MANİSA’NIN SAHİPLERİ/
KARACA AHMET TÜRBESİ
İnsanlar şehirlerine duyarsızlaşırsa şehrin uluları şehirlerden uzaklaşırmış. Bir şehir ululardan ne kadar uzaksa o şehirde yaşayan insanların maneviyatı da o kadar milli değerlerden uzaktır.
Eskiden her mahalle ve sokakta bir derviş, pir, baba, ermiş, dede, şeyh, veli, evliya türbe, yatır ve mezarlar bulunurdu. Hatta sokak ve mahalle isimleri ebedi makamında yatanlarla anılırdı. Sokağın rengi, şekli, kültürü hatta imanı biraz da oradaki mevtanın rengi, dili, mezhep ve meşrebiyle bilinirdi. Adeta bulundukları sokak, mahalle ve şehrin manevi mimarları olan şahsiyetler aramızdan ayrıldı ayrılalı insanlara bir haller oldu!
Önce manevi mimarlarımızı uzaklaştırdık semtlerimizden sonra da imanımız yavaş yavaş bizi terk etmeye başladı! Yahya Kemal Beyatlı’nın “ Ezansız Semtler” yazısı bu bakımdan milletin ibret levhası olarak durmaktadır!
Yaşadığımız hayata borçlu olduğumuz şahsiyetlerin maneviyatından faydalanmak amacıyla bazı günlerde birkaç saati ayırmak gerekir. Bu düşünceyle geçen gün birkaç arkadaşla Karaca Ahmet türbesine gittik. Planlanmış bir gidiş değildi bizimkisi. Apar topar diyebileceğim bir gidiş oldu.
Karaca Ahmet’in gerçek türbesi olarak bilinen ilk mekân neresidir diye düşünüyor insan? Zira Türk milleti kalbine gömdüğü derviş, dede, pir, veli, evliya, sahabe, önder, lider… Gördükleri için bazen mezar-türbe bazen de makam yaptırarak onların şahs-ı maneviyatına her daim sığınmak ve dualarında onlara da göndermelerde bulunmak istemiş ve bu düşünceyle manevi şahsiyetlere ait birçok mezar-türbe yaptırmıştır.
Daha çok Türk dervişleri için geçerli olan milletimizin bu hasleti Yunus Emre için olduğu gibi Karaca Ahmet için de geçerlidir.
Bildiğim kadarıyla Karaca Ahmet’e atfedilen mezarlar Manisa Horoz köyü, Afyon Karaca Ahmet köyü, Sivrihisar, Aydın Tekke köyü, Göynük, Akhisar Karaköy, Eşme Karaca Ahmet köyü ve Makedonya’da bulunmaktadır.
Karaca Ahmet’in asıl mezarının hangisi ve nerede olduğunu nereden bileceğiz? Bunun için Karaca Ahmet’in yaşadığı dönemde yazılmış kaynaklara, tapu kayıtlarına, kroniklere bakmak yeterlidir. Bu bakımdan kaynakların ortak görüşü Karaca Ahmet’in mezarının asıl yerinin Manisa Horoz Köyde; şu anda bulunduğu mekânda olduğu yönündedir.
Karaca Ahmet Sultan ismiyle anılan zatın Horasan erenlerinden, Hoca Ahmet Yesevi dervişlerinden, Hacı Bektaş-ı Veli müritlerinden birisi olarak bilinir. Hakkında ilk bilgilere Manisa’da meftun Revak Sultan vakfiyesi kayıtlarında rastlanır. “Horasan erenlerinden Süleyman oğlu Karaca Ahmet”[1] ifadesi yer alır. Manisa ve Saruhan Sancağı ile ilgili nice şaheser çalışmalara imza atan M. Çağatay Uluçay’ın “Manisa Ünlüleri” kitabında Karaca Ahmet ile ilgili şu bilgiler yer alır:
“Süleyman-i horasaninin oğludur. Saruhanoğlu İshak çelebi zamanında yaşamıştır. Şakaik-i Numaniyye’de Akhisar köylerinden birisinde yattığı yazılı ise de yanlıştır. 800/1397 tarihli Hoşkadem Paşa vakfiyesine nazaran daha önceleri ölmüştür. Horoz köyünün kuzeyindeki türbede yatmaktadır. Hoşkadem Paşa türbesi, tekkesi, vazifedarları ve gelen giden misafirlere hayli vakıf yaptırmıştır. Terkes Osmanlılar zamanında ünlü idi.”[2]
Eğer Manisa’yı bilmiyorsanız Karaca Ahmet Türbesini bulmakta bir hayli güçlük çekersiniz! Hoş, Manisa’yı bildiğini iddia eden arkadaşlarımız bile bulmakta zorlandı türbeyi! Açık adresi ve tarifi elimizdeydi. Ancak Türbe yolunun bu kadar kötü olabileceğini düşünmemiştik! Hele türbe yolunun içler acısı halini anlatmak istemem!
Manisa, eğer kültür turizmine önem vermek istiyorsa Saruhan Bey, Karaca Ahmet, Yunus Emre gibi şahsiyetleri ön plana çıkarmak durumundadır.
Manisa'nın Horozköy mahallesinde Mareşal Fevzi Çakmak Mahallesi Karaca Ahmet Küme evlerinde yer alan Karaca Ahmet Sultan’ın türbesine giden yolun öncelikli olarak yapılması gerekiyor. Bir giden bir daha gitmemek için yemeni edecek denli kötü bir yoldan gitmek zorundasınız türbeye.
Karaca Ahmet Türbesinin yüzölçümünün 7825 metre kare olduğunu ancak şu anda 600 metre kare civarında bir mekâna sahip olan türbe arazisinin kimlere geçtiği merak konusu?
Tapu kayıtlarında 1187 parsel numarasıyla gösterilen türbe arazisinin 1940 Sular İdaresi Kanununa göre hamam, sebil, çeşme, mezarlık… vakıflar müdürlüğünden alınarak belediyelere devredildiğini ve belediyelerin ellerinden gelen gayreti göstererek Karaca Ahmet Türbesi gibi birçok tarihi mekanı daha yaşanır ve ziyaret edilir hale getireceğine inanmaktayız.