Manisa ve İlçelerindeki Kurtuluş Etkinlikleri
Manisa ve ilçelerinde şehirlerin düşman işgalinden kurtuluş etkinlikleri değişik şekillerde kutlandı.
Düşman işgalinden kurtuluş etkinlikleri kapsamında işgalin amacı, il ve ilçelerde meydana getirdiği tahribat, Osmanlı'nın işgale karşı tutumu, Kuvay-ı Milliye bilinci, Türk halkının işgale karşı tavrı ile günümüz insanının işgale karşı düşüncesini harmanlayan; vatanın, bölgenin, şehrin, köyün, evin ve bağımsızlık bilincinin dünden bu güne değişim ve dönüşümünü, Türklerin bağımsız ve vatansız yaşayamayacağı bilincinin yeniden kazandırılması, güçlendirilmesi amacıyla yapılan çalışmalara bakıldığında bir haftadır bizleri ümitlendirecek denli etkinliklerin yapıldığını söylemek zor.
Ancak her nedensel ilçelerimiz kurtuluş etkinliklerinde sallanmış, coşmuş, göbek atmış!
Melek Mosso Turgutluyu salladı!
"Bağ Bozumu ve Kurtuluş Şenlikleri"nde Melek Mosso’nun seslendirdiği şarkılar ve dans gösterisi ile muhteşem bir gece yaşattı.[1]
10 binlerin izlediği konserde büyük coşku yaşanırken Turgutlulular Mosso ile coştu.[2]
Manisa ve ilçelerine dair ikinci kurtuluş etkinliği haberi “Kula’nın Kurtuluş Gecesi”
“Kula'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 97'nci yıl dönümü sebebiyle düzenlenen Kurtuluş etkinliklerinin son gününde pop müziğinin sevilen ismi Ece Seçkin sahne aldı.
Kula'da kurtuluş etkinlikleri kapsamında düzenlenen konserlerin son gününde, hayranıyla bir araya gelen pop müziğin sevilen ismi Ece Seçkin, birbirinden güzel eserleriyle ve dans grubu ile yaptığı gösterilerle meydanı dolduran vatandaşlara unutulmaz bir gece yaşattı.[3]
Manisa ve ilçeleri Yunan zulmü ve tahribatından en çok zarar gören bölgelerin başında gelir. Kula’dan başlayan Yunan yangın ve tahribatı Salihli, Ahmetli, Turgutlu ve Manisa’yı adeta yerle bir etmiştir. Binlerce şehit, kaçırılan kızlar, yakılan yıkılan tarihi eserleri tek tek saymakla bitiremeyiz. Yunanistan’ın Ege bölgesi ve Manisa’da verdiği zararların karşılığını ödemesi mümkün değildir.
Tespit edilen ve kayıt altına alınanların dışında görülmeyen, bilinmeyen ve kaydı tutulmayan şehit, yaralı sayısı, yakılan yıkılan bina, tarla, hayvan ve yok edilen tarih…
Manisa il merkezi için söylemek gerekirse 10700 ev, 13 cami, 2728 dükkân, 19 han, 26 bağ kulesi, 3 fabrika, 5 çiftlik yakılmıştı… Tarih, medeniyet, milliyet ve din yerle bir edilmiştir. Şehit, gazi sayısı ve kaçırılan çocuk ve kızların sayısı belli değildir!
Yunan vahşeti ve adeta soykırımı ortadayken yaşananlar ne çabuk unutuldu?
Kimse Yunanlılara yok yere kin beslensin demiyor. Dostluk, barış her zaman tercih edilen politika olmalıdır. Ancak kafamızı kuma gömerek milletin değerlerini hatırlatacak milli ve bizce dini günlerde biraz daha duyarlı olunması gerektiğini düşünüyoruz.
Hâlbuki Ege bölgesinde yaşanan işgal, zulüm ve vahşetin fotoğrafları kısmen elimizdedir. Ege belediyeler birliği, yetkili kişiler fotoğraf ve videoları birleştirip titiz bir çalışma ile belgesel ve kitap, broşürler bastırarak ilk, orta ve liselere bedava dağıtmalarını beklerken gel gör ki kurtuluş etkinliklerinde adeta sirtaki yapar gibi göbek dansıyla kurtuluşu kutlamak garip kaçmış, haddini aşmış ve yadırganmıştır.
Tebrik ve teşekkür
Manisa Büyükşehir ve Türkiye Kamu Sen Manisa il temsilciliğinin ortaklaşa düzenlediği “Milli Mücadelede Manisa” sempozyumuna katkı sağlayan organizasyon başta olmak üzere tebliğ sunan Doç. Dr. Sayın Cengiz Çakaloğlu'na, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Mert'e, MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nurettin Gülmez ve Doç. Dr. Necdet Bilgi'ye sunumları için teşekkür ederiz.
Ayrıca Fransız banker Albert Kahn'ın ilk renkli fotoğraf makinesi ile Türkiye’ye gönderdiği Frédéric Gadmer tarafından Manisa'da 11-12 Ocak 1923 tarihinde çekilen fotoğraflar konusunda titiz çalışan Erkan Akbalık Beye tebrik ve teşekkür ederiz.