Salgınla mücadele sürerken Türkiye sadece ülke içerisinde değil dünyanın farklı yerlerinden yardım talepleriyle karşılaşıyor. İmkanları ölçüsünde ve acilliğine göre değişen düzeylerde yardımda bulunuyor.
Türk Dünyasında da son haftalarda vaka ve ölüm oranlarında artış dikkat çekiyor.
Azerbaycan’da günlük vaka sayısı 25 Mayıs tarihine kadar 1000’in altında iken 8 Haziran’da 2000’nin üzerine çıkmış ve Temmuz itibariyle 4000 sınırına dayanmıştır. Kazakistan bu süreçte en belirgin artışı yaşamıştır. Vaka sayısı 21 Haziran’da 1000’in üzerine çıkmış ve 17.841 olan toplam vaka sayısı 11 Temmuz’da 56.455’e dayanmıştır. Kırgızistan’da da 28 Haziran’da ola 4513 olan vaka sayısı dün itibariyle 9910 seviyesine geldi. Özbekistan’da ise vaka sayısı 12 Bini geçti. Nispeten vaka/ölüm oranında iyi durumdalar. Türkmenistan’dan herhangi bir veri alışı olmuyor maalesef...
Bizdeki vaka sayısına bakıp bu ülkelerdeki rakamları hafife almamak gerek. Zira nüfusları çok daha az ve sağlık altyapıları bizim kadar güçlü değil. Bizzat yaptığım görüşmelerde sağlık malzemesinden önce “Bize virüs tedavisinde tecrübeli doktor gönderin!” demeleri bundan... Tedaviyi nasıl yapacakları konusunda ciddi ve hızlı bir desteğe ihtiyaçları var. Ve mutlaka oksijen cihazı sayısı artırılmalı.
İşte şimdi koronaya karşı kardeşliğin, dostluğun, dayanışmanın günü...
Türkiye, Türk Dünyasının itici gücü olarak ivedilikle yukarıda belirttiğim ihtiyaca yönelik adımlar atmalı. Sadece devlet kurumları değil, sivil toplum kuruluşları da bunun içinde olmalı. Dünya Ahıska Türkleri Birliği ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Mezunları Derneği bu konuda büyük çaba sarf ettiler. Ankara Büyükşehir Belediyesi de Kazakistan’a bir kamyon sağlık malzemesi teslim etti.
Peki şuan ne aşamadayız?
Öncelikle Azerbaycan’a bir hafta önce 4 Bilim Kurulu üyesi giderek çalışmalara katkı sağladı. Ayrıca sağlık malzemesi taşıyan bir askeri uçak Bakü’ye ulaştı. Halen ülkenin kuzey ve batısından da ciddi destek talepleri geliyor. Özellikle ilaç ve doktor konusunda.
Geçen hafta Kazakistan ve Kırgızistan’daki vaka artışı bakanlar kurulunun gündemine geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu her iki ülkenin dışişleri bakanlarıyla bir görüşme yaptı. Şuan ilaç, maske, oksijen cihazı vd malzemelerden oluşan iki askeri uçak hazır durumda. Yarın Kazakistan ve Kırgızistan’a hareket etmeleri planlanıyor.
Yine Türk Konseyi bünyesinde çalışmalar yapılıyor. Konseyin Genel Sekreteri Baghdad Amreyev tüm ülkelerle temas halinde. Birkaç gün önce ortak bilim kurulu toplantısı yapıldı ve oradaki doktorlara dijital ortamda ne yapmaları gerektiği aktarıldı. Bu uygulama periyodik olarak sürecek. Bununla birlikte oradan doktorların getirilerek burada eğitilmeleri planlandı.
Ancak artan vaka sayıları ve ilaç eksikliği, yoğun bakımdaki sınırlı doktor sayıları ile birleşince bu ülkeler için hızlı destekler sağlanmasının gerektiriyor. Aldığım bilgilere göre Kazakistan’da faaliyet gösteren 2 Türk ilaç fabrikası Covid 19’un tedavisinde kullanılacak ilaçların üretimi için hızlı ruhsat başvurunda bulundu. Genel Sekreter Amreyev süreci hızlandırdı. Kazakistan makamları olumlu baktılar. Bu yolla en geç Eylül ayında Kazakistan doğrudan bu ilaçları kendi ülkesinde üretmiş olacak.
Her şeyden önemlisi hızlı bir biçimde bir grup uzman doktoru bu ülkelere göndermek gerekiyor. Yoğun bakım ünitesinde tecrübeli ve özellikle enfeksiyon konusunda uzmanlaşmış doktorlarımız, kardeşleriniz tarafından bekleniyorsunuz… İsteklilerin Sağlık Bakanlığı ve ilgili ülkelerin büyükelçilikleri ile temasa geçmesi çok önemli. ([email protected] ) adresine de istek ve görüşlerinizi iletebilirsiniz.
Türk Konseyinin de birer üyesi olan bu ülkelerin vatandaşları böyle günlerde birbirlerine kulak kesilir ve yapılanları da asla unutmazlar…
FACEBOOK YORUMLAR