Şehzadeler Spil’le Yükselmez! Manisa Dağı (Spil) Şehzadelerle Yükselir!
NACİ YENGİN
www.tarihistan.org
Nisan ayından itibaren basına yansıyan “"Şehzadeler Spille Yükseliyor" projesi yeterince ilgi uyandırmasa da elli yıl öncesinden düşünülüp hayata geçirilmesi gereken Manisa’nın cazibe merkezi olmasına hizmet edecek önemli bir projelerden birisidir.
Şehzadeler Belediyesi, Çevre ve Orman Bakanlığı Spil Dağı Milli Park Müdürlüğü, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Müdürlüğü, Zafer Kalkınma Ajansının destek ve katkı sağladığı proje içerisinde Manisa laleleri, Sülüklü Göl, Tantalos Kaya Mezarı, Yarık Kaya, Kybele Kaya Anıtı ve Pelops Tahtı gibi mitolojik ve doğal güzelliklerin ön plana çıkarılması, kültür ve turizme kazandırılması amaçlanıyor. Ancak 26 Mayıs 2017 tarihinde projenin nihai toplantısında Sultan Yaylası, II. Beyazıt döneminde yapıldığı bilinen, on yıl öncesine kadar kalıntıları bulunan Manisa’ya gelen şehzadelerin yaz aylarında tatbikat ve avlanmaya çıkıp aylarca kaldıkları kaleden hiç bahsedilmedi!
Her şeye karşın geç kalınmış olsa da edindiğim izlenim yeni projeye resmi ve sivil kurumların önem verdiği ve hayata geçirileceğine dair olumlu adımların atılmaya başladığına dairdir. Umarım yarıda kalmaz ve umarım Manisa ve çevre iller gerek turizm, gerek ekonomik alanda gerekse tabiatın korunması, Manisa Dağının yaşanabilir doğal güzellikler içinde insanlara hizmet sunmaya başlamasıdır.
Çekincelerimize gelince:
"Şehzadeler Spille Yükseliyor" projesi güzel bir başlangıç. Ancak isimlendirme itibariyle yanlış görüyorum.
Valilik, Şehzadeler Kaymakamlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Şehzadeler Belediyesi tarafından yürütülen Zafer Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje Manisa Dağının turizme açılması anlamında bölgenin kalkınmasına hizmet etmeye aday bir projedir.
Ancak Şehzadeler Spille kalkınmaz! Spil Şehzadelerle kalkınır. Ayrıca Spil ismi Türklere has bir isimlendirme değildir. Bizim için orası Manisa Dağı ya da Evliya Çelebinin ifadesine göre Dumanlı Dağ’dır.
Keşke isimlendirme yapılırken daha hassas olunsaydı! Şehzadeler Spilin emrinde değildir. Manisa ve civarı başta Fatih Sultan Mehmet olmak üzere Manisa’da şehzadelik yapan Osmanlı sultanı olan şehzadelerin emrinde olmalıdır.
Bizler Manisa adına yapılacak her türlü olumlu hizmetin yanında olduk, olmaya da devam ederiz. Bizim dikkat çektiğimiz konu isimlendirme üzerinedir. Bünyesinde 6 padişah yetiştirmiş, 16 şehzadeye ev sahipliği yapmış ve 25 Ekim 1313'ten itibaren Türk-İslam şehri olarak medeniyete büyük katkılar sağlamış bir şehrin dağları, ovaları, ırmakları, mimarisi... Türkleşmiş ve Türk medeniyeti içinde bize ait olarak yaşaya gelmiştir. Hala eski Yunan, Roma ve Bizans isimlerinde diretilmesine bir anlam veremediğimiz için düşüncelerimizi serdetme gereği duyduk. Üç turist gelecek diye atalarımızın uygun gördüğü, dağ, ova, şehir mahalle, ırmak… İsimlerini neden değiştirmeye çalışıyoruz anlamak güç!
Sözü Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkçe konusunda bence talimat sayılması gereken temennileriyle bitirmek istiyorum: “Kendi ana dilini en doğru şekilde konuşmayan toplumun başkalarına da faydası olmaz. Dil konusunda maalesef bir özentidir gidiyor. Kendi dilimizin güzellikleri varken, bu konudaki bu yarış hoş değil.
Yusuf Has Hacip'de şöyle diyor; "Akıl süsü dil, dilin süsü sözdür. İnsanın süsü yüz, yüzün süsü gözdür.
Hep belediyelere söylüyoruz, kendi dilimizden olmayan tabelaları sökün."