HOBBY
Bilindiği gibi “Hobby,” İngilizce bir sözcüktür. Bu sözcük, insanların boş zamanlarına mahsus, dinlenme ve eğlenme amaçlı, sürekli “özel merak” ve “özel zevk” anlamında yaptıkları bütün işleri tanımlamaktadır.
Hobby sözcüğü, Türkçe Sözlüğe, Türk Dil Kurumu tarafından “Hobi” karşılığı ile dahil edilmiş, “biricik merak ve uğraşı” olarak kavramsallaştırılmıştır.
*
Hobiler, tarihi süreç içinde, dünya toplumlarındaki kültürel gelişmelere paralel olarak çeşitlenmiştir.
Yapılan bilimsel araştırmalarda insanların günlük hayatta en çok vakit geçirdiği hobilerin: Cep telefonunda sohbet etmek; internette gezinmek; TV izlemek; kitap okumak; dünya basınını takip etmek; araba kullanmak; bisiklete binmek; insanlarla diyalog kurmak; komşuları çay ve kahve sohbetlerine davet etmek; sporla ilgilenmek; lokallerde satranç, iskambil, tavla, bezik, dama vb. oyunlarla ile zaman harcamak; yemek hazırlamak; bahçe işleriyle uğraşmak; alışveriş yapmak; yakınları ziyarete gitmek; müzik dinlemek; bir enstrüman çalmak; günlük - blog yazmak; seyahate çıkmak; örgü örmek; tenis maçı yapmak; sinema, tiyatro, opera ve konser seyretmek; şarkı söylemek; matematik problemi çözmek; dağcılık yapmak; yürümek; yüzmek ve fotoğraf çekmek olduğu belirlenmiştir.
Bunların yanı sıra hayatın boşluklarını doldurmak amacıyla emeklilerin : Ev ve şehir planları çizmek; kitaplık oluşturmak; tarihteki olayları neden-sonuç ilişkisi içinde incelemek; şiir, öykü, roman, deneme, anı ve makale kaleme almak; fizik, kimya, astronomi, edebiyat ve felsefeye ilgi duymak; ova, ırmak, göl, vadi ve dağlarda dolaşmak; aile işlerine bağlanmak; sessizliğin sesini dinlemek; bir yabancı dil öğrenmek ve bir üniversitede eğitime devam etmek gibi hobileri dikkati çekmektedir.
*
Günümüzde insanların toplum içindeki ve internet ağlarındaki yalnızlıklarının hiç olmadığı kadar yaygınlaştığı, bir ormanda alıç ağacı gibi yalnız bir bireye dönüştüğü ve bu gizemli sarmalın hobileri olumsuz etkilediği anlaşılmaktadır.
Artık büyük şehirlerde İnsanlar arasında sabahları çaya, akşamları kahve sohbetlerine davet eden eski komşuluklar ile cadde ve yollarda selamlaşmalardan uzaklaşılmakta olduğu gözlenmektedir.
*
İnsanlık; son yüzyılda bilim ve teknolojide büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Radyo, hesap makinası ve televizyon dönemlerinden bilgisayar, internet ve cep telefonu dönemlerine geçilmiştir. Yapay zeka, robot, robotik diğer makinalarla birlikte Uzay Çağı’nın kapısı aralanmıştır.
Bütün bu süreçler, sonuçta, birtakım sosyolojik değişim ve gelişimlere yol açmaktadır.Bu bağlamda alışılagelmiş hobiler de birer birer insan doğasından ve romantizminden giderek kopmaktadır.
*
İnsanların hayaller ve masallar kadar hobilere de ihtiyaçları vardır.
Hobilerin, yaşlı dünyada ortak anlayışla sağlıklı, huzurlu, mutlu ve hoşgörülü toplumların oluşmasına önemli katkılar sağladığı gerçeği, bilimsel platformlarda dünya kamuoyuna yansıtılmaktadır.
Ne var ki biz yine de hobilerin kodlarındaki gizemliliğin bütün boyutlarıyla ele alınmasını, analizini ve değerlendirilmesini toplum bilimcilerine ve psikologlara bırakalım.