Önder GÜRCAN

Önder GÜRCAN

[email protected]

“KÜLTÜR” ÜZERİNE KAHVE SOHBETİ

17 Haziran 2019 - 16:46

“KÜLTÜR” ÜZERİNE KAHVE SOHBETİ

Uluslararası terminolojide kültür, “yeryüzünde, tarihsel ve toplumsal gelişme süreci içinde meydana getirilen maddi ve manevi değerler ile bunları gelecek nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin  ölçüsünü gösteren araçların bütünü” olarak tanımlanıyor.

İnsanın; doğuştan ve hayattaki kazanımlarında dolayı belirli bir ölçüde kültüre sahip olduğu kabul edilir.
Bu dünyaya saf ve temiz bir yapıda gözlerini açan insan;  başlangıçta ailesinin ve daha sonra da çevresinin özgün katkısıyla  bir kültüre ulaşır.

Bu kültür; elde edinilebilen  eğitimsel, mesleki ve toplumsal koşullara  göre  yeniden şekillenir. 

*

Uygarlık ve kültür farklı kavramlardır.

Dünyada uygarlık tektir: Örneğin her ülke toplumu benzer araba, uçak, radyo, televizyon, internet ve cep telefonu kullanır; aynı bankacılık sistemini uygular. Gelişmiş ülkeler, diğer ülkelere bilim ve teknoloji transferi yaparlar.

Ama ülkelerdeki kültürler özel ve çeşitlidir. Her toplumun kültürü,  o ülke topluluğunun gelenek ve görenekleri doğrultusunda oluşur, düşünce ve sanat eserlerine  yansır. Bu bağlamda, kültürel akımlar, bir toplumdan diğer bir topluma geçer.

*

Kültür; hukuk gibi, toplum hayatını düzenleyen yazılı - yazısız değerler ve kurallar bütünlüğüdür. Kültür; bir birey olarak her insanın ufkunu genişletir ve ona bakış açısı kazandırır.

*

Kültürel dokunun özü, yalnızca bu dünyaya ait olan  bilimdir. Bilimin alt yapısı da fizik, kimya biyoloji, astronomi,  antropoloji, matematik, tarih, coğrafya, dünya dilleri, hukuk, etik,  ekonomi, ticaret,  sosyoloji, mantık, felsefe, sanat, müzik, spor, edebiyat gibi dallardır.

Bir insan; genel anlamda bilim dallarının önemini  kavrayabilmeye ve öğrenmeye ne kadar çok çaba gösterebilirse duygu ve düşünce  zenginliğiyle o kadar çok kültürlü olur.

Bu da bir insanın fırsat ve zaman bulup bilim alanında imkanlar ölçüsünde kitap okuması ve araştırma yapmasıyla mümkündür. Okumadan nasıl kültürlü olunur?

İyi bir insan, kültürün olumlu etkisiyle daha iyi düşünür; daha iyi konuşur; daha iyi, yararlı ve örnek davranışlar sergiler.

*

Dünya tarihi,  bilimsel öğretide, yaşanılan ve geçirilen  sosyolojik olgularla doludur.

Toplum kültürü,  akıl, eğitim,  inanç ve bilimle, entelektüel yönde gelişme gösterir.

Kültür;  dünya hayatını  güzelleştirir; toplumları kalkındırır; mutluluk ve refahı yükseltir; doğruluk, saygı, sevgi, duyarlılık, olgunluk, etik, anlayış gibi insani, manevi ve evrensel değerlere büyük boyutlar katar.

*

Dünya literatüründe kültür  ile ilgili  çok sayıda  atasözleri ve özdeyişler vardır.

 

Reklam