YÖNETİM HATALARIMIZ VE TÜRKŞEKER
Şeker pancarı şekerin üretiminde önemli bir maddedir ve şeker konusu bütün ülkeler için en stratejik ürünlerden birisidir. O nedenle özellikle ülkemizde şekerin elde edildiği pancarın ekimi ile ilgili kotalar gündeme gelmektedir. Gıda endüstrisinde çoğu zaman hammadde olarak kullanılan şeker oldukça büyük bir öneme haizdir. Pancar, şeker yapımı dışında özellikle yaprağından küspesine kadar olan kısımları hayvancılık sektöründe hayvan yetiştiriciliğinde faydalı ve değerlidir. Pancarın ekiminden fabrikalara nakline kadar her aşamasında katma değer sağlayarak istihdama katkısı da bir başka önemli boyutudur.
Buradan da anlaşılacağı üzere şeker pancarı hem hayvancılığa hem de gıda endüstrisine ciddi katkı veren stratejik bir ürün olma özelliği taşımaktadır.
Ülkemizde 2000’li yıllarda Avrupa Birliği ile IMF ye verilen taahhütler çerçevesinde tarım sektöründe gerçekleştirilen reformlarda özellikle şeker pancarı ile ilgili 4634 sayılı yeni Şeker Yasası, şekerpancarı ekim alanlarının ve üretiminin yeniden düzenlenmesini ve şeker fabrikalarının özel sektöre devrini sağlamaya yönelik düzenlemelerin altyapısını hazırlamıştır. Yasanın uygulamaya girmesi ile birlikte 2000 yılından bu yana pancar ekim alanı azalmış ve üretici sayısı da gerilemiştir. Aynı zamanda süratle şeker fabrikaları satılarak özelleştirilme yoluna gidilmiştir.
Bugün devletin işletmeciliğini yaptığı şeker fabrikaları Türk Şeker adı altında toplanmıştır. Türk Şeker 4634 sayılı şeker kanun çerçevesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Türk Şeker 2021-2022 yılında yaklaşık 400 bin ton şeker üreterek tüm zamanların rekorunu kırmıştır. Bu dönemde Türk Şeker’de genel müdürlük görevini yürüten ülkemizin yetiştirdiği cevval ve analitik düşünerek bulunduğu kurumlarda başarılara imza atmış bir bürokrat yer almaktadır. Bu genel müdür Erzurum’un yiğit insanı Mücahit Alkan.
Mücahit Alkan göreve geldikten sonra Türk Şeker inanılmaz bir ivme kazandı. Sadece şeker üretiminde değil bazı temel gıda ürünlerinin üretimine de imza atarak piyasaları regüle etmeye çalıştı. Çiftçilere alım garantili ürünler ektirterek piyasa da kaliteli ürünle denge oluşturmak için inanılmaz bir efor sergiledi. Meyve veren ağaç taşlanır mantığı çerçevesinde Genel müdür Mücahit Alkan yaptığı hizmetler ile ayağına bastığı kişiler ve gruplar tarafından istenmeyen adam ilan edildi. Kurum içinde kendisi hakkında yapılan dezenformasyon bu kadar başarıdan başarıya imza atan bir genel müdürü çok yordu. Zaten son yıllarda devlet yönetimimize baktığımızda başarılı bürokratlar ve devlet adamları kendilerini çekemeyenler tarafından oluşturulan lobiler ile bir şekilde görevden aldırtılıyor. En tepeye yanlış bilgiler aktartılarak doğru ve iyi iş yapan bazı bürokratlar kolayca harcanıyor. Mücahit Alkan da bunlardan birisidir. Kendini hazmedemeyen ekip tarafından harcanmıştır. Özellikle şeker piyasasının dengeye getirilememesi, yeterli pancar kotası verilememesi, özel sektör üreticileri le dengeli diyalog kurulamaması, Pandemi sonrası yeterli üretimde olmayınca buna bir de Rusya-Ukrayna arasındaki savaş eklenince birçok üründe olduğu gibi Şekerde de fiyat artışı durdurulamamış ve çok kısa süre içinde şekerin ton fiyatı 3-4 katı kadar artmıştır. Buradaki fiyat artışının sebebini kurumun genel müdürünü görmek ve faturayı ona kesmek hiçte adil ve doğru bir davranış olmamıştır.
Bizim en kolay yaptığımız işlerden biri adam harcamak. Başarısız olan bürokrat veya yönetici görevden alınsın buna kimsenin diyeceği bir şey olmaz. Ancak kurumunda ciddi başarılara imza atan ve oranın kalkınmasına büyük katkı ağlayan ve bu şekilde devletine doğru yönde hizmet edeninde taltif edilmesi onurlandırılması gerekir. Bu yapılmaz ve hakkında yalan yanlış dezenformasyonlar ile görevden alınırsa hem o kurum hem de devlet çok büyük kayıp içine girmiş demektir. Mücahit Alkan beyin görevden alınmasını sektör içinde yer alan ve özel sektörde şeker üretimi yapan bir fabrikada yöneticilik vazifesi üstlenen birkaç dostumuz ile yaptığımız istişarede şunu ifade ettiler. Sektör olarak ferasetli ve değerli bir devlet adamımızı yitirdik. Ufku açık, yelpazesi geniş ve analitik düşünerek devletine önemli katkı sunan belki yerinin doldurulması zor olacak bir bürokratı kolayca harcamış olduk. Yönetim hatalarımızdan kaynaklanan bu tarz tasarrufların bazen telafisi mümkün olmamaktadır. Yanlış seçimlerimizin bize faturası ağır olmaktadır.
Daha önce bu alanda tadı kaçan şeker, Türk Şeker ve Mücahit Alkan konulu iki ayrı makale kaleme almış idim. Şeker konusu ülkemizi ve şekeri hammadde olarak kullanan gıda endüstrisini bir süre daha yoracak fiyat artışları ilgili sektörleri üzecek bu işin bir başka boyutu. Ancak ülkemizde maalesef ve maatteessüf çalışkan işinin ehli, kıvrak zekaya sahip yöneticiler kolay harcanmaya devam ettiği sürece gelişmemiz, kurumların başarıdan başarıya koşması mümkün olmayacaktır. İnsan kolay yetişmiyor. Yetişen insanı da kolayca harcar ve yem edersek liyakatsiz insanların eline kalmış oluruz ki bu da çöküşümüzü hızlandırır. Türk Şeker bundan sonra bugünkünden daha mı iyi olacak hiç sanmıyorum ama bekleyip göreceğiz.
Kendisini yakinen tanıdığım Mücahit Alkan’ın görevden alınmasını hüzünle karşıladım ve üzüldüm. Kendisine bundan sonraki iş hayatında başarı dolu bir hayat temenni ediyorum. En güzel görevlere layık olan Mücahit bey için dua ediyorum inşallah daha iyi görevlere getirilir.
FACEBOOK YORUMLAR