Naci YENGİN

Naci YENGİN

Genel Yayın Yönetmeni
[email protected]

MİLLİ EĞİTİMDE ABD ETKİSİ! FULBRİGHT ANLAŞMASI

23 Temmuz 2016 - 09:28 - Güncelleme: 25 Temmuz 2016 - 05:21

MİLLİ EĞİTİMDE AMERİKAN ETKİSİ! FULBRİGHT ANLAŞMASI(

NACİ YENGİN

WWW.TARİHİSTAN.ORG

Türkiye’de sağlıklı bir gelecek hedefleniyorsa öncelikle geleceğin inşa edilmesinde birinci derecede rol oynayan eğitimden başlamak gerekmektedir.

Kim ne dersi desin eğitimimiz istenilen seviyede değildir. 1860’lardan bu güne eğitim sistemimizdeki düzensizlik, aksaklıklar ülkenin her alanında görülen sorunların temel nedeni olarak görülebilir. Öyle ki eğitim işi insan işidir. Eğitimde yakalanan başarı ülkenin ekonomik, teknolojik, siyasi, kültürel… Alanlarında da kendisini gösterecek ve kaosların; tökezlemelerin önüne yine eğitimle geçilebilecektir.

Osmanlı son döneminde gördüğümüz yabancı-ajan okullarının Osmanlı’yı nasıl karıştırdığını; hatta Osmanlı’yı yıkmak için el birliğiyle nasıl çalıştıklarını biliyoruz!

Osmanlı’nın yıkılmasıyla başlayan kalkınma ve eğitimde reform hareketi 27 Aralık 1949 tarihine kadar sürmüş ancak bu tarihten itibaren eğitimimiz bir türlü sıkıntılardan kurtulamamış, istenilen ve gerçek anlamıyla Milli Eğitim olamamıştır!

Milli Eğitim müfredatları, uygulamaları bir yana eğitim kendi felsefesiyle yetişmeyen genç beyinlerin geldiği durum ayan beyan ortadadır.

Hiçbir devlet, hükümet eğitim ve dış politikada hatalar yapmak istemez. Her ikisi de ülkenin kaderini belirleyen alanlardır. Özellikle eğitim ülkenin geleceğini belirleyen en önemli ve en ciddi alan olarak karşımızda durmaktadır.

Ancak gelin görün ki Türkiye’de her şeye rağmen eğitimin milli olup olmadığı, eğitimde Batı-ABD’nin gücünün ne olduğu soruları sorulmaya devem ediyorsa ve bu sorulara makul cevaplar verilemiyorsa bu işte başka bir iş var demektir!

Uzun uzadıya Türkiye’de Milli Eğitimden bahsedecek değil. Vereceğim örnek 27 Aralık 1949’dan bu güne içinde bulunduğumuz durumu açıkça anlatmaktadır!

***

Türk Millî Eğitimini millilikten çıkaran 27 Aralık 1949 tarihinde ABD ile yapılan "FULBRİGHT ANLAŞMASI” halen yürürlüktedir!

Bağımsız ve milli duruş için bu antlaşma derhal kaldırılmalıdır!

Anlaşmanın 5.maddesine göre "Komisyon; dördü Türk vatandaşı, dördü de ABD vatandaşı olmak üzere sekiz üyeden oluşacaktır. ABD’nin Türkiye’deki diplomatik misyon şefi, komisyonun fahri başkanı olacaktır!

Ne kadar üzücüdür ki ABD ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma uyarınca kurulan komisyon çalışmalarını halen devam ettirmektedir!

2012 yılında yapılan toplantıyla Fulbright Eğitim Komisyonu üyeleri şunlar olmuştur:

1- John Tomas Maccarthy (Başkan), ING Bank Türkiye Müdürü,

2- Scott F. Kilner, ABD İstanbul Başkonsolosu,

3-Mark A. Wentworth, ABD Büyükelçiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müsteşarı,

4- Kaya Arıkoğlu, Mimar ve Şehir Tasarımcısı, Arıkoğlu Arkitekt Ltd. Şirketi, Adana,

5-Prof. Dr. Ahmet Âdemoğlu, İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü,

6-Engin Soner, Dışişleri Bakanlığı İkili Kültürel İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı,

7-Doç. Dr. Ömer Açıkgöz, Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü,

8- Prof. Dr. Ekrem Tatoğlu, İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Milli Eğitim Bakanlığı son dönemde yaşanan gelişmeler aşamasında ivedilikle milletin milli, manevi, tarihi değerlerine uygun, çağdaş bir Milli Eğitim Müfredatı hazırlamak ve söz konusu komisyonu kaldırmak durumundadır!

Türkiye artık nesillerini Batıcı-Amerikancı akımlara harcayacak lükse sahip değildir!

Gün geçirilmeden Milli Eğitim iç ve dış baskılar sonucu hazırlanan tüm komisyon ve yapılan antlaşmaları gözden geçirilip kaldırılmalıdır...

İnönü döneminde imzalanmış ve Türk Milli Eğitimini ipotek altına alan “FULBRİGHT ANLAŞMASI” ve Fulbright Eğitim Komisyonuyla daha ne kadar devam edilecektir? 

EK:Fulbright Programı nedir?

 Amerika Birleşik Devletleri’nin en prestijli burs programıdır. Program, 1946 yılında, İkinci Dünya Savaşı sonrası, Senatör J. William Fulbright’ın eğitim ve kültürel değişim yoluyla, ülkeler arasında ortak bir anlayış geliştirmek amacıyla Amerikan Kongresi’ne sunduğu bir kanun teklifiyle başlatılmıştır. Bu yasanın fikir babası olan Senatör J. William Fulbright, Fulbright Programı’nı dünyamızdaki silahlı çatışma potansiyeline karşı atılan bir adım olarak görmüştür. Bu program sayesinde, Amerikalı öğrenciler ve sanatçılar dünyanın birçok yerinde eğitim ve araştırma imkânlarından yararlanmakta, dünyanın dört bir tarafından gelen öğrenci, öğretmen ve akademisyenler ise Amerika’da araştırma yapmakta ve eğitim alabilmektedirler.

Fulbright Programı, 2016 yılında 70. kuruluş yılını kutlamaktadır.

 

Reklam