TÜRK VE AKRABA TOPLULUKLARI BAKANLIĞI
NACİ YENGİN
www.tarihista.org
Türkiye’nin kültür ve gönül coğrafyalarıyla arasındaki bağlar sanıldığı gibi coğrafi mesafelerin engelleyebileceği türden değildir.
Türkiye’nin gönül coğrafyası aynı zamanda ticari, sanayi, eğitim, turizm, enerji, spor, askeri ve siyasi coğrafyasına doğru dönüşme eğilimine girdiği son dönemde çeyrek asıdır sözü edilen ancak bir türlü gerçekleşemeyen Türk ve Akraba Toplulukları Bakanlığının kurulması ekonomik, siyasi, kültürel, askeri ve gönüllerde yatan milli çıkarlar açısından elzemdir.
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin her hükümetinde bulunması gereken Türk ve Akraba Toplulukları Bakanlığı ile ilgili çalışmalar yeni değildir.
1990 yılından itibaren kurulması düşünülen Türk ve Akraba Toplulukları Bakanlığının zaman geçirmeden hükümet programlarına dâhil edilmesi gerekmektedir.
Rahmetli Özal döneminde kurulması gündeme gelmiş ancak iç ve dış faktörler buna izin vermemişti! Bunun yerine son dönemde Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı kurulabildi. Şu ana kadar aktif bir şekilde çalışmalar yürüten söz konusu başkanlık önemli görevler yürütülüyor. Ancak son dönemde gelinen noktada, değişen dış şartlar göz önüne alındığında başkanlıkla çok ciddi ve kararlı çalışmanın yürütülmeyeceği, artık bakanlığa dönüşmenin zamanının geldiğini; hem de bunun elzem olduğunu bilmek gerekiyor!
Kurulması muhtemel Türk ve Akraba Toplulukları Bakanlığının Türk ve İslam coğrafyasında hizmet verecek geniş kapsamlı çalışmalar yürütecek bir bakanlık olmalıdır.
Bölge ve dünya şartları, Balkanlar, Arapların ve Türk Cumhuriyetlerinin, Afrika’nın durumu göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’nin dünyadaki vizyonu olabilecek bakanlığın kurulmasının çok geciktiğini de söylemek gerekiyor.
Türk ve Akraba Toplulukları Bakanlığının bir yandan Türkiye’nin tezlerinin dünyaya doğru bir şekilde anlatılmasında birinci derecede etkili olacağı, bir yandan da Türkiye ve Türk ve İslam dünyası diasporalarıyla birlikte ortak akıl politikalarını gerçekleştirme adına Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi olarak önemli açılımlar kazandıracağı aşikârdır.
Türkiye’nin ekonomik, siyasi, kültürel yatırımları; spor, turizm, eğitim, bilim… Alanlarındaki çalışmalarının yurt dışında daha sağlıklı ve koordineli yürütülmesinde, etkinliğinin daha da artması adına başkanlıktan ziyade Türk ve Akraba Toplulukları Bakanlığına ihtiyaç vardır.
5978 Sayılı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun 06.04.2010 tarih 27544 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren kanunla kurulmuştur.
Türkiye’nin Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının açıklaması şöyledir:
“Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı; yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızla ilgili çalışmalar yapmak, soydaş ve akraba topluluklar ile ilişkilerin geliştirilmesine yönelik faaliyetler yürütmek ve AB projeleri hariç olmak üzere ülkemizde eğitim görmesi uygun bulunan yabancı öğrencilerin başarısı için ilgili kurumlar arasındaki koordinasyonu sağlamakla görevli kurumdur.”
Türkiye’nin Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı her ne kadar aktif faaliyet yürütüyorsa da şartların Türkiye'yi Kafkaslara, Türk ve Balkan coğrafyasına doğru zorladığı bir gerçektir. Ekonomik, ticari, askeri, kültürel ve enerji açılımları yalnız Türkiye’nin değil dünyanın da önümüzdeki dönemde ilgilerinin askeri, siyasi ve ekonomik olarak söz konusu bölgelere kayacağını göstermektedir.
Öte yandan Yurt dışında faaliyet gösteren ve Türkiye’nin tanıtılması, eğitim, kültür vs. alanlarında çalışmalar yapan sivil topum örgütlerinin Türk ve Akraba Toplulukları Bakanlığı bünyesine alınması Türkiye’nin her gücüne güç katacaktır. [email protected]
Not: Kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.