Manisa Asker Hastahanesi (Baytar Mektebi)
Yıllardan beri atıl durumda bulunan Tren İstasyonun alt tarafındaki Asker Hastahanesi-Baytar Mektebi olarak bilinen tarihi bina ne zaman yapılmıştır kesin bir bilgimiz yok! XVIII. Yüzyıla ait olduğu söylense de bu gerçeği yansıtmamaktadır.
Kültür ve Kültürel Varlıkları Koruma Varlıklarının 16.09.1994 yılı envanterine göre bina kadastro pafta: 147. Ada 882. Parsel 8 olarak belirtilmiştir.
Manisa Eski Askeri Hastanesinin (Baytar Mektebi)yapılış tarihi 1915 olup 1994 yılı envanterlerinde iki katlı dikdörtgen planlı olduğu ve vakfiye olarak belirlendiği görülmektedir.
Yıllardan beri içimde kalan bir özlemi de böylece gidermiş olmanın sevinci ve tarihe not düşmek adına çektim, Eski Askeri Hastanenin o muhteşem kapısının fotoğrafını! Başka ne isteyebilirim ki? Lise yıllarımdan beri düşlediğim şeyi bir nebze olsun gerçekleştirmiş oldum!
Kültür, Turizm Bakanlığı ve Vakıflara bağlı olması gerekirken, üstelik duvarlarında birkaç yerinde “koruma altında” olduğu yazılıyken üstüne üslük atıl durumda duran bir tarihi eserin göz göre göre yıkılıp gitmesini seyretmek her Manisalı gibi bizleri de üzmektedir!
Elimde ada, pafta ve mimari özelliklerine dair teknik bilgiler bulunsa da bu bilgilere itibar etmek doğrusu çok da akıllıca gelmiyor bana. Buna benzer bazı yapılar hakkında da elimdeki bilgilerle tarihi bilgiler arasında farklılıkların olduğunu görünce ben de çok itibar etmez oldum resmi bilgilere! İyisi mi daha gerçekçi belge bulmak...
Açık söyleyeyim, bir zamanlar tarihi binaların dökümünün çıkarıldığı bilgiler doğru mudur emin değilim! Baştan savma olabiliyor bazı bilgiler! Ancak bir gerçek var ki bu dökümler her ne kadar bilgiler tam doğru görünmese de bildiğim kadarıyla Kültür Bakanlığı ve Vakıflar o bilgileri esas alarak çalışmalarını sürdürüyor. Bu da yetersiz bilgilerle hareket edildiğini gösteriyor. Hâlbuki vakıflar, belgeler ve işin uzmanlarıyla birlikte hareket edilebilse daha isabetli olacaktır.
Bizce kültür ve tabiat varlıklarını korumayla ilgili üniversitelerle ortak çalışmalar yaparak yeniden araştırmalar yapılmalı ve gerçeğe daha yakın bilgilere ulaşmak için bilgi ve belgeler ışığında tarih eserler baştan aşağıya taranmalı Manisa’da.
Tarihi ve kültürel değerlerle ilgili yeniden ve ivedilikle dökümler çıkarılmalıdır derken boşuna söylemiyoruz… Kimsenin ne bilgisi var ne de ilgisi!
Ancak aldığımız bilgilere göre Manisa Tarihi Asker Hastanesi(Baytar Hastanesi) ile ilgili önümüzdeki dönemde sevindirici gelişmeler yaşanacak!
Konunun Maliye Bakanlığı İle Kültür Bakanlığı arasında devam ettiği ve müze yapılması şartıyla Kültür Bakanlığına devredildiği bilgilerinin kesinlik kazanmış olmalı ki son zamanlarda güzel çalışmalar devam ediyor.
Sorumluluk her kimde olursa olsun bir an önce bu ve buna benzer onlarca tarihi ve kültürel eserlerin Manisa’ya kazandırılması gerekiyor.
1994’den beri çürümeye ve adeta yıkılmaya terk edilen bu ve buna benzer eserlerin bu güne ve yarına kazandırılması Şehzade Şehir adına önemli kazanç olacaktır.
Yunan yangınından sonra başlayan tarihi eser talan ve ilgisizliğinin halen devam ediyor olması insanı üzmesin de ne yapsın?
Birkaç aydır dış sıvası bitirilmiş bir şekilde duran ve her gün birkaç ustanın çalıştığı Manisa Asker Hastanesi ile ilgili daha somut çalışmalar sürüyor. En azından yıkılmasının önüne geçileceğini söyleyebiliriz.
Ancak, tarihi eserin aslına uygun onarılıp onarılmadığı konusunda bir şey söyleyemeyiz! Gidin ve gözlerinizle görün derim. Saray-ı Amire bahçesindeki Fatih Kulesi nasıl dışı betonerme sıvayla kapatıldıysa aynı durum bu bina için de geçerli olmaz diye umut ediyoruz!
Umarız aslına uygun restore edilir ve Manisa’ya kazandırılır Manisa Asker Hastanesi temennisinde bulunmaktan başka bir şey gelmiyor elimizden!
Son günlerde bahçe düzenlemesi yapılan Eski Asker Hastahanesi( Baytar Mektebi) yakın zamanda hizmete açılacaktır.
Bildiğimiz kadarıyla İl Kültür Turizm Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet vereceğini öğrendiğimiz tarihi bina şimdiden Manisa'ya hayırlı olsun...