CAMALA-(Jamala) “1944”; MİLLİ VİCDAN VE SANATIN MUHTEŞEM ESERİ
26 Şubat 2014 günü düğmeye basılarak fiilen uygulanmaya başlayan Kırım’ın Rusya tarafından hukuksuzca, zorbaca yaptığı işgal, 2 sene oldu. Bu 2 yıl içinde Kırım Tatarlarının tamamının yüzünü güldüren, sevindiren, heyecanlandıran ve ümit veren tek hadise, hiç kuşkusuz Camala’nın zaferidir.
Kırım Tatarlarını sevindirecek, bayram yaptıracak en önemli olay tartışmasız, Rusya işgalinin sona ermesidir. Kırım Türklerinin Rusya’nın, amansız acımasız boyunduruğundan kurtulmalarıdır elbette.
Jamala- Camala, bu başarıyı, sadece kimliğiyle, şarkısının konusuyla değil, sanatı, muhteşem sesi, harikulade yorumu, etkileyici performansı ve müziğiyle kazanmıştır.
Konuyu ve onu yakından takip edenler bilirler ki Camala, sanatıyla, müziğiyle sesiyle Ukrayna’da adım adım yükselen ve bir dünya yıldızı olmaya doğru giden bir sanatçıydı.
Nitekim ta 2011 yılında o dönem Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu olan Bogdan Yaremenko, Jamala’dan bahsetmiş, onun parlak bir geleceği olduğunu, Ukrayna’da gittikçe tanınmaya başladığını, güçlü bir sesi olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini söylemişti. Camala menejeriyle İstanbul’a 2011 yılı ocak ayında geldi. Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosluğunda İstanbul Kırım Dernek başkanı Celal İçten ve bir iki arkadaşımız ile birlikte Camala ile tanışmış neler yapabileceğimizi konuşmuştuk.
Camala bu süre zarfında çok yol aldı. Sinema filmlerinde başrol oynadı. Sesiyle , müziğiyle sanatıyla Ukrayna sanat ve müzik çevrelerinde adından söz ettirmeye başladı.
Camala’nın bu başarısı onu tanıyanlar için sürpriz değil.
Camala'nın başarısını Putin ve Rusya karşıtlığına indirgemek çok ama çok yanlış. Sanatı, sesi, yorumu, müziği ve başarısı konuşulmalı. Siyaset ön plana çıkarılmamalı. Yani siyasi bağlamda tartışılmamalı öncelikle. Bu onun eurovizyon finalindeki başarısına da engel teşkil edebilir. Müzik çevreleri siyasetin içine çekilmiş konulardan uzaklaşırlar.
Camala ve onun 1944 şarkısıyla, Kırım Tatarları harika bir fırsat yakaladılar. İnsani bir dram, bir facia olan 18 Mayıs 1944 sürgün faciasının acısını, yaşananların verdiği duyguları dünya kamuoyuna sanat ve müzik yoluyla, çok geniş kitlelere duyurma şansı. Bu siyasetin dar ve her türlü demogojiye, saptırmaya açık dehlizlerinde boğulup heba edilmemeli.
Ukrayna finalini eurovizyonun resmi web sitesinden izledim. Sıcağı sıcağına sosyal ağlarda, özellikle yabancı müzik çevrelerinde değerlendirmelerine baktım. Şarkının ve yorumun çok güçlü olduğu ve Stockholm’de favoriler arasında olacağı fikri sıkça ileri sürülüyordu.
Zaten Camala asla reddetmediği, saklamadığı kimliğiyle, halkının meselelerine olan duyarlılığını her fırsatta göstermesiyle, 1944 gibi kimseyi doğrudan hedef almadan yazdığı ve söylediği şarkısıyla Kırım Tatarlarını ve acılarını çok iyi bir platformda dile getirerek, büyük bir hizmet yaptı. Yapmaya da devam edecek. O halkının değerlerinden, halkından asla kopmadığını, milli bir vicdana sahip olduğunu gösterdi. Milli vicdanının ve sanatının muhteşem başarısıdır, bu şarkısıyla birinci olması.
Yarı finalden sonra QHA’na verdiği röportajda (http://qha.com.ua/tr/toplum/camala-ask-ilhamin-ana-kaynagi/142923/ ) şarkısı hakkında şöyle demiş;
“Bu şarkı çok özel, benim büyükanneme ve tüm Kırım Tatar halkına adanmış bir şarkıdır. Şu an kendimden daha eminim, sadece hikayeyi paylaşmak istiyorum, bilinmeyen hikayeyi. Bu benim duruşum, torunun duruşu diyebiliriz… “1944” adlı şarkısıya özellikle Kırım Tatarca sözleri ekledim, insanları bu yumuşak, fısıltı gibi seni saran dili hissetmelerini istedim. Sözlerini belki anlamıyorsun, ama inanmaya başlıyorusun,çünkü dilin duygusal etkisi çok büyük.”
Şimdi bize düşen, onu bütün gücümüzle desteklemek. Youtube’de belli versiyonlarını hergün izleyerek tıklanma sayısını milyonlara taşımak. Buralardaki ve diğer sosyal ağlardaki yorumlara katılıp, özellikle İngilizce ve diğer yabancı dillerde yazarak . destek vermek. Kendi kendimize propaganda değil, diğerlerine derdimizi anlatmak olmalı.
