SALİHLİ SEMPOZYUMU BİLDİRLERİ KİTABI
NACİ YENGİN
www.tarihistan.org
Şehrin kaderini değiştiren siyasi ve sosyal gelişmeler midir yoksa bu tür gelişmelere yön veren ve o şehri yönetenler kişiler mi?
Birçok görüşe göre olaylar, siyasal-toplumsal gelişmeler şehirlerin, insan ve kültürlerin yönlendirilmesinde etkili oluyorsa da en az bunlar kadar bir şehrin, kültürün ve insanın gelişminde etkili olan şehirleri yönetenlerdir diye düşünüyoruz.
Bazı şehirlerin ayrı bir dokusu, ayrı bir kimliği ve ayrı bir kokusu vardır. Batının hegemonik modernizmi öncesi her şehrin kendine has bir özgünlüğü, ağırlığı ve tadı vardı. Ancak şimdilerde bu durumdan bahsetmek bile abes! Öyle ki şehirler arasında fark neredeyse kalmadı! Bu acınacak ve sorgulanması gereken içler acısı durumumuz daha da acıklı hale gelsin diye batının vahşi kapitalizmi her geçen gün kültürel emperyalizm ve dezenformasyonuyla insanlarımızın beynine modern şehirler, çağdaş insanlar şeklinde boza pişirmeye devam ediyor! Günümüzün modernleştirilmiş insanı da bu yapıya uygun kültürel kodların cenderesinden geçtiği için liberal-seküler yaşamın gönüllü köleleri olmaya hazır ve nazır bir şekilde yaşamaya-yaşatılmaya devam ediyor!
Ancak bazen bazı şehirler, şehri ayağa kaldırmak isteyen, vahşi kapitalizmin ele geçiremediği bazı düşün insanlarıyla, yöneticilerle el ele verip şehri ayağa kaldıracak çalışmalara imza atarlar. Bu öyle bir imza ki dünya durdukça yaşayacak denli önemli ve kendisinden bahsettirecek cinsten! Mimariden kültürel çalışmalara, ekonomiden sanayileşmeye varıncaya kadar birçok alanda şehrin kalkınmasına imza atabilirsiniz. Ancak asıl olan; şehirlerin medeniyet ölçeğinde kalkınabilmesi için yapılmaası gereken öncelikli çalışma tarihi ve kültürel mirasın korunması olmalıdır.
Tıpkı Salihli Beledeyesinin yaptığı gibi!
Salihli Belediyesi 26-27 Nisan 2013 tarihleri arasında “Krallardan Efelere Salihli” sempozyumuna ev sahipliği yapmıştı. “Batı Anadolu’da Bir Türk Yerleşim Örneği: Akören Köyü” adıyla bir tebliğle biz de iştirak ettik. Sempozyum bildirileri 3. Cilt halinde kitaplaştırılılmış. Büyük bir incelik örneği göstererek Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu ve Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay Beylerin imzalarıyla gönderilmiş. Lütfetmişler.
Salihli Kaymakamlığı ve Salihli Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği sempozyum bildirilerinin bu denli yoğun çabadan sonra kitaplaştırlımş olması Salihli merkez ve köyleri adına büyük bir hizmettir. Şehrin bir bütün olarak ele alınması ve köylere varıncaya kadar sempozyumda yer verilmiş olması gelecek nesiller ve araştırmacılar açısından çok büyük önem taşımaktadır.
Kaymakamlık ve Belediyenin çabaları, desteği, Doç. Dr. Nurettin Gülmez, Yrd. Doç.Dr. Cengiz Çakaloğlu, Yrd. Doç.Dr. Nejdet Bilgi Avukat Teoman Ergül, Mehmet Bilgi ve Servet Alper Erdoğmuş’un başında bulunduğu sempozyum heyetinin yoğun çabaları olmasaydı böyle bir etkinliğin gerçekleştirilemeyeceği aşikardı.
“Salihli Sempozyumu Bildirileri” kitabı sempozyum bildirilerinin tamamına yer vererek Salihli kent coğrafyasını bir bütün olarak ilk kez ele almış ve tarih öncesinden günümüze birçok yönleriyle ortaya çıkarılmasına katkı sağlamıştır. “Salihli Sempozyumu Bildirileri” kitabı gerek Salihli ve çevresinde yaşayan gerekse konu ile ilgilenen araştırmacar açısından bulunmaz bir kaynakça, başucu çalışması nefis baskısıyla ölümsüzleştirilmiştir.
“Salihli Sempozyumu Bildirileri” adıyla 3.cilt olarak yayımlanan eserin 1.2. ciltleri tarihi-kültürel konulara, 3. Cildi ise edebiyat ve sanata ayrılmıştır. Alanında uzman onlarca raştırmacının yazıları Salihli ve çevresiyle ilgili her türlü konuya yer vermiştir.
Sempozyum sırasında göstermiş oldukları ev sahipliği ve yayımlamış oldukları çalışma ile ilgili Salihli Belediyesi ve emeği geçenler övgülerin en güzellerine layıktır. Bundan sonra yapılacak çalışmalarda çıtanın ne denli yüksek olacağını da göstererek Salihli’ye kattıkları değer adına kutlamak gerekir.
Salihli Belediyesinin gerçekleştirmiş olduğu sempozyum ve yayımlamış olduğu dev eser yüzyıllar ötesinden getirdiği tarihi ve kültürel mirası koruma konusunda kılını kıpırdatmaktan aciz ve bu alanda herhangi bir etkinlik yapamayan şehirlere nazire yapar gibidir!
Emeği geçenlere selam olsun.