ZİHİNSEL ENGELLİLER KORUMALI İŞYERİ- ZEKİ
NACİ YENGİN
www.tarihistan.org
En büyük devrimin insan zihninde gerçekleşen devrim olduğunu söylerler. O yüzden zihinsel değişim ve dönüşümü yaşayanlar gerçek devrimcilerdir.
Türkiye gibi ülkelerde insanların zihinsel değişim ve dönüşümlerini pozitif yönde değiştirme konusunda çok yoğun çabalar sarf edildiğini söylemek bir hayli güçtür. Ve üstelik bahsini edeceğimiz devrim zihinsel engellilere yönelik olunca daha bir anlam kazanmaktadır!
Yakından takip ettiğim için rahatlıkla söyleyebilirim ki Türkiye genelinde zihinsel engellilerin istihdamı konusunda veli ve zihinsel engelli bireylerin taleplerini geri çevirmeyerek iki yıl önce Manisa Organize Sanayi adına Başkan Sait Türek çok önemli ve anlamlı bir adım attı.
Kısa adı ZEKİ olan “'Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Merkezi” kurma konusunda bildiğim kadarıyla 2,5 milyon TL gibi bir bütçeyle yola çıkıldı. Amaç Manisa İş Eğitim ve Uygulama Merkezinden mezun olmuş ve 23 yaş üstü zihinsel engellilere engelleri ölçüsünde iş imkânı sağlayarak zihinsel engelli bireylerin de topluma, iş hayatına kazandırılmasını sağlamaktı. Bu amaca ulaşmak için bir engel kaldı: Bürokrasi!
Manisa Organize Sanayi korumalı işyerinin açılması ve faaliyete geçirilmesi konusunda birçok engelle karşılaşılacağını biliyordu. Anca engel teşkil edecek konuların daha çok mevzuata dayalı olması hasebiyle engellerin el birliğiyle aşılacağına olan inanç hâkim oldu şimdiye kadar. Aile ve engellilerin Manisa Organize Sanayi ile el ele vererek işi düşünceden eyleme dökmesi ve buraya kadar getirmeleri birçoğunun hayal bile edemeyeceği başarıdır bizce!
Bazı resmi kurumlardaki bürokratların Manisa Organize Sanayi ve Yunus Emre Belediyesinin “Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Merkezi”nin bir an önce faaliyete geçirme girişimlerine karşı aşılmaz bir duvar, kalkan gibi mevzuat engelini koyması sonucu şimdiye kadar gerçekleşemedi açılış! Yoksa geçen Haziran ayından itibaren zihinsel engellilerin bir korumalı iş yeri olacak ve 120 zihinsel engelli ve ailesi rahat bir nefes alacaktı!
Neyse ki konuya Manisa Milletvekili Doç.Dr. Selçuk Özdağ, Manisa Valisi Hakan Güvençer, Manisa Organize Sanayi Başkanı SaitTürek, Yunus Emre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi duyarsız kalmadılar. 12 Kasım 2016 tarihinde gazetelere yansıyan haberlere göre yaptıkları ortak açıklamada 'Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Merkezi'nin açılmasının önündeki tek engelin mevzuatın değiştirilmesi konusunda Ankara'da ilgili bakanlıklarla gerekli çalışmaları başlatacaklarını beyan ederek zihinsel engelli bireylerin yüreklerine su serptiler.
Kolay iş değil Türkiye’de ilk ve tek örneği olan anlamlı bir girişime imza atmak! Her nedense bürokrasi denilen hantal yapı Türkiye’de pek çok gelişmeye engel olmakta ve arkadan gelmektedir! Türkiye’ye zihinsel engelliler adına yapılmakta olan bir iş yeri kazandırmak bir yandan mevzuatı ve ilgili bakanlığı harekete geçirirken öte yandan milyonlarca zihinsel engelliye ümit ışığı ve örneklik teşkil edecektir.
Bu anlamda zihinsel engelliler adına bir devrim hareketinin Manisa’da Organize Sanayi Başkanı Sait Türek ve cefakâr, fedakâr zihinsel engelli yakınları tarafından başlatıldığını söylememiz gerekiyor. Türkiye’ye örnek model olarak önümüzdeki yıllarda adından ve yaptıkları çalışmalardan sıkça bahsettirecek olan Engelliler Korumalı İşyeri Merkezinizde en küçük emeği geçenleri kutluyorum. Ancak bazı bürokratların bu konuda neden engel çıkarmaya çalıştığını, bu engelin ne anlama geldiğini hala anlayabilmiş değilim!
13 Kasım 2016