MAKALE YAZMA ÜZERİNE (3)
Bizim kuşağın Manisa’daki ortaeğitim, yükseköğretim, önlisans, lisans, lisansüstü master ve doktora (PhD) eğitimi yıllarında ulusal ve uluslararası basında yayımlanan tanınmış yazarlara ait makale ve köşe yazıları yakından izlenir ve okunurdu.
Hatırlıyorum, yurt dışından The Washington Post, Le Figaro, Welt, Financial Times, The Guardian, Le Monde, Die Zeitung, Economist, Time, Newsweek gibi gazete ve dergilere posta yolu ile abone olan arkadaşlarımız vardı.
Boş zamanlardaki çay ve kahve sohbetlerinde makale ve köşe yazıları üzerine saatler süren yoğun tartışmalar yapılırdı.
Bu tartışmalarda dünya gündemine gelen konular ele alınmaya, anlamaya ve fikir sahibi olunmaya çalışılırdı.
*
Bilindiği üzere makaleler; edebiyat, müzik, resim gibi sanatsal; bilimsel ve politik konular ile birlikte sağlık ve eğitim gibi birçok alanı konu alır.
Yazılış amaçlarına göre dergilerde bilimsel formatlar dahilinde kaleme alınan makalelerin yanı sıra günlük gazetelerde toplumsal ve siyasal konuları işleyen çok sayıda makaleler yayımlanır.
*
Makalenin; belli bir bilimsel konuda bir görüşü, bir bakış açısını ve bir düşünceyi giriş, gövde, özet ve sonuç bölümlerinde akıcı olarak planlaması ve ortaya koyması beklenir.
*
Makalenin başlıca pusulası, akıl, etik, erdem ve bilimdir.
Makalenin: deneme ve fıkra gibi yazı çeşitlerinden ayıran başlıca özelliği, ileri sürülen söylem ve fikirlerin bilimsel yöntem, somut bilgi, veri, gözlem ve belgelerle kanıtlanması gerekliliğidir.
*
Her makale kendi okuyucusunu, her okuyucu da kendi makalesini arar ve bulur.
Ancak makaleyi, okumak yetmez, anlamak gerekir. Anlamak için de o konuda bir altyapı kültürüne ihtiyaç duyulur.
Makaleyi, bütün yönleri ve boyutları çerçevesinde denetleme görevi okuyucunun sorumluluğundadır.
*
Bu bağlamda; üniversitelerde akademik eğitim kapsamındaki çalışmalarda; sağlıklı bir veri tabanına bağlı olarak makale okuma, inceleme, analiz etme, araştırma, değerlendirme, yorumlama, eleştiri getirme ve sonuç çıkarmanın yanı sıra bilimsel bir dille makale yazma üzerine dersler de verilmesi ve bu derslerin bilinçli bir şekilde hayata geçirilmesi önem taşır.
*
FACEBOOK YORUMLAR