DÜNYADA NELER OLUYOR?
Fırsat buldukça ulusal ve uluslararası yazılı, sözel ve görüntülü basın organlarındaki manşet, haber ve köşe yazılarına göz gezdirmek yararlıdır.
*
Son günlerde özellikle Time, CNN, BBC, The Economist, Newsweek, Financial Times, Washington Post, International Harold Tribune, The New York Times, The Guardian, Le Monde, Die Zeit ve Bild’ de gündeme getirilen uluslararası kapsamda bazı konu başlıkları dikkati çekiyor:
“Küresel ısınma, iklim değişikliği, kuraklık, doğada bozulma, göl ve akarsularda kirlenme, çölleşme, covid-19 salgını, orman yangını, tayfun, çarpık kentleşme, heyelan, sel, deprem, eğitim yetersizliği, kültür çatışması, toplumsal karmaşa, yoksulluk, ekonomik durgunluk, ticari rekabet, politik stres, siyasette denge bozukluğu, belirsizlik, bölgesel iç savaş, terör, insan hakları ihlali, kadın sömürüsü, ülkeler arası göçler, sığınmacılar, kumar, uyuşturu, yalnızlık ve diğerleri.”
Söz konusu haberler ülkelerdeki günlük hayata aşama aşama yansıyor.
*
İnsanlar, olumsuzluklarla karşılaştıklarında bunların nedenlerini araştırmak, bulmak ve öğrenmek isterler.
Dünyanın kapısında yeni bir tehlike mi var?
Süper güçler arasında gizli bir soğuk savaş mı başlıyor?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO),
yaptığı küresel Covid - 19 salgınının kaynakları ve nedenleri konusunda “herhangi bir bulgu veya veriye rastlanmadığını” açıklıyor.
Doğanın, tükenmez hayatta kalma arzusu ile birlikte direnmesi ve yenileşmesi sürüyor.
Birleşmiş Milletler Teşkilatı (BM), 66 ülkeden 234 bilim insanının katılımıyla “Küresel Isınma ve İklim Değişikliği” raporunu yayımlayarak – Paris İklim Anlaşması çerçevesinde - dünya ülkelerine gerekli uyarılarda bulunuyor.
BM, dünyadaki ülkeler arası göç dalgalarını görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi olan ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya temsilcilerini toplantıya çağırıyor.
İnsanlığın maddi ve manevi değerleri olumsuz yönde etkileniyor.
İnsanlar, kendi dünyalarına çekiliyorlar.
Sanat, edebiyat, müzik ve spordan uzaklaşılıyor.
İnsani ve evrensel değerler tam olarak küresel yaşama geçirilemiyor.
İnsanlık aleminin sicil dosyası kabarık.
Her şeyin geçici olduğu bu dünyada, insana yakışır uzun süreli güvenlik, barış, refah ve mutluluk bir türlü sağlanamıyor ve bunlar sanki bir ütopyaya dönüşüyor?
Bilim insanları ve siyaset yapıcılar geleceğin dünyasına ilişkin ne düşünüyorlar?
Yılların akışı içinde güzel şeyler yapmak güzel şeyler düşünmekle başlar herhalde.
*
Geçenlerde Manisa’ya gittim. Okul arkadaşlarımı ziyaret ettim. Tanıdığım Manisalılar bilge insanlardır.
Spil Dağı’nda dünyanın halleri ile ilgili Manisa usulü okkalı ferah kahvesi sohbeti yapıyoruz.
“Ne olacak bu dünyanın ahvali?”
“2021 yılı - Allah beterinden korusun – insanlık için iyi bir yıl olmadı. Ama uyum, sabır ve tahammül önemlidir. Bir şairin dediği gibi ‘Dünyayı bir gün sevgi kurtaracak !’ 2022, harikulade bir yıl olacak !”
*
FACEBOOK YORUMLAR