YUNUS DİLİNDEN
Her dem yeni doğarız
Bizden kim usanası/Yunus Emre
Yunus Emre’nin XIV. yüzyılda Anadolu’da harladığı Hoca Ahmet Yesevi’nin Türkistan’dan gönderdiği meşale yanmaya devam ediyor.
Yunus’un diliyle konuşmak, Yunus’un diliyle bir gönle girmek bin derde şifadır.
Yunus Emre 700 yıldır bizimle birlikte.
‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ etkinlikleri kapsamında Yunus Emre’nin izini sürmeye, onu anlamaya çalışıyoruz.
Yunus’u anlamak kendimizi anlamak, anlamlandırmaktır.
Yunus Emre’yi bir bütün olarak anlamak günümüz insanına ağır gelse de bu yolda atılacak adımları desteklemek durumundayız.
‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ etkinlikleri kapsamında kitap, dergi, panel, sempozyum, tiyatro, film ve müzik etkinlikleriyle insanımızı yeniden Yunus’a çağırmak, Yunus’ta birleşmek ve Yunus’un felsefesinde buluşmaktan başka çıkar yol görünmemektedir.
30 Ekim 2021 tarihinde Manisa’da gerçekleştirilen ‘Yunus Dilinden’ programı Türkiye’ye örnek olabilecek ender programlardan birisiydi.
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Parlak öncülüğünde gerçekleştirilen program Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü tarafından destekleniyor. Ulusal ve uluslararası platformlarda ’Yunus Dilinden’ etkinliği ilk sırada düşünülmelidir. 2018 yılından itibaren yoğun çalışma ve çabalar sonunda sahnelenen etkenlikte Yunus Emre’nin şiirleri Türk Halk ve tasavvuf müziği eşliğinde sergileniyor.
Anonim ezgiler, klasik ve tasavvuf müziği gibi geniş yelpazede Erol Parlak tarafından bestelenen Yunus’un deyiş ve nefesleri solist ve dev orkestra eşliğinde zenginleştirilmiş. Semah, zikir ve danslarla Yunus felsefesini sahneye taşıyan program ‘İşte budur, Yunus böyle anlatılır’ dedirtiyor.
Yunus, modern dünyaya ancak böyle anlatılabilir.
Yunus, zihinlilere ve gönüllere ancak böyle nakşedilebilir.
Özgün ve yöresel kostümlerle sahne arkasında sergilenen danslarla bir yandan iç dünyaya dalıyor bir yandan da semahla coşturuyorsunuz.
Prof. Dr. Erol Parlak, ‘Yunus Dilinden’ projesi ile ilgili: “Projeyi "uluslararası çapta çok yönlü bir sanat ve sahne etkinliği olarak" tanımlayarak, "Anadolu inanç geleneğinin baş temsilcilerinden Yunus Emre'nin gerek kültürümüzdeki yeri gerekse duygu ve düşünce dünyasının derinliği açısından hakkını vermeyi amaçlayan geniş kapsamlı bir projeyi hayata geçirdik. Gelecek dönemde özellikle kitap çalışmasını yabancı dillere çevirerek ve yurt dışındaki ülkelerde konserler düzenlenerek 'Yunus Dilinden' projesini dünyaya taşımayı hedefliyoruz." değerlendirmelerini yapıyor.
‘2021 Yunus Emre ve Türk Yılı’ kapsamında Manisa Valiliği, Yunus Emre Enstitüsü, Yunus Emre Belediyesi, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Rektörü Prof. Erol Parlak ve ekibi tarafından hazırlanan ‘Yunus Dilinden’ programına emeği geçen herkese teşekkür ederim.
FACEBOOK YORUMLAR