İNSANLIĞIN GİZEMLİ SERÜVENİ
İnsanların, hayatın yoğun akışı içinde dünya tarihini merak edecek zamanları genellikle pek yoktur.
Ama yıllar geçtikçe tarih bilimine merak uyanır.
Bende de bu merak uyandı: önce, on bin yıllık kronolojik dünya tarihi ile ilgili birkaç kitap ve makale okudum. Daha sonra kütüphanemdeki tarih kitaplarının sayısı giderek artmaya başladı.
Tarihin tozlu sayfalarını çevirirken, öne çıkan bazı ana konu başlıklarına göz gezdirdim ve kendimi gizemli geçmişin derinliklerinde hissettim.
*
Tarih Öncesi Dönem - Antik Çağ - İlk İnsanlar - İlk Çiftçiler - Mezopotamya ve Sümer Uygarlıkları - Antik Mısır Uygarlığı - Museviliğin Doğuşu - Antik Çin Uygarlığı - Antik Grek Uygarlığı - Persler - Keltler - Roma İmparatorluğu - Hristiyanlığın Doğuşu - Hint İmparatorlukları...
Orta Çağ - Bizanslılar - Franklar - İslamiyetin Doğuşu ve Yükselişi - Mayalar - Şarlman Krallığı - Vikingler - Haçlı Seferleri - Moğol İmparatorluğu - Bölgesel Veba Salgını - Osmanlı İmparatorluğu - Keşifler Dönemi...
Rönesans - Aztekler - İnkalar - İlk İcatlar - Ispanya ve Portekiz Dönemi - Afrika İmparatorlukları - Reform Hareketleri - Otuz Yıl Savaşı - Alman İmparatorluğu - İngiliz İç Savaşı - İlk Sanayi Devrimi - Rusya İmparatorluğu - Aydınlanma Dönemi - Kültür, Sanat ve Edebiyatta İlerleme - Avusturya ve Prusya Dönemi...
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) - Fransız Devrimi - Avustralya ve Yeni Zelanda’nın Yeniden Keşfi - Napolyon Savaşları - Büyük Sanayi Devrimi - Avrupa’da Karışıklık - İngiltere İmparatorluğu - ABD İç Savaşı - İtalya’nın Birleşmesi - Almanya’nın Birleşmesi - Afrika’da Siyasal Karmaşa...
Modern Dünyanın Doğuşu - Bağımsızlık Hareketleri - Latin Amerika Sorunları - Birinci Dünya Savaşı - Rusya Devrimi - Türkiye Cumhuriyeti Devleti - Dünya Ekonomik Buhranı - İkinci Dünya Savaşı - Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın (BM) Kuruluşu - Küreseleşme Dönemi’nin Başlaması - Korku ve Soykırım Dönemi - İran Devrimi - Avrupa Birliği - İsrail ve Palestin İhtilafı - Körfez Savaşları - Soğuk Savaş - Vietnam Savaşı - Çin Devrimi - Orta Doğu Krizi - Irak Savaşı - Soğuk Savaş Dönemi’nin Son Bulması - Arap Baharı - Küreselleşme - Doğu ve Batı Bloku - Terörizm - Bilim ve Teknoloji Dönemi...
21.yüzyıl - Uzay Çağı’na Giriş - Yeryüzü İnsan Nüfusunda Artışlar - Kültür, sanat ve Edebiyatta Durgunluk - Terörizmin Sürmesi - Bölgesel Savaşlar - Doğaya ve Hayvanların Yaşam Alanlarına Müdahaleler - Doğal Kaynakların (su, orman vb.) Tüketilmesi - Uzayda Dünya Dışı Bağlantılar - Yapay Zekalı ve Robotik Makinalar Dönemi’nin Başlaması - Çarpık Kentleşmeler - İklim Değişiklikleri - Küresel Isınma - Yaşam Maliyetlerinde Artışlar - Covid-19 Salgını - Yeni Tür Salgın Tehlikeleri ...
*
Bilindiği gibi, tarihsel olaylar bütün boyut ve yönleriyle bir sonuçtur. Her bir sonucun, ortaya konulması zorunlu nedenleri vardır. Neden-sonuç ilişkisi, sosyolojik, kültürel ve siyasal yapılar doğrultusunda oluşur.
Tarihçiler, bilge insanlardır: Bu konuda yayımladıkları kitaplara ve makalelere kulak vermek, dünya insanlığı için çok değerlidir. Çünkü, tarihsel öğretiler; insanlık gemisini, güvenli, huzurlu, doğru ve mutlu limanlara yönlendiren başlıca yol gösterici pusuladır. Toplumlara, alınması gerekli olan dersleri ve tedbirleri açıkca gösterir. Başka çıkış yolu?
*
On bin yıllık dünya tarihi, insanlığa neyi öğretmiştir? Toplum Bilimcileri, “Thomas More'un ‘Utopia’ sı hayaldi, ” derler. Peki, tarih öncesi dünya tarihi?
Ya uzay tarihi?
Orman varken, ağaçlarla mı lgileniliyor? Tarih, insanlığın gizemli serüvenlerinden dantel örmeye mi benzer? Birtakım soru işaretleri?
*
Ne var ki, insanlık aleminin; dünya sahnesinde çok zorlu yüzyılları katettiği, ancak “insani gelişmişlik süreci”ni henüz tam olarak tamamlayamadığı belirtilmektedir.
Nitekim bu somut gerçeklik, BM’ nin raporlarından da anlaşılmaktadır.
*
“Tarihsel dersler, insanların duygu ve düşüncelerinde gerçek ders olduğu kabul edildiği sürece ancak ders niteliği taşır,” derler.
Önemli olan uygulamadır.
*
21. yüzyılda dondurulan insanlar, 25. yüzyılda uyandırılırdığında, yapay zekalı ve robotik makinalarla dolu farklı bir dünyada nelerle karşılaşırlardı? Geleceğin tarihi, yeni “Nostradamus”ların kehanetleri bağlamında nasıl yazılırdı acaba? Kim bilir?
FACEBOOK YORUMLAR