Rusya’nın paralı sosyal medya canavarlarına, onların saldırılarıyla yok olup, siyasetin acımasız girdabına katılıp gitmesini engellemeliyiz. Bir yıldız olarak ne kadar parlarsa o kadar halkına hizmet edecektir.
Camala, Rusya işgaline, 18 Mayıs 1944 sürgün faciasına karşı en büyük cevabı, Stockholm’de sahneye çıkıp, birincilik iddiasıyla, 1944 şarkısını yorumlayarak, “MEN BU YERDE YAŞALMADIM, YAŞLIĞIMA TOYALMADIM” diyerek cevap verecektir.
Yaşanan onca acı, sürgün, baskılara rağmen, ölmedik bu dünyada Kırım Tatarları VAR diye haykıracaktır…
CAMALA atası İsmail Gaspıralı’nın “MİLLETİNE İZMEK ETMEK İSTİYORSAN, ELİNDEN GELEN İŞLE BAŞLA!” sözünü kulağına küpe yapmış, bunu da Neşe Sarısoy Karatay facebook sayfasında şöyle değerlendirmiş:
CAMALA'NIN "1944" ADLI PARÇASININ SÖZLERİ ŞÖYLE :
Yabancılar geldiğinde,
Evimize geldiler.
Hepimizi öldürdüler .
Ve dediler:
“Biz suçlu değiliz.”
Suçlu değiliz.
Aklınız nerede?
İnsanlık ağlıyor
Tanrı olduğunuzu sanıyorsunuz.
Ama herkes ölür.
Ruhumu almayın
Bizim ruhlarımızı.
Yaşlığıma toyalmadım.(Gençliğime doyamadım)
Men bu yerde yaşalmadım.(Ben burada yaşayamadım)
Yaşlığıma toyalmadım.
Bir gelecek kurabilirdik,
İnsanların özgür olduğu bir yerde
Yaşam ve sevgi için
Mutlu olmak için.
Kalbin nerede?
İnsanlık ağlıyor
Tanrı olduğunuzu düşünüyorsunuz
Ama herkes ölür.
Ruhumu almayın,
Bizim ruhlarımızı.
Yaşlığıma toyalmadım.(Gençliğime doyamadım)
Men bu yerde yaşalmadım (ben bu yerde yaşayamadım)
Yaşlığıma toyalmadım
MİLLETİNE HİZMET ETMEK İSTİYORSAN ELİNDEN GELEN İŞLE BAŞLA...
DEVLET VE MİLLET OLMAK KAVRAMLARININ FİİLİ OLARAK BİR TOPRAĞA SAHİP OLMAKLA ÖLCÜLEMEYECEĞİNİ KIRIM TATARLARI GÖSTERİYOR.
1944 ADINI VERDİĞİ, SÜRGÜNÜ ANLATAN İÇİMİZİ YAKAN ŞARKISI İLE 2016'DA UKRAYNA'YI EUROVİSİON'DA KIRIM TATAR TÜRKLERİNDEN CAMALA TEMSİL EDECEK.
MİLLETİNE OLAN SEVGİSİ VE FEDAKARLIĞI İLE DOLU KIRIM TÜRKLERİNİN HER BİR FERDİ TEK BAŞINA BİR ORDU GİBİ.
ONLARIN ORDUSU YOK, MİLLİ BASINI YOK, HALKI DÖRT BİR YANA DAĞILMIŞ, VATANLARI RUSYA TARAFINDAN İŞGAL EDİLMİŞ.
ANCAK YOK OLMASI BEKLENEN BİR MİLLET KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞARKEN YENİ KAHRAMANLAR ÇIKARIYOR.
KIRIM TÜRKLERİNİN KORKUSUZ, CESUR VE BARIŞÇI LİDERİ KIRIMOĞLU 60 YILDAN BERİ HALKI İÇİN MÜCADELE EDİYOR VE ONLARIN MAĞDURİYETİNİ BÜTÜN DÜNYAYA TANITTI, TEK BİR SİLAH KULLANMADAN, BU UĞURDA KİMSENİN CANINI YAKMADAN.
İŞTE BİR KIRIM TATAR ŞARKICI OLAN CAMALA DA SÜRGÜN ACISINI İNSANLARIN BEYNİNE KALICI OLARAK İŞLEYECEK O MUHTEŞEM BESTESİ VE YORUMU İLE.
İSMAİL GASPIRALI'NİN DEDİĞİ GİBİ "MİLLETİNE HİZMET ETMEK İSTİYORSAN ELİNDEN GELEN İŞLE BAŞLA"
YURDUMUZUN İÇİNDE BULUNDUĞU BU ZOR GÜNLERDE BU SÖZ DAHA BİR MANA KAZANIYOR, MİLLETİNE HİZMET ETMEK İSİTİYORSAN ELİNDEN GELEN İŞLE BAŞLA. ( Neşe Sarısoy Karatay)
Zafer Karatay