Önder GÜRCAN

Önder GÜRCAN

[email protected]

VİYANA, SİSİ, RUDOLF, MARY VE ROMY

12 Mayıs 2022 - 09:20

VİYANA, SİSİ, RUDOLF, MARY VE ROMY

İnsanlar fırsat buldukça seyahat etmeyi severler. Seyahat anlayışı herkese göre değişir. Ben de -fırsat buldukça-belli bir bölgeye ya da belli bir ülkeye, oraya ilişkin özgün konularda bilgi edinmek ve gözlem yapmak için seyahat etmek isterim.

Geçmiş yıllarda Avusturya’da bulunmuştum. Başkent Viyana şehrinin merkezinde  dolaştım, üniversiteyi, saray ve müzeleri ziyaret ettim; 170 metre yükseklikteki Tuna kulesi’nde  kahvemi içtim; Devlet Opera Binası’nda bir Mozart konseri izledim; Viyana yakınlarındaki köy ve kasabaları gezdim; Viyana ormanlarını inceledim; Seergrotto yer altı gölüne gittim.
Hepsi bu kadar değil.
Viyana’da Devlet Tiyatro Binası’nın yanındaki bulvarda SİSİ resimlerinin asılmış olduğunu farkettim.
Asıl amacım, Avusturya tarihini değiştiren, roman ve filmlere konu olan Mayerling  Av Köşkü’nü görmekti.Başka bir ifadeyle "Mayerling Faciası"nın yaşandığı yeri.
*

İşte size Viyana yakınındaki Mayerling Köşkü’nün kısa bir öyküsü:
İmparatoriçe SİSİ, tam adıyla Elisabeth Amalie Eugenie, Bavyeralı Wittelsbach hanedanından Maximilian Joseph ve Ludovika'nın kızı;  Avusturya İmparatoru Franz Joseph’in eşi, Bavaria düşesi ve Avusturya İmparatoriçesi olan Elisabeth’tir.

Otuzbir yaşındaki Veliaht Prens Rudolf, Avusturya imparatoru Franz Joseph ve Avusturya imparatoriçesi SiSİ’nin tek oğullarıdır; imparatorluğun da tek varisidir.
SİSİ, imparatorluğun daha da genişlemesi ve güçlenmesi için seçtiği bir Avrupa ülkesi prensesi Maria Etsera ile oğlu Prens Rudolf’un evlenmesini şiddetle ister.

Ancak Prens Rudolp, Belçika Prensesi Stephanie ile evlidir. Dolayısıyla Maria etsera ile evlenmeleri imkansızdı.
Prens Rudolf, Maria Etrsera’ya bir mektup göndererek, kendisini sevmediğini ve bu yüzden de evlenmelerinin mümkün olmadığını bildirir. (Bu mektup, Mayerling av köşkündeki  müzede gösterilmektedir.)
Çünkü Prens Rudolf, 17 yaşındaki Baroness Mary Vetsera ile gizli ve tutkulu bir aşk yaşamaktadır; imparatorluğun ise bu aşktan haberi yoktur.
30 Ocak 1889’ da Viyana yakınlarındaki Mayerling köşkünde meydana gelen facia, Veliaht Prens Rudolf ile Baroness Mary’nin bu köşkün bir odasında ölü bulunmaları olayıdır.
İmparatorluğun baskılarına dayanamayan Prens Rudolf ve Baroness Mary, söz konusu av köşkünde gizlice buluşurlar, herkesten uzakta, içinde bulundukları mutsuzluk nedeniyle bir tabanca ile karşılıklı  intihar ederler.
Çünkü Prens Rudolf; Baroness Mary ile yaşadığı aşkı, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu tahtından ve tacından üstün tutmuştur.
Prens Rudolf, güçlü bir Avrupa İmparatoru olmayı kabul etmeyerek, sıradan bir insan olarak mutlu yaşamayı tercih etmiştir.
Prens Rudolf, geçici olan dünya saltanatını ve dünya makamını reddetmiştir.
Böylelikle  Prens Rudolf; hırs, ihtiras, güç ve savaş peşinde koşan insanlara kendince gerekli insani dersi vermiştir.
Dünya imparatorluk tarihinde ilk defa yaşanan böyle bir olay, Avrupa Tarihi’ne de, son derece romantik, etkileyici, unutulmaz ve bir o kadar da trajedik, “Mayerling Faciası” olarak geçmiştir.
Bu derin acıdan sonra kalan hayatı boyunca sevgili ve biricik oğlu için sürekli matem tutan, dünya ile ilişkisini kesen ve siyahlara bürünen Kraliçe SİSİ de, bir İtalyan suikastçı tarafından bıçaklanarak hayata veda eder.
*

Sinema dünyasında bu trajedi beyaz perdeye aktarılmıştır: SİSİ rolünü, ünlü Alman oyuncu Romy Schneider, harika bir performansla canlandımıştı. Gerçekten sinema seyircisi SİSİ filmini hiç unutamadı.
Ne var ki SİSİ rolü, Romy’ye şans getirmedi: Bu filmin çekimi sırasında Romy, Alain Delon adlı Fransız sinema oyuncusu ile nişanlanmış ve daha sonra da bilinmeyen bir nedenle intihar etmişti.
Melek yüzlü Romy’nin yaşamı da, bir bakıma Mayerling faciasının başka bir versiyonu gibi son buldu.
Romy, kendince insanlara anlamlı bir mesaj verir gibi, bu dünyayı Prens Rudolf ve Baroness Mary gibi çok genç yaşta terkedip gitti.
Romy’nin kısacık ve gizem dolu yaşamı da “İkinci Mayerling Faciası” olarak dünya sinema tarihinde sessizce yerini aldı.
Prens Rudolf ve Baroness Mary’nin aşk uğruna birlikte intihar ettikleri av köşkü, günümüzde kilise haline getirilmiş.
Viyana,  SİSİ’yi hatırlatıyor.

*

Tarihi araştırmalara göre: Avusturya-Macaristan Arşidükü Rudolph'un Mayerling'te birlikte intihar ettiği sevgilisi Kontes Maria Vetsera'nın dedesi Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk bankasının kurucularından olan Theodore Baltazzi’dir. Baltazzi ailesinin Manisa’da bir çiftliklerinin bulunduğu belirtilmiştir. Ailenin son ferdi Alex Baltazzi,  İzmir’de yaşamıştır.

Reklam

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum