Naci YENGİN

Naci YENGİN

Genel Yayın Yönetmeni
[email protected]

ATABAY HÜRGENÇ

30 Eylül 2012 - 17:09

 

Atabay Hürgenç.

NACİ YENGİN

www.tarihistan.org

Bir tarih, yaşayan bir abide idi!

2006’da Manisa’da yaşayan bir Özbek olduğunu öğrendiğimde hakkında çok fazla bir bilgiye ulaşamamıştım. Ancak resmine ulaşabilmiş ve mahallesine-sürekli gidip geldiği camiye giderek onunla tanışma imkanı bulmuştum.

Atabay Hürgenç’le tanıştığım ilk günden itibaren oğlu Yusuf Hürgençle de dostluğumuz başladı. Hala daha devam ediyor.

En son Haziran ayında Manisa Devlet Hastanesinde ziyaret ettiğimde gözlerinin içinin güldüğünü görüp mutlu olmuştum Atabay Hürgeç’in.

            Ramazan Bayramı arifesinde aramızdan ayrıldığını öğrendiğimde İstanbul’daydım.  Son yolculuğuna uğurlayamamış olmanın acısını yaşıyorum hala!

            Bazı insanlar hiç konuşmasa da her şeyi anlatırlar susuşlarıyla. O da öyleydi. Mütevazı, sessiz ve bilge tavrıyla insanları etkilerdi.

            Tanıdığım onlarca Özbek gibi Rus zulmünü yaşamış ve bu zulmünden kaçıp sığındığı Türkiye’de kader onu Manisa’ya çekmişti. 1945’ten bu güne gerçek Manisalı odu ve Manisa aşığı olarak yaşadı.

            Sovyet zulmünden kaçıp Türkiye’ye gelişleri hakkında Bahtiyar Şahnazarov’un yazmış olduğu“Türkiye’deki  Özbekler”  kitabında anlatılan bilgiler dışında fazla bir bilgiye rastlamak mümkün değil. Ancak kendime ve Yusuf Beye sitem dolu olduğumu belirtmem gerekiyor. Zira Yusuf Bey bize bir akşam buluşturup Özbek Pilavından sonra sohbet ettirecek ve sohbetimizi kaydedecektik!

Olmadı.

Kısmet değilmiş.

Umarım bundan sonra üniversitede birileri çıkar ve en azından bir tez hazırlama ihtiyacı duyarlar diye ümit ediyorum!

            Ancak artık onuna görüşme imkanı yok! Tanıyan ve sevenlerinden öğrenebileceğiz Atabay Hürgenç’in yaşadığı dramı!        

            Resmi kayıtlara göre Özbekistan’da 1932’de ancak akrabalarının ifadesine göre ise 1920’lerde Hürgenç’te doğan Atabay Hürgenç’in gençliği Özbekistan’da Sovyet zulmü altında geçmiş! Ancak ne olduysa Sovyet Rusya’nın II. Dünya Savaşında Türkistan Türklerinin zorla askere alınmaya başlamasıyla başlamış. Savaşta Sovyet ordusundayken Almanya’ya esir düşen bazı Türk askerleriyle birlikte- ki bunlar arasında halen Manisa’da yaşayan Azerbaycan Türklerinden Safter Bakülü’de vardır.

Almanya’nın elinden kurtulup Türkiye’ye gelmişler.

Manisa’ya yerleşen Atabay Hürgenç Manisa’da evlenmiş.

Çocuk ve torunları Manisa’da yaşamaya devam ediyor.

                Atabay Hürgenç’in vefatı Manisa’daki Türk Dünyasından birçok temsilciyi de derinden sarstı.

            Atabay Hürgenç’e Allah’tan rahmet, sevenlerine tekrar baş sağlığı dilerim.

            Mekanı cennet olsun!

 

 

 

Reklam