Naci YENGİN

Naci YENGİN

Genel Yayın Yönetmeni
[email protected]

ŞEHRİN KEDERİ/KADERİ

10 Eylül 2024 - 09:28 - Güncelleme: 10 Eylül 2024 - 09:53

ŞEHRİN KEDERİ

Şehirlerin ruhu içinde yaşayan insanlarına benzer.
Şehirle insan arasındaki bağ medeniyet kadar eskidir.
Şehrin insanı derken aslında şehrin binlerce yıldır biriktirdiği ve halen yaşattığı kültüründen bahsederiz. Şehirlerin insana cazip gelen hatta mest eden yönü o şehirde yaşayan insanların içlerine aldıkları, misafir ettiklerine karşı gösterdiği yaklaşım ve engin insanlık örnekleri olsa gerektir.
Her geçen gün biraz daha kendine çekilen, insanlardan, şehirden, kültürden, medeniyetten ve insanlık erdemlerinden kendini soyutlayan günümüzün popüler, her şeyden biraz bilgi sahibi,  sözüm ona çok kültürlü ancak köklerinden bihaber; derinliği olmayan insanların hiç beklemedikleri bir anda öyle bir zaman gelir ki şehirler o insanlardan kurtulmak ister.  Bazen de insanlar o şehirlerden kurtarmak isterler!
Ancak şehrin gerçek sahipleri her dem şehrin derdi ve kaderiyle ortak gördükleri kendi kaderlerinin kozalarını örmeye devam ederler.
 İnsanın yaşadığı şehirden kendisini kurtarmak istemesinde bilinçli bir tercihten söz etmek her zaman mümkün olmayabilir. Bu durum biraz da zihnin, beden ve beton yığınları arasında nefes almakta zorlanan benliğin isyan halinin dışa vurumudur. Bir anlamda insanın ve şehrin birbirinden uzaklaşma, kaçma eyleminden başka bir şey değildir.
Büyük şehirlerde hafta sonları en küçük bir su birikintisi ve ağaç kümesinin etrafında onlarca insan görmemizin sebebi insanların tabiatta dinginliği yakalamak, hayatı bir nebze olsun hissetmek ve kendi iç seslerini doğanın yardımıyla duyma arayışlarının tezahürü olsa gerektir.
Tarihi, kültürel, insani ve medeni üstünlük ve güzelliklerini koruya gelmiş şehirler bazen de geçmişle bu günü, bu günle yarını kucaklama noktasında insanı özüne döndürme, kendisini hatırlatma gibi üstün bir laboratuvar görevi görürler.  Bu tür şehirlerin gizemi ve önemi her geçen gün artmaya ve böylesine güzel şehirler aranmaya devam etmektedir.
İnsanların binlerce yıllık kadim gelenek ve kültürel dokusunu bünyesinde barındıran şehirlerde huzur bulması, yaşamak ve görmek istemesi başka nasıl açıklanabilir? Önümüzdeki süreçte bu tür kadim şehirlerimiz sayesinde ayakta duracak ve bu tür şehirlerimizi mamur etmek için her türlü çabayı göstereceğiz diye bir his var içimde.
Sokaklarında bir musikinin son bestesini tamamlayan demirci ustalarının örs ve çekiç sesleri, horoz dövüşçülerinin bahsi arttırmak için verdiği çaba, çiçekçi pazarında gözleri gök mavisi bir Türk kızının çiçeklerle bezenmiş pazen eteği, yoğurt bakraçlarının yanına oturmuş analarının sırtında taşıdıkları çocukların ağlama sesleri, dar sokaklarda kovalamaca, saklambaç oynayan yeni yetme çocukların bir o yana bir bu yana seğirtmeleri, hiç beklenmedik bir anda karışınıza çıkan bir sokak çeşmesinden kana kana içilen suyun yalaktan sıçrayıp paçalarınızı ıslatması…
XVIII. yüzyıldan kalma bir konağın haşmetli sadeliği, zarafeti ve albeniliyi… Kim istemez ki böyle şehirlerde yaşamayı, engin âlemlerde rüyaya dalmayı.
/Bu şehir, bu sokak, bu tını, bu ses, bu hava ve bu sadelik bizi biz yapan ve doyumsuz hisleri depreştirip kalbimizden yakalayan, bize ait öz kültürü yine bize geri veren öz benliğimiz değil midir? Bu soruya evet diyorsanız yaşadığınız şehirden, ortamdan ve büyük şehirlerin insan ve kültür öğüten karmaşasından bir an önce kurtulma zamanınız gelmiş ve geçmektedir. Cevabınız hayırsa o zaman taşıma popüler kültür çerçevesinde insani ve medeni duyargalarını yitirmiş “hiçleşme” irfanından bi haber insan ve ortamlarda daha çok beyin çürütecek, akıl yitirecek ve daha çok debeleneceksiniz demektir!/

Aradığımız şehir, yaşamak ve bir ömür boyu sonsuzluğu yakalamak için ömrümüzü vermek istediğimiz mekânlar bu şehirde diye düşündüğünüz şehirlerde geçen anların her geçen dakikada artmasını istiyorsanız ne yapardınız sorusunun cevabı nedir?
Adımladığınız her dar sokakta “burada yaşamalıyım” şeklinde içinizden geçirdiğiniz hayıflanmalar, bereketin sembolü nar ağaçları, kırmızı, siyah güller; binlerce yıl öncesinden kalma heybetli bir volkanik dağın her an yeniden ateşini harlamaya hazırlanıyor gibi şehrin üzerine abanmış halini alışmaya başlamanız sıradan şeyler olmasa gerek.
Türk dünyasının şehirlerinin çoğunluğu tarihi ve kültürel dokusu ile bu güne kadar gelemedi!
Mekânın kutsiyeti esere yüklediğimiz anlamla doğru orantılıdır. O mekânların kutsiyetinde dini bir yapı olup olmadığının bir önemi yoktur. Mimaride kullanılan taşın, ahşabın, oymanın çevreyle uyumunun, insanla mekân birlikteliğinin zirveye çıktığı yapıların insanı kendisine çekmesinin altında insanı kendine döndürmesi, düşündürmesinin büyük önemi vardır.
Mekânların kendilerine özgü birtakım gizli kodlarının olduğunu anlamadan, algılamadan tarih ve kültür bilincini korumak, yaşatmak mümkün değildir.
Gelin görün ki milletimiz kadar tarih yapan, medeniyet oluşturan, tarihe yön veren bir millet olmamıza rağmen geldiğimiz noktada milli şuurumuzun yeterince var olup olmadığını sorgulamamız gerekir. tarihistan.org, Naci YENGİN

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum