Prof. Dr. Mehmet Akif ERDOĞRU

Prof. Dr. Mehmet Akif ERDOĞRU

[email protected]

P. T. Etherton'ın gözünden 1925'te Doğu Türkistan halkları

24 Eylül 2024 - 18:24

P. T. Etherton’ın gözünden 1925’te Doğu Türkistan halkları

İngiltere’nin Hindistan’daki İngiliz ordusunda subay olan P. T. Etherton, Kaşgar’da üç yıllığına İngiliz konsolosu olarak görev yapmıştır. Bu görevi esnasında Doğu Türkistan halklarını gözlemleme ve tanımlama imkânına sahip olmuştur. Asya’nın Kabinde ismini taşıyan kitabında (In the Heart of Asia, London Constable And Company Ltd 1925) bu halkları şöyle tanımlar: ‘Nüfusun önde gelen unsurları Aryan ve Moğol'dur; ırkların çoğunluğu Türk kökenlidir ve bunlar iki sınıfa ayrılabilir: ovalarda yaşayan yerleşik veya şehirli insanlar ile tepelerde ve dağlık bölgelerde yaşayan göçebeler. İlkine Çinliler, Tunganlar (Çinli Müslümanlar), Türkler veya Sartlar dâhildir; bunlar Ruslar, Tarançiler, Dulaniler, Hintliler ve kuzey Hindistan'ın sınır eyaletlerinden gelenler tarafından şekillendirilmiştir. Göçebe kesimde Kırgızlar, Kalmuklar, Kazaklar, Tacikler ve Moğollar vardır. (Doğu) Türkistan, Çin hâkimiyeti altında olmasına rağmen Çinli unsurunun toplamı sadece yüzde altıdır. Bunlar da resmi ya da ticari ama nadiren ikamet eden bir nüfustur. Çinliler Türkistan'ı, Rusların Sibirya'ya (sürgün ve dışlanmışlar ülkesi) bakış açısıyla aynı şekilde değerlendiriyor ve başlangıçta suçlu insanlar tarafından sömürgeleştirilmiş olması onu olumsuz bir duruma sokuyor. Halkın çoğunluğu, Orta Asya'nın asıl sakinleri olan Tacikler ile onların Turanlı fatihleri olan Özbeklerin bir karışımı olan Türkilerdir. Türkiler, tarım ve ticaretle uğraşmakta olup, çoğu Sufi tarikatlara mensup olan Sünni mezhebine mensup Müslümanlardır. Sart, kent nüfusunun Rusça adıdır, ancak etnografik bir önemi yoktur.

Tunganlar, Müslümanlardır ve Çin Türkistan'ında önemli bir siyasi unsurdur. Merhum Başkomutan'ın atanmasıyla bir Tungan rönesansından korkuluyordu, ancak bu konuda endişe yaratacak hiçbir şey ortaya çıkmadı. Tunganların kökeni hala şüphelidir. Hatta Tungan terimi bile tanımlanmamıştır ve yüzyıllar önce komşu Kansu ve Şensi illerine yerleşmiş olan Uygurlardan mı yoksa daha uzak topraklardan mı geldikleri konusunda görüşler farklılık göstermektedir. Öyle olsa bile, Çin giyim, görgü ve geleneklerini benimsemişler, ancak çok katı olmasa da her zaman bağlı oldukları İslam dinini korumuşlardır. Tunganlar, kuzeydoğudaki Karaşehir, Turfan ve Urumçi kasabaları çevresinde nüfusun büyük bir kısmını oluşturuyor; sayıları yaklaşık yirmi altı bin olup bunların yaklaşık dört bin beş yüzü Kaşgar ilçesinde bulunmaktadır.

Bolşevizmin ilk günlerinde, Moskova'nın tüm Asya'da devrim yapmak ve Pan-İslamizm fikrini, Asyalılar için Asya'yı ve Hintliler için Hindistan'ı teşvik etmek için yoğun çabalar gösterdiği dönemde, Tunganları yakından takip ettim. Ülkedeki saldırgan ve savaşçı unsurdu. Komşu Kansu eyaletindeki Tunganların sayısı yaklaşık üç buçuk milyondu ve 1877'de Çinlilere karşı isyanı sona erdiren ateşkesten sorumlu olan Ma-an-Liang'ın liderliği altındaydı. Ancak bu ateşkes yalnızca onun yaşamı boyunca geçerliydi ve Ma-an-Liang 1919'de öldüğünden ve Tunganlar ile Çinliler arasındaki rekabet ve kötü duygulardan dolayı, insan doğal olarak, özellikle de böyle bir şeyle bağlantılı olduğunda sorunların yeniden alevlenmesi bekleniyordu. Ma-an-Liang'ın takipçileri üzerinde kısıtlayıcı bir etkisi vardı ama halefinin de aynı derecede şanslı olacağı hiçbir şekilde kesin değildi. Kansu'da Muhammed'in (Müslümanlar) gücü ve nüfuzu son yıllarda artmıştı ve artık silah, cephane ve paraya sahipken, Çin halkına İslami ilkelerin aşılanması hızla ilerliyordu. Ayrıca başkent Lançov'da Pan-İslami ideallerin yayılması için bir okul açıldı ve Müslüman okullarında okuyan Çinli öğrencilere ücretsiz eğitim verildi ve kıyafet verilerek ödüllendirildi. Dolayısıyla her şey Tungan davasının lehine yapıldı, ancak daha sonra görüleceği üzere doğru an değildi ve beklenen ayaklanma gerçekleşmedi.

Türkilere dönecek olursak, onların topluca Kur'an'a ve onun ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kaldıkları söylenemez, ancak öte yandan, belirli dini tarikatlara ve festivallerin ve diğer törenlerin konusu olan bazı evliyalara büyük saygı duyuyorlar. Çin Türkistanı'ndaki dini duygu, İslam'ın Budist etkisine ve yerel animistik dine rakip olarak ilk kez tanıtıldığı zamanlardaki gibi kültürel bir rol oynamıyor. O dönemde İran kültürünün yönlendirmesiyle İslam, bilim ve sanatın, edebiyat ve mimarinin gelişmesi anlamına geliyordu, fakat günümüzün ilahiyatçıları, muhafazakârlığa ve İslam yazılı hukukuna, yani Şeriat'a aykırı olan her şeyi inançtan çıkarmışlardır. Her ne kadar İslam, Türkistan'a ilk kez onuncu yüzyılda gelmiş olsa da, kitleler arasında yayılması ancak dört yüz yıl sonra mümkün oldu ve biliyoruz ki, on üçüncü yüzyılda Hıristiyanlık, özellikle de Nasturi, Orta Asya'daki Müslüman inancının hala güçlü bir rakibiydi.

Eğitim konusunda ülke genelinde laik eğitimde genel bir eksiklik vardır. Daha parlak dönemlerde bile Türkiler hiçbir zaman zeka açısından dikkat çekici olmadılar. Arabistan, İran ve Hindistan gibi Asya'nın çeşitli ülkeleri savaşçılar, şairler ve bilginler yetiştirmiş ve hatta göçebe Moğollar arasından ölümsüz bir şöhret bırakan büyük fatihler çıkmıştır, ancak Çin Türkistan'ından entelektüel hiçbir şey çıkmamıştır. İnsanlarda yerleşik bir cehalet ve ideal olan her şeye karşı bir istek vardır. 'Kaşgarlılar ve genel olarak halk ilerleme yönünde bir eğilim göstermiyor ve mevcut durumlarından memnunlar ve onu iyileştirme konusunda hiçbir istek göstermiyorlar. Mevcut eğitim olanakları kısmen gelişmiştir ve çocukların çoğunluğu okula hiç gitmemektedir. Ebeveynleri gerekli imkânlara sahip olanlar, hemen hemen her sokakta bulunan ve bir molla veya rahip tarafından kontrol edilen yerel okul olan mekteb'e giderler. Böylece çocukların başlangıçtan itibaren dinsel etki ve imam grubunun etkisi altına girdikleri görülecektir, bu da imam grubunun halk üzerindeki nüfuzunu açıklamaktadır’.


 

Reklam
Reklam

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum