BİRAZ DA FUTBOL
Önder Gürcan
Geçen Cuma Fenerbahçe- Göztepe maçını seyretmek için eski futbolcu arkadaşlarımla birlikte İstanbul’daydık.
Maç başlamadan önce karşılıklı olarak futboldan söz ediyoruz:
-Futbol nedir? Günümüz dünyasında “spor” denilince akla ilk gelen futbol...İnsanları bu kadar etkisi altına alan ve büyük kitlelerin hayatına dahil olan başka bir spor dalı henüz yok. Ne voleybol ne de basketbol...
- Futbolun tarihi 15. yüzyıla kadar uzanıyor. Bu spor dalının İngiltere’de doğduğu, kurumsallaştığı, daha sonra da beş kıtaya yayıldığı biliniyor. Bu yüzden uluslararası futbol terimleri İngilizcedir.
- Öte yandan futbolun M.Ö. 3500-2000’ de Sümerler ve Çinliler tarafından icat edildiği, Orta Asya Türklerinin de adı “tepük” adında benzer bir oyuna sahip olduğu bazı araştırmacılarca ileri sürülmektedir.
-Yeryüzü coğrafyasında ilk profesyonel futbol ligi 1884’de İngiltere’de düzenlenmiş. Daha sonra Avrupa, Latin Amerika, Afrika ile Asya’ya yayılmış. ABD’nin kendisine özgü bir “Amerikan futbolu” var.
-1886’ da “International Board, futbola yeni kurallar getirmiş; 1904’de İsviçre’de (Zürih) Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FİFA) kurulmuş; Fransa’da (Paris) Avrupa Futbol Birliği (UEFA) ile diğer kıtalarda ulusal federasyonlar oluşturulmuş.
-Ulusal federasyonlar, futbol ligi maçlarını “şampiyonluk” ve “kupa maçları” olarak iki alanda yürütülmektedir.
-UEFA ve FİFA’ nın yönetim ve denetimi altında “Avrupa Şampiyon Kulüpler”, “Kupa Galipleri”, “UEFA Kupası”, “Avrupa Kupası” ve “Dünya Kupası” maçları gerçekleştirilmektedir.
-FİFA, 1991-92’de yaptığı yeniden düzenlemede futbol kurallarının sayısını 29’a çıkarmıştır.
- UEFA, ulusal takımlara astronomik bedellerle yabancı futbolcu transferini 1996’da serbest bırakmıştır.
-Bugün futbol, amatörce spor ruhundan uzaklaşmış, şirketleşmiş ve uluslararası bir endüstri koluna dönüşmüş durumda...
-Türkiye’ye gelince: TFF tarafından ülkede “Spor Toto Süper Lig”, “lig” ve “bölgesel amatör lig maçları” düzenlenmektedir.
-Bizim kuşağın çocukluk yıllarında “Birinci Lig”de, İstanbul’daki üç büyükler dışında Eskişehirspor, Göztepe, Trabzonspor, Bursaspor ve Gençlerbirliği en iyi futbol takımları arasında sayılıyordu. Göztepe; antrenör Adnan Suvari yönetiminde Fevzi Zemzem, Fuji Mehmet, Gürsel, Nevzat ve kaleci Ali gibi örnek futbolcularıyla Türkiye ve Avrupa’da bir fırtına gibi eserdi.
- Şimdi futbol, o dönemlerdeki nostaljik konumunu ve romantizmini kaybetmiş görünüyor. Üstelik büyük takım ve küçük takım diye bir tanımlama kalmadı. Her takım profesyonel...
-Küreselleşme olgusuna kapılan dünyada futbol da küreselleşti : Takımlarda çok sayıda yabancı futbolcular yer alıyor.
-Bu bağlamda futbol artık takım uyumuyla, stratejik, fiziksel, taktiksel, etik ve mental yaklaşımlarla güçlü bir altyapı eğitimine dayanılarak bilimsel temelde oynanmaktadır.
*
Arkadaşlarla yaptığımız bu kısa sohbetten sonra başlayan Fenerbahçe-Göztepe maçında iyi bir futbol seyrettik.
Her iki takımın sergilediği oyunu başarılı bulduk. Ama oyun gücü bazı yetenekli oyuncularının sayesinde Fenerbahçe’den yanaydı. Göztepe, kendisine yaraşır şekilde etkin bir mücadele örneği verdi. Spor Toto Süper Ligi’nin bu 20.maçı Fenerbahçe’nin 2-0 üstünlüğüyle son buldu.
Bu skora göre Fenerbahçe ve Göztepe, 18 takımlık Lig’de elde ettiği 23 ve 22 puanlarla 12. ve 13. sırada bulunuyorlar.
Lider takımların topladığı yaklaşık 40 dolayındaki puanlar dikkate alınırsa, toplam 34 maçlık lig maratonunda kalan 14 maçın bütün takımlar için çok zorlu geçeceği anlaşılıyor.
Ben, Türkiye Süper Futbol Ligi’nde “Göztepe”yi tutuyorum.