Önder GÜZELARSLAN

Önder GÜZELARSLAN

[email protected]

JAPONYA'DA BAHARA MERHABA "SAKURA"

26 Mart 2022 - 20:15 - Güncelleme: 27 Mart 2022 - 08:50

JAPONYA’DA BAHARA MERHABA “SAKURA”

İstanbul’da hizmete başlayan ve ülkemizin en büyük şehir hastanelerinden birisi olan Çam Sakura ismiyle de insanların dikkatini çekmektedir. Japonlar ile ortaklaşa yapılan bu hastaneye ismini veren Sakura nedir? Anlam ve özellikleri nelerdir bu konuda kısa bir araştırma sonucunda bu yazıyı kaleme almaya başladım.

Japonlar için son derece önemli ve kıymetli olan Sakura, Prunus cinsinden birkaç ağacın herhangi birinin çiçeğidir. Sakura Japon kültüründe çok büyük bir öneme sahip olup Japonya’nın milli simgelerinden biridir. Dünya ekonomisinde söz sahibi olan Japonya, sanayi ve teknoloji alanındaki gelişmişliği, eğitim ve sanat alanlarındaki başarısı ile örnek alınabilecek bir ülke. Japonlar bu başarıları yanı sıra geleneklerine de bağlılığı ile bilinir. Özellikle ilk bahar mevsiminde görsel şölene döndürdükleri “Sakura Zamanı” özel önem ve değer verdikleri andır.

“Kiraz Çiçeği” anlamına gelen Sakura, hiç meyve vermeyen bir tür kiraz ağacının çiçeğidir.  Japonya kültüründe çok önemli bir yere sahip aynı zamanda Japonya'nın simgesi haline gelmiş olan Sakura ağaçları bütün Uzak Doğu kültüründe özellikle Japonya'da baharın gelişini simgelemektedir. Adeta baharın müjdecisi konumunda olan Sakura bu yönüyle de kutsal sayılmaktadır. Öyle ki Japon halkı bazı önemli kararlarını martın son haftası ve nisanın ilk haftası çiçeklerini açan Kiraz Ağacının bu önemli evresinde almaktadır. Japonya inançlarına göre Sakura Ağaçlarının dallarından yaprakları döküldüğü zaman, hayatın bitişi yani ölümle yaşamın bütünlüğünü sembolize etmektedir. Tarih boyunca Japon savaşçıların yani samurayların felsefesinde Sakuranın, çok kısa süreliğine açması ve solmadan yere düşmesi sebebiyle zamansız ölümü simgelediği için İlk ve Orta Çağ dönemlerinde Japon askerlerinin, savaşa gitmeden önce her an ölümü hatırlatması için yanlarında Sakura Çiçeği bulundurduğu anlatılmaktadır. Sakura ağaçlarının çiçeklerinin açtığı dönemde kiraz çiçeklerinin her yerde tam kartpostallık görüntüler oluşturmasıyla Japonya en fazla turistin geldiği dönemdir bu dönem. Sakura zamanında ülkenin dört bir yanı pembe kiraz çiçekleri ile donanmış bir vaziyette baharın ve tabiatın yeniden doğuşunun simgelendiği bir atmosfer ortaya çıkmaktadır.

Japonya kiraz çiçeği festivalinde unutulmaz eşsiz anlar yaşanır. Tabiatın oluşturduğu eşsiz manzara her yıl binlerce turistin ilgisini çekmekte ve bu manzaraya şahitlik etmek için binlerce turist bu dönemde Japonya’ya gelmektedir. Kutsal atfedilen bu dönemde hava durumunun dışında bir de “Sakura Durumu” haber olarak verilmektedir. Sakuraların çiçekleri çok ağır bir şekilde yavaş açar ama çok hızlı bir şekilde dökülmeye başlar. Bunda dolayı Japonya kültüründe hem hayatın başlangıcını hem de hayatın sonunun kaçınılmazlığını simgelemektedir. Sakura yani Kiraz çiçeğinin bir diğer özelliği de Sakura'nın dallarından direk solmadan en güzel haliyle yere düşmesidir.

8. ve 9. Yüzyıldan bu yana bir gelenek olarak baharı kutlamak için başlatılan Sakura Zamanı kutlamaları yüzyıllardır devam ede gelmiş ve günümüzde de devam etmektedir. Yaklaşık 3 hafta süren Sakura Zamanını Japonlar en verimli şekilde geçirmek için çaba gösterirler. Bu dönemde ülkenin dört bir yanındaki insanlar kiraz ağaçlarının altında sofralar kurmakta ve bu eşsiz güzelliğine şükran duymaktadırlar. Japonlar bu dönemi o kadar çok önemsiyorlar ki yeni bir işe başlama anını, evlenme tarihlerini, bu Sakura dönemine denk getirmeye çalışıyorlar.

Mart sonunda başlayıp Nisan sonuna kadar süren Sakura zamanı, Japonya’da 11 kentte “Ulusal Kiraz Ağacı Festivali” düzenlenmektedir. Bu dönem Japonya’da finansal dönemin, okulların ve akademik yılın başlangıcı olarak da kabul edilmektedir. Japonya’da 200’den fazla Sakura çeşidi olduğu bilinmektedir. Güzellikleri dışında Sakura çiçeklerine Japon kültüründe derin anlamlar yüklenmektedir.

Sakura çiçekleri Japonya'nın en önemli kutsal sayılan çiçekleri arasında yer aldığı için tohumunu ülke dışına çıkartmak yasaktır. Ama evrensel dostluğun simgesi olarak zamanında 9 ülkeye Sakura tohumları gönderilmiştir. Bu ülkelerden birisi de Türkiye’dir. 120 yıl önce Türkiye'ye den Japonya'ya yapılan ziyaret sonrasında Kiraz çiçeği tohumları ülkemiz temsilcilerine hediye edilmiştir. Eğer ülkemizdeki muhteşem görüntüsüyle büyüleyen Sakura çiçeklerini görmek isterseniz İstanbul Sarıyer Baltalimanı'nda kurulan Japon bahçesini ziyaret edebilirsiniz. Bu bahçede 52 civarında Sakura ağacı bulunmaktadır.

Sakura, Japonca bir kelime olup Türkçesi "Kiraz Çiçeği" olarak ifade edilir. Kiraz çiçeği anlamına gelen ama kiraz ağaçları gibi meyve vermeyen bir tür ağaçtır. Prunus cinsinden birkaç tane ağaçtan bir tanesinin çiçeğidir. 200'den fazla çeşidi olan Sakura çiçeği Türkiye'de de yetiştiriliyor. 

SAKURA ÇİÇEĞİNİN ÖZELLİKLERİ
Japonya kiraz çiçeği festivalinde unutulmaz manzaralar eşliğinde her yıl binlerce turistin ilgisini çekiyor ve çekmeye devam ediyor.
Sakura çiçeği martın son haftası ile nisanın ilk haftası açar ve Japonya’da bu dönem kutsal sayılır. Öyle ki hava durumundan sonra bir de “Sakura Durumu” verilir. 
Sakuraların çiçekleri çok ağır bir şekilde yavaş açar ama çok hızlı bir şekilde dökülmeye başlar.
O yüzden Japonya kültüründe hem hayatın başlangıcını hem de hayatın sonunun kaçınılmazlığını simgelemektedir.
Kiraz çiçeğinin bir diğer özelliği de Sakura'nın dallarından direk solmadan en güzel haliyle yere düşmesidir.
1



 

Reklam

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum