Önder GÜRCAN

Önder GÜRCAN

[email protected]

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ISINMA (2)

02 Temmuz 2024 - 09:13 - Güncelleme: 02 Temmuz 2024 - 09:18

Evrende, Uzay Boşluğu’ndaki gezegen sayısı bilinmemektedir. Ancak dünyanın da  içinde bulunduğu  Güneş Sistemi’nde sekiz gezegen bulunmaktadır.

Bilim insanlarına göre Dünya Gezegeni yaklaşık 27 milyar yaşındadır. Dünya, kutsal evrende, 8 milyar nüfusu ve 208 ülke ile  birlikte yörüngesindeki yoluna  devam etmektedir.

*

Dünya insanlığı; 2002-2003 yıllarında ortaya çıkan ve milyonlarca insanın ölümüne, çeşitli sosyal, kültürel ve ekonomik  trajik sorunlara neden olan gizemli küresel Koronavirüs salgınından sonra şimdi de çok sayıda kronik sorunla karşı karşıya…

*

Günümüz dünyası nasıl bir dünya?

Küresel kamu ve özel sektör işbirliğini amaçlayan İsviçre (Cenevre) merkezli “Dünya Ekonomik Forumu” (WEF); Birleşmiş Milletler Teşkilatı (BM) ’ye bağlı olarak insani ve düzenli küresel göçün sağlanması amacıyla faaliyet gösteren  “Uluslararası Göç Örgütü” (IOM) ve küresel gıda güvenliğini sağlamak üzere  kurulan “BM Gıda ve Tarım Örgütü” (FAO) tarafından yeni  yayımlanan raporlara göre: Son 10 yılda, kontrol altına alınamayan küresel iklim değişikliği ve ısınma olaylarının yol açtığı kutuplardaki buzulların erimesi, deniz seviyelerinin yükselmesi, seller, ırmak taşkınlıkları, bazı yerleşim yerlerinin su altında kalması,  toprak kaymaları, depremler, korkunç fırtına, doğa  tahribatı, çevre kirliliği,   çarpık kentleşmeler, orman yangınları, ekili tarım arazilerinde azalma, üretim maliyetlerinde yükseliş, suç oranlarında artış, bölgesel savaşlar,  ekonomik sosyal ve siyasi kriz,  bunlara bağlı olarak ülkeler ve kıtalar arası milyonlarca göçmen, mülteci ve sığınmacı hareketleri dünya kamuoyunun gündemine yerleşmiştir.

Söz konusu raporlarda: Gelecek  yüzyılda dünya nüfusunun 10 milyara yaklaşacağı gerçeği karşısında  sosyal, ekonomik ve sorumluluk olarak sürdürülebilir sağlıklı dünya düzeni için sanayi atıklarını yeniden kullanma; yakıt verimliliği ve atık yönetimini geliştirme; sanayi kuruluşlarında karbon salınımını ve fosil yakıt tüketimini  düşürme; güneş enerjisi sistemi ile yenilenebilir enerji kullanımı sağlama; bozuk gıdaiara son verme, küresel ekonomik üretimi artırma gibi konularda bilimsel projeler geliştirilmesi önerilmektedir.

Raporlarda: Aksi takdirde, gelecek yüzyılda küresel ekolojik dengenin bozulacağı; kuraklık tehlikesiyle  ülkelerdeki ekili alanların daha da  azalacağı; erozyon ve çölleşme dalgasıyla tarımsal üretimin zorlaşacağı; su, gıda ve açlık krizine yol açılacağı; sağlıklı beslenmenin etkileneceği; nüfus ve göç dalgalarında kaotik ortamlara yol açılacağı, altı çizilerek vurgulanmaktadır.

*

Dünya basınında (International Harold Tribune, Time, Newsweek, The Economist, Daily Express, Le Figaro,  Financial Times, The Guardian, Le Monde, CNN, BBC ve diğerleri) yayımlanan çeşitli haber, makale, röportaj, araştırma, inceleme ve yorumlar dikkati çekmektedir.

*

Yapılan istatistikler, dünyanın yedi kıtasında (Avrupa, Afrika, Antarktika, Asya, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Avustralya) yaşayan yaklaşık 8 milyar insanın önemli bir bölümünün, yeterli eğitim ve öğrenim olanaklarından yoksun olduğunu göstermektedir.

BM, dönemsel olarak, "Dünya İnsanlığının Ortalama İnsani Gelişmişlik Endeksi” raporları yayımlamaktadır.

Dünya ülkelerindeki  eğitim ve öğretim planlamalarıyla ilgili olarak, insanlığın ortalama gelişmişlik düzeyinin artırılması ve küresel sorunları çözümlemek amacıyla yüksek teknoloji, kültürel üretim,  uygulanabilir kısa orta ve uzun vadeli bilimsel projelere ihtiyaç vardır.

Buna göre küresel yönetim ve eğitim sisteminin; BM, NATO, Şanghay İş Birliği Örgütü, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) , G-7, G-20, Orta Amerika Devletleri Örgütü, Arap Birliği, Afrika Birliği, İngiliz Uluslar Topluluğu (COMMONWEALTH), Bağımsız  Devletler Topluluğu (BDT). OECD, NORDİK Konseyi ve diğerleri ile birlikte ABD, Çin ve Rusya gibi küresel aktörlerin  diplomatik pozisyonları ne yönde yeni dünya düzenine dahil olacaktır?

Yaşlanmış ama henüz ihtiyarlamamış olan dünya planeti nasıl şekillenecektir?

Güncel bir soru işareti?


[email protected]

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 4 Yorum
  • Önder Gürcan
    2 gün önce
    PARİS İKLİM ANLAŞMASI 2016’da, 191 devletin katılımı yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması uyarınca, her ülke küresel ısınmayı azaltmak için üstlendiği katkıyı belirlemek, planlamak ve düzenli olarak raporlamak zorundadır.
  • Onder gurcan
    3 gün önce
    PARİS İKLİM ANLAŞMASI 2016’da, 191 devletin katılımıyla yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması uyarınca, her ülke küresel ısınmayı azaltmak için üstlendiği katkıyı belirlemek, planlamak ve düzenli olarak raporlamak zorundadır.
  • Onder gurcan
    3 gün önce
    PARİS İKLİM ANLAŞMASI 2016’da, 191 devletin katılımıyla yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması uyarınca, her ülke küresel ısınmayı azaltmak için üstlendiği katkıyı belirlemek, planlamak ve düzenli olarak raporlamak zorundadır.
  • Zeynep Süslü
    4 gün önce
    Cok güzel bir yazi ..güncel konular. Sondaki soruya ne yazik ki olumlu bir cevap bulamiyorum Kaleminize saglik