Naci YENGİN

Naci YENGİN

Genel Yayın Yönetmeni
[email protected]

Sümele Manastırının Ayasofyanın İbadete Açılmasına etkileri

16 Ağustos 2010 - 05:13

            Sümele Manastırının Ayasofya’nın İbadete Açılmasına etkileri

 

Hrıstiyan âleminde ''Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü'' olarak kabul edilen ve kutsal sayılan bu günde düzenlenen ayini, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos yönetti.

Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda 88 yıl aradan sonra yeniden ibadet edildi.

İbadete Bartholomeos:

''88 yıl sonra Sümela Manastırı'nda tarihle ve sizlerle buluşmaya, kucaklaşmaya geldik. Çok uzun bir ayrılıktan sonra bu muhteşem bölgede ve tarihi manastırda ibadetimizi yapmamıza vesile olan yüce Allah'ımıza hamdolsun. Sümela Manastırı on yıllarca bir efsane gibi aramızda sabırla bu günleri beklemiş. Ortodoks camiasının, hatta tüm Hristiyan camiasının en önemli günlerinden biri olan Aziz Meryem Ana'mızın ölüm yıl dönümünün de olduğu bir tarihte, yani 15 Ağustosta burada bulunmaktan ve ayini yönetmekten büyük bir onur ve mutluluk duymaktayım''şeklinde konuşmuş.

Gazetelerin 15 Mayıs günü verdiği haberden de anlaşılacağı üzere Hrıstiyan âlemini sevince boğan Sümele Manastırındaki bu ibadete bir diyeceğimiz yok. Ancak bizim asıl üzerinde durmak ve kamuoyunu harekete geçirmek amacıyla gündeme getirmek istediğimiz konu Ayasofya Camiinin ne zaman ibadete açılacağı!

Evet.

Artık zamanı gelmedi mi Ayasofya Camisini ibadete açmanın.

Ayasofya Camisi Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethedilişinin bir simgesidir. İstanbul’un Türk şehri oluşunun alâmetifarikasıdır. Eğer ibadete açılmazsa İstanbul’un Türk şehri olduğunu iddia etmek bir boş hayal olarak kalmaya devam edecektir!

29 Mayıs 2011 tarihinde Ayasofya ibadete açılmalı ve artık zincirlerinden kurtarılmalıdır!

Bizce Ayasofya’nın geleceği Türkiye’nin geleceğidir!

Yahya Kemal 1922’de “Anladım ki bu devletin iki temeli var, birisi Ayasofya’da okunan Ezan, diğeri ise dört yüz yıldır Topkapı Sarayı’nın Harem dairesinde hiç fasılasız okunan Kur’an” diyordu.

Ayasofya 1934’de Ayasofya müzeye dönüştürüldü ve ibadete kapatıldı. Topkapı Sarayı Harem dairesinde Kur’an okunmasına son verildi. Yeni Başkent Ankara’ydı ve Cumhuriyet bütünüyle İstanbul’a sırtını dönmüştü.

Artık İstanbul’a sırt dönmenin zamanı geçti

Artık İstanbul ile bütünleşmek ve haşmetli maziden  güç alarak bizleri büyük ve güçlü bir ülkenin yarınlarına taşıyacak ruha ihtiyaç var!
           Ayasofya yeniden eski hüviyetine kavuşturulup ibadete  açılmalı ve Türkiye kendi topraklarında özgür olduğunu dünya âleme haykırmalıdır!


 

Reklam