Naci YENGİN

Naci YENGİN

Genel Yayın Yönetmeni
[email protected]

MANİSA VE FETİH KUTLAMALARI

04 Kasım 2013 - 14:34

MANİSA VE FETİH KUTLAMALARI

NACİ YENGİN

www.tarihistan.org

"Dağ fare doğurdu" diye geçirdim içimden. Bu yıl Manisa'nın Türk şehri oluşunun 700. yılıydı malumunuz. Ancak “yapılmak istenip de yapılamayan”, cümleler dahi kuramadığımız Manisa’nın fetih etkinlikleri ve anma gecesini duyunca içimden böyle bir düşünce geçti!

Yukarıdaki cümleleri 26 Êkim 2013’ten önce yazarak kenara koyup bekledim. Yapılmak istenenen etkinlikler bunlarla sınırlı mı kalacaktı?

26 Ekim 1313 tarihinde Saruhan Bey’in Manisa Kalesi’ni alarak fethettiği Manisa şehrinin Türk şehri oluşunun 700. yıl dönümü etkinliklerinde neler yapıldı?

Düşüncemi destekleyecek şekilde, gerçekleştirilen etkinliklere baktığımızda 700 yıldır Türk şehri olan Manisa adına bu kadar cılız ve bu kadar baştan savma etkinlikleri görmek ne kadar acı verici!

Manisa Saruhan Bey Türbesi önünde gerçekleştirilen etkinlikler şunlar:

a-MEDAR öncülüğünde gerçekleştirilen birkaç gösteri

b-Ahmet Faruk Ayaz’ın solistliğini yaptığı tasavvuf müziği

c-Fetih Duası

d-TRT’nin “İl İl Türkülerimiz” programında kurtuluş etkinlikleri bünyesinde Manisa Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen "Türkülerle Manisa" adlı konser.

Konsere ilginin ne denli az olduğunu hesaba katmazsak dişe dokunur en önemli etkinlik buydu sanırım. Tribünler bomboştu. Her misafire Manisa Türküleri CD’sinin hediye edilmesi güzel bir jestti...

Gerisi siyasilerin, bürokratları konuşmaları ve bol vaadleri!

Hepsi bu kadar! Koskoca bir şehrin fetih programı bu kadar!

Halbuki belediye daha önce bazı çalışmalar yapacağını en üst ağızdan duyurmuştu. Bazı paneller, sempozyumlar, sergiler, müzik etkinlikleri, sanat ve edebiyat günleri çalışmalarının yapılacağına dair ön hazırlıklara bizzat şahit olmuştum. Ancak her ne olduysa kutlamalarda bahsi geçen hiçbir etkinliği göremedik.

Manisa'nın Türk şehri "Saruhan" oluşunun 700. yılında ne yapılıyor? Her zaman olduğu gibi şehir derin uykusunu uyumaya devam ediyor!

Madem yapmayacaktınız bırakın da biz yapalım Saruhan Sancağı’nın şanına yakışır bir kutlama, etkinlik, sempozyum, sinema ve edebiyat günleri. Ama nerede o günler…

Manisa’nın fethinin 700. yılı etkinlikleriyle ilgli yazı yazmaya elim varmıyor. Kalemimi kırmaktan ve yapılamayan etkinlikler hakkında verip veriştirmekten korkuyorum. Koskoca üniversite; adı Manisa'ya yakışmayan Celal Bayar Üniversitesi, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Valilik, sivil toplum kuruluşları neredeler? 700 yıldır mı uyuyor bu şehir? Kaç yıl daha uyutulacak ve kaç yıl daha ölü toprağı serpilmiş şekilde denek olmaktan öte gidemeyecek bu şehir?  Şehri uyandırmak için illa düşman işgali mi gerekli bu şehre! Hoş o da kar etmemiş bazı zevatlara da düşmanla işbirliğine gitmişlerdi ya neyse!

Saruhan Bey ve Ulu Saruhan Beyleri, Koca Çınar Osmanlı’nın Saruhan Sancağı’nda yetişmiş padişahları II. Murat, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, III. Murat, III. Mehmet ve I. Mustafa sizin zamanınızda nasıldı Saruhan Sancağı? Regaip kandillerinde hangi törenleri yapardınız şehre dair?

Önümüzdeki yıllarda yapılması ümidiyle etkinlikler adına Sayın Hüseyin Tanrıverdi’nin şu vaatlerinin altını çizip takipçisi olacağımızı belirtmek isteriz: “Bundan sonra ki amacımız sadece bu tür etkinliklerle değil de, daha kapsamlı bir program hazırlamak olacaktır. Konferanslarla, resim, müzik, hat sanatı, roman, hikaye, fetih canlandırması, Manisa Kalesi’nin onarımı, sikke ve para basımı gibi geniş kapsamlı bir etkinlik hazırlamak için şimdiden çalışmaya başlanılmalıdır.”

Manisa’nın Türk şehri oluşu mu daha önemlidir yoksa hala Türk şehri olarak yaşatılması mı?

Korkarım gelecek nesiller bizlerin ardından çok da iyi şeyler söylemeyecek!

 

Reklam