Naci YENGİN

Naci YENGİN

Genel Yayın Yönetmeni
[email protected]

Robert Koleji casus yuvası mı?

15 Şubat 2021 - 19:14 - Güncelleme: 15 Şubat 2021 - 22:34

Robert Koleji casus yuvası mı?

Son günlerde Boğaziçi Üniversitesiyle ilgili haberler gündemden düşmüyor. Malumunuz Boğaziçi Üniversitesinin kökeni Robert Kolejine dayanıyor.
Kolejin kurucularından Cyrus Hamlin, “Türkler Arasında” adıyla yayınlanmış bir hatıra kitabı var. Kitap 2011’de yayınlandı. Yayınlandığında çok da ses getirdiğini söyleyemeyiz. Ancak şimdilerde kitabı tekrar okumanızı tavsiye ederim. Zira Robert Kolejinin hangi amaçlarla kurulduğu, faaliyetleri, Osmanlı’ya karşı kolejde neler yapıldığı açıkça anlatılıyor.
Yıllardır söylenir Robert Koleji casus yetiştiren bir şer yuvası mıdır diye?

Robert Kolej ve Rumelihisarı / Sébah ve Joaillier Fotoğrafı / 1890'lar

Robert Koleji 1890'lı yıllar(Fotoğraf eskiistanbul.net'ten alınmıştır.)

Robert Koleji ve söz konusu kitapla ilgili ilk dikkat çekici ilk yazı Cüneyt Özdemir’den geldi. Özdemir 18 Kasım 2010 tarihinde Radikal gazetesindeki köşesinde yazdığı yazı malumun ilamı gibiydi.
Hâlbuki Robert Kolejinin kuruluş amacının casusluk olduğunu, Cruys Hamlin’in Osmanlı’ya gönderilmiş misyoner bir casus olduğunu herkes bilir.
 Cüneyt Özdemir o yıllarda Radikal gazetesinde taşı gediğine koymuş ve Robert Kolejinde görev yapan Charless (Hilary Sumner) Boyd’un 35 yıldır okulda casusluk yaptığını hatırlatmıştı!
Daha sonra Belma Akçura’nın “Teşkilatın Adamları” kitabında anlatılan ve Türkiye’yi derinden etkileyecek olan karanlıkta kalmış bazı olay ve kişileri biraz daha ortaya çıkaracak bilgileri ortaya koyuyordu. Belma Akçura’nın kitabında anlatılan Robert Koleji müdürünün gizli, derin ilişkilerinin boyutları tüm çıplaklığı ile ortaya konmaktadır.
Kolejde 35 yıl görev yapan Charless  (Hilary Sumner) Boyd’un Türkçe dâhil altı dili ana dili gibi konuşuyor olması şaşırtıcı gelmeyebilir. Ancak Akçura’nın anlattığı[1]CIA, İngiliz Gizli Servisi, İngiliz- ABD Casusluğu gibi pek çok konuyla bağlantısı bulunan şahıslardan bahsediliyordu!  Charles Summer’in Türkiye’de kimlerle işbirliği içinde olduğu, kimleri koruduğu da detaylı bir şekilde şahitleri tarafından ortaya konuyor.
1976’da ölene kadar tam 35 yıl Robert Kolejinde görev yapan Boyd, okulda Temel Bilimler alanında dersler de verir!
Robert Kolejinin kuruluş amaçları arasında Hıristiyanlığı yaymak var gibi görünse de asıl meselenin Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı bazı kesimleri desteklemek, örgütlemek, manipüle etmek midir diye düşünmeden edemiyor insan.
İyisi mi siz Belma Akçura’nın kitabını okuyup ortaya attığı iddiaları öğrenin!
Eğer Belma Akçura’nın kitabında ortaya attığı iddialar doğru ise bir zamanlar Komünist, Kemalist, Maocu ya da devrimci geçinen insanlarının aslında kimler olduğunu, hangi güç odakları tarafından desteklenip sahaya sürüldüğünü yakından öğrenmek mümkün!
Robert Kolei ile ilgili okunmasını tavsiye ettiğimiz bazı kitapları hatırlatalım:
Cyrus Hamlin, “Türkler Arasında” adıyla 2011’de Meydan yayınları tarafından yeniden yayımlandı.[2] Ayrıca Robert Koleji ile ilgili 21 Kasım 2010’da Sabah Gazetesinde Elif Tanrıyar tarafından kaleme alınan “Anılardaki Robert Koleji” yazısında ortaya koyduğu Kaya Kaynar’ın ‘Robert Kolejinin En Hazin Öyküsü’, Şakir Eczacıbaşı’nın ‘Çağrışımlar, Tanıklar Dostluklar’, ve İpek Çalışlar’ın ‘Halide’ kitaplarını önerebiliriz.
Robert Kolejinin bilim, sanat, kültür ve siyasi hayatımıza çok önemli katkılar sağlayan nice değerli şahsiyet yetiştirdiğini de söylememiz gerekiyor. 16 Şubat 2021/Salı

 


[1] Belma Akçura, Teşkilatın Adamları, Postiga Yay. 2010, s.116vd.

[2] Cyrus Hamlin, “Robert Koleji Kuran Misyonerin Anıları-Türkler Arasında; Terc. Hasan Yüksel, İstanbul, 2011

Reklam

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum