ÜÇ OLUKLU ÇEŞME
"Taalallah zehî kudret müyesser kıldı itmamın
Yapıldı çeşme-i ziba dihanından zülal akdi
Lisan-ı hal ile der kim gel iç suyumdan ey teşne
Tebessüm eyleyüp lüle lehinden kand ü bal akdı
Binasın eyleyüp itmam didi saatçi tarihin
İç ayn-i tâhîrden müselsel lüleler akdı."
Üç Oluklu Çeşme’nin Kitabesi
Lise yıllarımda Sümer Pamuklu Mensucat fabrikasında staj yaparken gölgesinde dinlenip soluklandığım, buz gibi suyundan kana kana içip serinlediğim Üç Oluklu Çeşmeye dair anılarım az değildir.
Kitabesini çoğu insan okuyamasa da önemli şeylerin yazdığını tahmin eder ve olukların yanı başlarındaki çiçek desenlerini hafızama kazımaya çalışırdım. Ruhumu teselli eder, tarihe, yaslanır gibi olurdum.
Yıllar sonra yolumuz Üç Oluk Çeşme’ye düştüğünde gördüğümüz çeşmenin manzarası karşısındaki üzüntümüz hala diridir! Gürül gürül akan bu çeşmenin neden akmadığına bir türlü anlam veremez çeşmenin eski halini bilenler!
1679’da Ali Efendizade Müderris Hacı Ahmet Efendi tarafından yaptırılan eski kervan yolu üzerindeki bu güzide çeşmenin suyu kesilmiş, kanalı kuru, olukları kırık… Börtü böcek, kuşlar ve yoldan geçenler suyundan mahrum, mahzun!
Önceki yıllarda bir TV programı için gelmiş ve son halini görünce üzüntümü saklayamamıştım. II. Anafartalar Mahallesi 1516. Sokakta yapılan bir site temelinden çeşmeye su sağlayan künklerin çıktığı ve bu suyolunun Üç Oluklu Çeşmenin suyolu olduğunu bilmeyen yoktur.
Malumunuz Üç Oluklu Çeşmenin oluklarından yakın zamana kadar su akardı! Böyle bir çeşmenin sularının kesilmesinde yol çalışması sırasında yapılan kazılar ve suyolunun değişmesi türünden açıklamalar yapıldı. Ancak tatmin edici olmayan bu tür açıklamalardan sonra çeşme ile ilgili somut bir bilgi ve çeşmeyi yeniden eski haline döndürmek amacıyla yapılan çalışmalar niyetten, temenniden öte geçemedi.
Üç Oluklu Çeşmenin yeniden akıtılması amacıyla bir zamanlar Sadullah Bulgurlu öncülüğünde ciddi çalışmaların yapıldığını biliyoruz. Ancak şu ana kadar bu çalışmalardan herhangi bir sonuç alınamadı. Umarız çeşmenin yeniden eski haline gelmesi için var olan düşünceler pratiğe dökülür Üç Oluklu Çeşmenin oluklarından yeniden su akmaya başlar.
Bizzat şahit olup fotoğraflarını çektiğim Üç Oluklu Çeşmeye su taşıyan tarihi künklerin kırılmış hali içler acısı! Hatta şu anda bir apartmanın bodrum katına akan Üç Oluklu Çeşmenin tarihi künklerinden gelen suyu Gençlik Parkından başlayıp II. Anafartalar Mahallesi 1517. Sokağa kadar devam ediyor. Orada bir apartmanın bodrum katında kayboluyor!
Çeşmeye dağdan su taşıyan künkleri II. Anafartalar Mahallesi 1516. Sokakta yapılan kazılar çalışmalarıyla kırılmış. Ancak 1516. Sokaktan Üç Oluklu Çeşmeye kadar giden borularda herhangi bir kırılma yok.
Uzun lafın kısası II. Anafartalar Mahallesi 1516. Sokaktan Üç Oluklu Çeşmeye varıncaya kadar mesafe fazla 500 metre! Yapılacak şey bu kadar kısa mesafedeki tarihi künkleri onarmak ya da yeni bir suyolu açarak çeşmeyi yeniden hayata döndürmek olmalı.
Kültürümüzde su hayat, dayanışma, paylaşma ve güzellik demekti. Asla israf edilmez, fakat muhtaçlardan da esirgenmezdi. Suyun konuşulduğu her yerde bu gerçeğin hatırlanması ve bir an önce Uç Oluklu Çeşme gibi bir sembol olan anıt çeşmenin geri getirilmesi temennisiyle.
FACEBOOK YORUMLAR