Naci YENGİN

Naci YENGİN

Genel Yayın Yönetmeni
[email protected]

KURTULUŞ GÜNÜ ETİNLİKLERİ

19 Eylül 2012 - 20:34

 

KURTULUŞ GÜNÜ ERTKİNLİKLERİ

www.tarihistan.org

NACİ YENGİN

                Yazmayı hiç aklımdan geçirmediğim halde yazmak zorunda kaldığım bir yazı okuyacaksınız!

            Bu yazıyı Yunanistan’da bir gazeteye yazsaydım anlamlı olurdu. Türklerden kurtuluşumuzun bilmem kaçıncı yılı falan! Ancak Manisa gibi bir yerde ya da sonradan uydurulmuş bir kurtuluş mitinin yaşatıldığı ülke ve şehirlere yakışmıyor bu tür yazılar!

            Eminim itiraz eden olacak, bu da nereden çıktı gibilerden homurdananlar çıkacaktır! Anlayışla karşılamak gerekir.

            Eylül ayında Ege bölgesinde il ve ilçeler sıraya girmişçesine kurtuluş günleri benimsemiş ve sıraya bindirerek; hatta bazıları aynı günde “Esaretten Kurtuluşa” bayramları kutlarlar!

            Manisa ve ilçelerinin 5 Eylül Salihli, 7 Eylül Turgutlu, 8 Eylül Manisa’nın kurtuluş günü olarak kutlanır olmuştur.

            Malazgirt’i, Miryakefelon’u, Kosova’yı, İstanbul’un Fethini, Mohaç’ı, Çanakkale’yi… Unutan bu millete kala kala Yunanlılarla yapıldığı söylenen ve “Esaretten Kurtuluşa” şeklinde anlatılan mücadeleler mi kaldı… Bu milletin önüne konan batının şımarık çocuğu Yunanistan 400 sene senin eyaletin olan bir ülkenin düşmanlığı benimsetilmeye çalışılmıştır.

            Eylül ayında Yunan çocuklarını Ege bölgesine getirip gezdirsek emin olun Yunanlı olmakla övünür ve bizim onlara kaşı duyduğumuz aşağılık kompleksinden gurur duyardı! Yoksa Yunan, Ermeni, Bulgar… Osmanlı devletinin teb’ası olan insanların Cumhuriyet sonrası muhatap kabul ettirilerek düşman haline getirilmiş olması tarihte büyük imparatorluklar kurmuş bu büyük millete hakarettir!

            Büyük milletlerin düşman kabul ettiği milletler de büyük olmak durumundadır. Osmanlı devletinin son toplantısı İstanbul’da Misak-ı Milli Kararlarını yemin ederek kabul ettiğinde düşman olarak emperyalizmi görmüş İngiltere, Fransa ve İtalya’ya karşı “Milli Bağımsızlık Yemini-Misak-ı Milli” kabul edilmişti.

            Ancak gelin görün ki Osmanlı’nın İngilizler tarafından tasfiyesinden sonra Ankara’da kurulan yeni hükümet ve bu hükümetin vermiş olduğu mücadele emperyalist devletlere karşı değil Yunanlılara, Ermenilere karşıdır! 

            Milli Mücadele savaşları sonucu kurtarıldığı iddia edilen şehirler gerçekten kurtarılmış mıdır yoksa Misak-ı Milli sınırlarını hedefleyen Milli Mücadeleyi kesme amacı mı gütmektedir? Bunu düşünmek ve araştırmak gerekir!

            Şehirlerin kurtuluş kutlamaları yapılacaksa Musul’un, Halep’in Şam’ın Selanik’in… Kurtuluşu gerçekleşmesi halinde ancak o şehirler kurtuluş törenleri, şenlikleri yapabilirler!

            Özellikle Ege bölgesinde kaçan Yunanın yakarak çekip gittiği şehirlerin kaç kurşun atarak kurtarıldığı iyi düşünülmelidir.

            Bir milletin çocuklarına vereceği mesaj gerçek zaferler ve gerçek kurtuluşlar sonucu elde edilen başarılar olmalıdır.

            Büyük milletin geleceği ve ufku ancak önlerine konan küçük engeller ve piyon düşmanlarla yok edilebilir… Karartılabilir.

            Atatürk günü, işgal günü…Etkinlikleri bir derece anlaşılabilir. Ancak “…Şehrinin düşman İşgalinden Kurtuluşu Etkinlikleri” şeklinde yapılacak tüm etkinlikler en azından bu milletle dalga geçmek ve gerçek hedeften saptırmaktan başka bir şey değildir!

Reklam