913
FACEBOOK YORUMLAR