MANİSA KÜLTÜR SOHBETLERİ 2017 FAALİYET RAPORU
Naci YENGİN
www.tarihistan.org
Manisa Kültür Araştırmaları Derneği oluşumunu gerçekleştirmek amacıyla Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü desteği ile Dr. İbrahim Türek Kütüphanesinde ( Eski Borsa Kahvehanesi) gerçekleştirilen “Manisa Kültür Sohbetleri” programımız Manisa adına önemli bir kültür boşluğunu doldurarak tahminlerin ötesinde ilgi ve destekle karşılandı.
16 Aralık 2016 Cuma gün başlayan “Manisa Kültür Sohbetleri” programımız bir yıldır devam ediyor.
Manisa gibi kadim kültürle bu günü buluşturan şehirlerin ekonomik, ticari, sanayi yapısının korunup geliştirilmesi ve tanıtılmasını sağlamanın önemli bir adımı da şehri kültürel kodlarını ortaya çıkarmak ve bu kodlardan alınan ilham ve dersle geleceğin inşasına hizmet etmek olmalıdır.
Manisa’da kültür, sanat, eğitim, tarih, edebiyat ve bilimsel çalışmaların değerlendirilmesi; önemli gün, hafta ve kişilerin anılması, mimarinin canlandırılması… Pek çok konuda hizmet etmeyi amaç edinen “Manisa Kültür Sohbetleri” geçen bir yıl içinde;
“Manisa Kültür Sohbetleri” programına katılma nezaketinde bulunan ve verdiği bilgilerle bizleri aydınlatan
Yazar Tezcan Karadanışman “Manisa Bizimdir”,
Prof. Dr. Kenan Erdoğan “Kulalı Nuzuli Divanı”,
Yazar Seyhan Çağlar Emen” Arif Nihat Asya”,
Doç. Dr. Nejdet Bilgi “Geçmişten Günümüze Manisa”,
Öğretim Görevlisi Kenan Tozak “Çanakkale”,
Yazar Engin Topuz “Edebiyatta Haziran Hatıraları”,
TUİK Müdürü Mehmet Akyol “Sayılara Manisa”,
Tarihçi- Yazar Naci Yengin “Şehzade Şehir-Manisa”,
Osman Özbaş “Gediz Kıyılarında” konularında bilgiler sundular. Kendilerine ayrı ayrı teşekkür ederiz.
2017-2018 yılı “Manisa Kültür Sohbetleri” programımız Manisa İl Kültür Turizm Müdürlüğün destek ve katkılarıyla yeni yerinde, yeni gün ve saatinde sizlerle birlikte olmaya devam edecektir.
Şimdilik on beş günde bir düşündüğümüz sohbetlerimizi ilerleyen dönemde haftada bir yapmayı hedeflemekteyiz.
Bu yıl gerçekleştireceğimiz programlarımızı yazılı ve video çekimi olarak kayıt altına almayı planlıyoruz. Bu amaçla konuşmacılarımızdan konuşma yapacakları konunun en az iki sayfalık özetini daha önceden teslim etmeleri; konuşmalarından sonra teslim dosyalarını etmeleri gerekmektedir. Bunu yapmaktaki amacımız ileriki dönemde süreli yayınlarda kullanılabilecek arşiv oluşturmaktır.
Yerel kültürden milli kültüre, milli kültürden evrensel kültüre seslenmek her ne kadar zor olsa ve sesimizi duyurmakta bazen zorlansak da; umutlarımızın azaldığı, ümitlerimizin gölgelendiği anlar fazla olsa da insanımızın teveccühü, gittiğimiz, konuştuğumuz insanların teşvikkâr ilgileri doğru ve güzel işler yapıldığını ortaya koymakta ve karamsar bulutları dağıtarak şehrimiz adına bahar mevsimlerine doğru yavaş ancak emin adımlarla yol alınmakta olduğunu göstermektedir.
Manisa Kültür Sohbetleri Saruhan Beyle başlayan, Osmanlı ve Cumhuriyetle devam eden kadim kültürün taşıyıcısı olmaya gönül vermiş bir avuç gönül erinin çabalarıyla bu güne kadar gelmiştir.
16 Aralık 2017 tarihinde başlayan ikinci yıl programları çerçevesinde Manisa ve çevresinden başlayarak Türkiye üzerine edebiyat, tarih, coğrafya, mimari, müzik… Kısaca Kültürümüze dair her konuda düşüncesi, emeği ve ürünü olanların gelip konuşabileceği bir kültür ortamı; ortak ses oluşturmayı amaçlamaktadır.