Prof. Dr. Abdulkadir Donuk Hocama dair: III
Abdulkadir Donuk Hocamızı tanıyanların üzerinde büyük emeği olduğunu herkes kabul eder. Hakkında çıkan olumsuz bir şey duymuş olmazsınız.
Fakülte yılları ve geçen onca yıla rağmen her fırsatta görüşmeye çalıştığımız hocamız bizim ailede bir baba gibi sevilir. Nasıl sevilmesin ki. Nikah şahidimizdi dersem fazla söze gerek kalmaz sanırım.
Bir önceki yazımda nişan gönümüzle aynı güne denk gelen Aydınlar Ocağındaki “Türk’ün İslam’la Buluşması” konferansımızdan bahsetmiştim. Şimdi anlatacağım da böyle bir şey.
Üniversite son sınıfın son dönemindeydik. Nişan yapmış ve okul bitmeden resmi nikahı yapmak istiyorduk.
Fatih Evlendirme Dairesinden nikah tarihimizi belirledik. Nikah günü Fatih Evlendirme Dairesine gittiğimde nikah şahidimin kim olduğunu sordular! Ben de nikah şahidine ihtiyaç olup olmadığını bilmediğimi söyledim. Ancak nikah şahidim olarak ilk aklıma gelen isim Donuk Hocam oldu. O telaş içinde koşa koşa Edebiyat Fakültesine gittim. Vezneciler girişi kapalıydı. Fakültenin ön girişinden doğru üçüncü kattaki tarih bölümü koridoruna çıktım. Donuk Hocamın odasına nasıl girdiğimi hatırlamıyorum. Hocam beni karşısında görünce halimden telaşlanmış olmalı ki birisinin kovalayıp kovalamadığını anlamak için koridora çıkıp etrafı kolaçan etmişti.
-“Hayırdır Naci ne bu telaş. Kimden kaçıyorsun. Ne oldu.?”
-“Yok hocam kimseden koşmuyorum. Ancak çok acele bir işim var. Yardımınıza ihtiyacım var.”
-“!?”
Donuk hocama nikah şahitliği meselesini nefes nefese anlattım. Sağ olsun hocamız hiç düşünmeden
-“Kalk gidiyoruz. Bugüne kadar neden bekledin. Daha önce söyleseydin hazırlık yapardık.”
Donuk hocam önde ben arkada Fatih Evlendirme Dairesinde bizi bekleyen misafirlerin garipseyen bakışları altında kendimi nikah masasında buldum!
Nikah işlemlerinden sonra hocamızın nikah şekeri ve diğer ikramların masraflarını ödediğini öğrendiğimde hem mutlu olmuş hem de mahcup olmuştum.
Sizin anlayacağınız Donuk Hocamı tanımak için, samimiyetini, babacanlığını, içtenliğini anlamak için biraz daha yakından tanımanız gerekir.
1948 yılında başladığı hayat yolculuğunda ona bahşedilen nefesi 74 yıl sürdü.
Donuk Hocamız 24 Ağustos 2022 tarihinde uçmaya vardı.
Şimdi doğduğu topraklarda Adana Sağkaya Köyünde ebedi vatanında yatıyor.
Nur içinde yatsın.
PROF. DR. ABDULKADİR DONUK KİMDİR?
1948 yılında Adana’nın Ceyhan ilçesinde dünyaya geldi. Donuk, lisans eğitimini 1972 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde tamamladı. Donuk daha sonra Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu’nun yanında doktora çalışmalarına başladı.
1974 yılında asistan, 1978 yılında asistan doktor, 1983’de doçent, 1988’de de profesör oldu.
Donuk, uzun yıllar İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yaptı.
Eserleri:
1.Eski Türk devletlerinde İdari- Askeri Ünvan ve Terimler
2.Türk Hükümdarı
3.Türlük Micahidi İsa Yusuf Alptekin
4.İstiklal Uğruna Can Veren Mehmed Emin’in Mübarek Kanının Aktığı Yer: Çanakkale
5.Kaşgarlı Mahmutlar Ölmez
6.Türkler’de Vatan Sevgisi
7.Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu
FACEBOOK YORUMLAR