MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI VE İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLERİNİN DİKKATİNE!
NACİ YENGİN
www.tarihistan.org
Yaz tatili diyerek birçoğumuzun gündeminde değil belki ancak bir ay sonra gündemi fazlasıyla meşgul edecek en önemli sorunlardan birisi yine eğitim olacaktır!
Türkiye’de 17 milyon anaokulu, ilk, orta ve lise düzeyinde eğitim alan öğrenci var. Eğitim çağına gelmiş genç neslin sağlıklı fiziki ve ruhi koşullarda eğitim alması geleceğin inşa edilmesinde, ülkenin geleceğinde birinci derecede rol oynayan en önemli konulardan birisidir!
Ancak gelin görün ki her yıl olduğu gibi 2016-2017 eğitim öğretim yılında da fizik ve ruhi donanımı yetersiz okullarda eğitim görecek milyonlarca öğrenci!
Bu yılın diğer yıllardan önemli bir farkı da FETÖ/PDY kapsamında OHAL tarafından kapatılan okullarda okuyan öğrencilerin diğer okullara geçmesi meselesidir!
Türkiye genelinde 1700 okula FETÖ/PDY kapsamında el konulmuş ve söz konusu okullar kapatılmıştır. Bu bağlamda Milli Eğitim Bakanlığının omuzlarındaki yük ve sorumluluk bir kat daha artmıştır.
Eğitim öğretimin aksamaması temel amaç olduğuna göre söz konusu okullarda okuyan öğrenciler mağdur edilmeyerek ya devlet okullarına ya da özel okullara kayıtlarını yaptıracaklardır. Ancak devlet okullarına nakillerin had safhada olduğu hesaba katılırsa 2016-2017 eğitim öğretim yılı çetin geçecektir!
Milli Eğitim Bakanlığının devlet okullarına yapılan talepleri karşılayabilmesi için en az 3000 okul binasına ihtiyacı vardır! Bu aşamada yeni 3000 okul binası yapmak mümkün olamayacağına göre bizce atılması gereken en akıllıca adım şöyle olmalıdır:
FETÖ/PDY kapsamında el konulan okulların mülkiyeti halen Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve Hazine’ye devredilmiş bulunmaktadır. Bu çerçevede Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı arasında yapılacak çalışma sonucu 1700 okulun Milli Eğitim Bakanlığına kazandırılması mümkündür! Bunun gerçekleşmemesi durumunda devlet okullarında dersliklerin 60-70 öğrenciye kadar çıkacağı bilinmektedir! Böyle bir durumda dersliklerde ders işlemenin ne derece mümkün olup olmayacağı bellidir!
FETÖ/PDY kapsamında el konulan okullar Milli Eğitim Bakanlığına devredilmelidir.
Devlet okullarında sınıflardaki öğrenci sayısı 70'e dayanmıştır! Örneğin Manisa merkezde devlet okullarında sınıflarda öğrenci mevcudu 70'e kadar çıkacağı söylenmektedir! Bu tür bir sınıf ortamında ders yapmak, eğitim-öğretim mümkün değildir!
Gelecek nesillerin kaybolmaması, paralel terör örgütlerine yem olmaması için kapatılan FETÖ/PYD okullarının devletleştirilmesi elzem görülmemektedir!
Türkiye’nin içinde bulunduğu olağanüstü geçiş sürecinde ülke geleceği olan nesillerin kaybolmaması için en mantıklı çözüm OHAL kapsamında el konulan okulların Milli Eğitime devredilerek acil okul ihtiyaçlarını kısmen karşılamak ve sınıflarda öğrenci mevcutlarını 30’a indirmek; ders yapılabilecek, eğitim alınabilecek hale getirmek gerekmektedir. Aksi halde önümüzdeki on yıllarda anaokulundan lise sona kadar eğitim-öğretim çağındaki genç nesiller heba olma notasına gelecektir! Bu kaostan özel kurslar, etüt merkezleri, merdiven altı dershaneler ve özel ders yapan çevreler ve diğer paralel yapılanmalar faydalanacaktır!
Kısa vadede milli eğitimi rahatlatacağını düşündüğümüz OHAL kapsamında el konularak kapatılan okulların Milli Eğitim Bakanlığına devri en isabetli ve en akıllıca karar olacaktır.Bu okullar eğitim öğretim müfredatına, fiziki şartlara uygun kurumlardır. Bu okulların başka bir kuruma; örneğin belediye ve buna benzer kurumlara devredilmesi isabetli değidir.
Arz olunur!