Saliha SULTAN

Saliha SULTAN

[email protected]

4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

02 Nisan 2023 - 11:42

Ötüken Neşriyat, 1937 yılında Akşam gazetesinde ‘Portreci’ imzası ve ‘Meşhurlar Serisi’ başlığı ile neşredilen yazıları ‘Meşhurlardan Portreler’ adıyla okura sundu. Nobel ödüllü yazar V.S Naipaul’un otobiyografik romanı ‘Gelişin Bilmecesi’ Alfa Yayınları tarafından Türkçeye aktarıldı. Elif Demirel’in ‘Geceden Beri’ romanı okura sunuldu. Doğan Kitap, Cumhuriyet’in 100. Yılına Armağan Kitaplar dizisinin ilk kitabı ‘Kadınlar Cumhuriyeti’ni yayımladı.

SALİHA SULTAN

MEÇHUL BİR KALEMİN ÇALLI’DAN REŞAT NURİ’YE PORTRELERİ

Ötüken Neşriyat, 1937 yılında Akşam gazetesinde ‘Portreci’ imzası ve ‘Meşhurlar Serisi’ başlığı ile neşredilen yazıları ‘Meşhurlardan Portreler’ adıyla okura sundu. Necati Tonga’nın yayıma hazırladığı kitapta, 1937 yılının 4-21 Eylül tarihleri arasında edebiyatçılardan Aka Gündüz, Halid Fahri Ozansoy, Reşat Nuri Güntekin, Ercüment Ekrem Talu ve Hüseyin Rahmi Gürpınar; tiyatroculardan Muhsin Ertuğrul, Vasfi Rıza Zobu, Hâzım Körmükçü ve İ. Galip Arcan; ressamlardan İbrahim Çallı, Şevket Dağ, Feyhaman ve Güzin Duran; doktorlardan Akil Muhtar Özden, Besim Ömer Akalın ve Tevfik Sağlam’ın yayımlanmış portreleri yer alıyor. Portrelerin içeriğinden, yazıları kaleme alan ‘Portrecinin, yazdığı şahıslara aşina ve onları yakından tanıyan birisi olduğu anlaşılıyor. Tonga tarafından titiz bir notlandırmayla yayıma hazırlanan kitap, ele aldığı isimlerle ilgili pek çok bilgiyi ve anekdotu içermesinin yanı sıra, yayımlandığı dönemin sosyal-kültürel panoramasını da yansıtıyor.

02kr02sol.jpg

NOBEL ÖDÜLLÜ KARAYİPLİ YAZARDAN OTOBİYOGRAFİK ROMAN

Korsanlarıyla meşhur Karayipler’in Trinidad adasından İngiltere’ye göç eden Nobel ödüllü yazar V.S Naipaul’un otobiyografik romanı ‘Gelişin Bilmecesi’ Alfa Yayınları tarafından Türkçeye aktarıldı. Yazarın en iyi romanı olduğu ileri sürülen eseri Türkçeye Suat Ertüzün aktardı. Naipaul, bugüne kadarki en otobiyografik eseri olan romanında, Batı Hint Adaları’ndaki İngiliz kolonisi Trinidad’da doğup büyüyen Hint bir yazarın, Trinidad’dan İngiltere’nin eski kırsal bölgelerine ve bir ruh halinden diğerine yaptığı tuhaf yolculuğun öyküsünü kaleme alıyor. Yazar, bu yolculuğu kaleme alırken, İngilterenin sömürgecelik tarihine de uzanarak, sömürgeciliğin sona ermesiyle başlayan küçülmeyi ve değişimleri de gözler önüne seriyor.

02kr02sol1.jpg

ŞİFA VE UMUT DAĞITAN BİR ‘KOCAKARI’ HİKAYESİ

Elif Demirel’in 2002 Evrest Yayınları ‘İlk Roman Yarışması’nda ödüle değer görülen ‘Geceden Beri’ romanı yayınevi tarafından okura sunuldu. Demirel, editörlüğünü Cemil Kavukçu’nun yaptığı ilk romanında, zengin Türkçesi ve derin gözlemleriyle usta bir hikaye anlatıcısının edebiyat dünyasına kazandıracaklarını müjdeliyor. Romanda, falcı, büyücü, cinli diye anılan bir ‘kocakarının’, Gece’nin; yaşadığı acılarla baş edemeyen insanların umudu haline gelmesinin hikayesini kaleme alan yazar, şifa veren büyülü kadın mitini bambaşka bir yerden tutarak etkili bir şekilde ters köşeye yatırıyor.

02kr02sol3.jpg

CUMHURİYET’İN YÜZÜNCÜ YILINA SAYGI DURUŞU

Doğan Kitap, Cumhuriyet’in 100. Yılına Armağan Kitaplar dizisinin ilk kitabı ‘Kadınlar Cumhuriyeti’ni yayımladı. Gazeteci-yazar Özlem Özdemir’in kaleme aldığı kitap, Cumhuriyet’in aydınlanmacı, modernist geleneği sayesinde eğitim alan ve varoluşlarını laboratuvarlara, akademi kürsülerine, amfilere, sokağa taşıyan bilim kadınlarının hayat öykülerini okura aktarıyor. Kâmile Şevki Mutlu’dan Pakize Tarzi’ye; Remziye Hisar’dan Fatma Hikmet İşmen’e12 bilim kadınının hayat hikâyelerinin, akademik serüvenlerini anlatıldığı eser, Cumhuriyet’in 100. yılına kadınların başarıları üzerinden bir saygı duruşu niteliğinde.

02kr02sol4.jpg

 

 

Reklam

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum