DENİZ
Geçenlerde; Ernest Hemingway’ın “İhtiyar Adam ve Deniz” ( The Old Man And The Sea) adlı romanını yeniden okudum. Hollywood; bu romanın senaryosunu sinemaya da aktarmıştı. Filmde yaşlı balıkçı rolünü ünlü oyuncu Spencer Tracy üstlenmişti. Güzel ve etkileyici bir deniz öyküsüydü.
Yeryüzünde yedi kıtanın ( Asya, Avrupa, Afrika, Avustralya, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Antarktika) yaklaşık olarak yüzde 80’i sudur.
Dünya gezegeni; dört okyanusun (Büyük Okyanus- Pasifik-, Atlas Okyanusu, Hint okyanusu, Arktik Okyanusu) yanında Akdeniz, Ege Denizi, Karadeniz, Adriyatik Denizi, Baltık denizi, Norveç Denizi, Doğu Sibirya Denizi, Grönland Denizi, Manş Denizi gibi önemli denizlere; çok sayıda da körfez, göl ve ırmaklara sahiptir.
İnsanın, boş zamanlarında fırsat buldukça yeryüzü tarihi ile birlikte yeryüzü coğrafyasına göz gezdirmesi çok yararlıdır. Böylece insanın beyni bilgi ve kültür ile beslenir; dünya görüşü, olaylara bakış açısı, hayal gücü, düşünce ve duyguları daha da zenginleşir; kendisine ve çevresine yaptığı katkılar küçümsenmeyecek kadar çoğalır.
*
Dünya denizleri ile ilgili sayısız destan, efsane ve mitolojik öykü söylenmiş; macera yaşanmış; araştırma, deneme, makale, roman, hikaye, şiir yazılmış; tiyatro, opera ve bale sahnelenmiştir.
Deniz Kızı Efsaneleri, Batık Kıta Atlantis Efsanesi, Moby Dick (Herman Melville), Denizler Altında Yirmi Bin Fersah (Jules Verne), Denizin Çağrısı (Jack London), Aganta Burina Burinata (Halikarnas Balıkçısı) ilk akla gelenler.
*
Konumuza devam edelim.
Denizlerin insana ihtiyacı yoktur. insanın denizlere ihtiyacı vardır.
Denizler; bu bağlamda ülkelerde ve uluslarası ilişkilerde genel kültürü, ulaşımı, ticareti ve turizmi geliştirir; ekonomileri güçlendirir; insan sağlığına iyi gelir.
*
“Denizler, insanı kabul etmez,” derler. Denizler; insanı ve insan ile ilgili her ne varsa her şeyi, dost dalgalarıyla sahile geri gönderir ve yakın komşusu olan toprağa teslim eder. Bu konuda denizler ile toprak arasında sıkı bir anlaşma vardır sanki.
*
Denizlerin; içinde yaşattığı ve varlığına kattığı, doğasına özgü canlılar ile gizemli ve mutlu bir dünya kurduğu ifade edilir.
Bu mutluluk; yengeç, mercan, denizanası, karides, istridya, salyangoz, midye, sünger, deniz yıldızı, anemon, deniz atı, deniz örümceği, deniz kaplumbağası, ahtapot, vatoz, balina, yunus, köpek balığı ve birbirinden ilginç binlercesiyle denizlere yetmektedir.
*
Denizi ben de severim. Ama sahilden ufuklara karışan uzaklara bakmayı; kıyılarda dolaşmayı; kayık, tekne, yat, filika, kano, kayak, yelkenli, gemi ve yolcu vapurlarını seyretmeyi severim.
Bir de bir sahil köyünde, eski zamanlarda kalma bir deniz kahvesinde, “Okkalı Acı Türk kahvesi”ni…
FACEBOOK YORUMLAR