“MANİSA ENGELSİZ YAŞAM ALANI”
Güzel şeylere layık olan sadece modern şehirlerin görüntüsü müdür yoksa modern
şehirleri yaşanır hale getiren zihniyet ve insanlar mı?
Güzellikleri meydana getiren insanla güzelliklerin kölesi olan insan arasında hayata bakıştaki farklılıkla beraber köhnemiş zihniyet farkının olduğunu da görürüz.
İnsan merkezli olmayan güzelliklerin modernliğin aldatıcı ancak cezp edici gösterişinden ve insanı esir alan ruhsuz yapılarından ibaret olması da cabası…
Aylar öncesiydi. Ramazan ayında bir iftarda gündeme gelen şehre ve insana dair en güzel projelerden birisi nihayet resmiyet kazanmaya başladı.
Manisa’da engelliler için “Engelsiz Köy” projesinden bahsediyorum.
Bizzat takip ettiğim ve Güzelköy’ün güzel insanlarının özverisi ile gerçekleştirilen girişim Güzelköy Muhtarı Arif Akbulut’un 20 dönümlük köy arazisi tapusunu Manisa İl Özel İdaresi'ne bağışlamasıyla yeni bir ivme kazandı.
Güzelköy Muhtarı Arif Akbulut ve Köy İhtiyar Heyetinin 19 bin 375 metrekarelik arazinin İl Özel İdaresine bağışlanmasıyla başlayan gelişme Manisa’da zihinsel, bedensel, spastik, otistik, down sendromlu… birçok engellinin gün boyu etkinlik yapabileceği örnek bir yaşam alanı olmaya aday bir kompleks yapı olarak ele alınacak.
2012 yatırım programı içine alınacağını ifade edilen “Engelsiz Yaşam Alanı”nda
özürlü ve engellilerin rehabilitesi için, içinde yunus balıklarının da bulunduğu bir havuz, eğitimlerin verileceği yaşam alanı ve senede 15 gün engelli çocukların bırakılabileceği bir otelin bulunacağını ifade ediliyor.
Gerçekleşebilirse Türkiye ye örnek teşkil edebilecek nitelikte bir yaşam alanına kavuşacak olan Manisa şehri ve Manisa engellileri şehrin modernliğinin; daha açıkçası şehirli insanın modern zihniyetinin bir göstergesi olacak.
Ancak mesele bina yapmakla kalmıyor elbette. Örneklerini daha çok İstanbul’da gördüğümüz 19 tane özürlüler yaşam alanında verilen eğitim ve engellileri hayat kazandırma projesi Manisa’da daha da ileri düzeyde uygulanmak durumunda.
Özürlülere Yönelik Verilebilecek Bazı Hizmetler
Özürlülerin; kapasitelerini geliştirmek, yaşam koşullarını iyileştirmek, bağımsızlaşmalarına destek olmak, toplumsal gelişmelerden pay almalarına yardımcı olarak üretime katkıda bulunmalarını sağlamak amacıyla şu alanlarda hizmetler verilebilir:
• Sosyal rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetleri; Sosyal servis hizmetleri, sosyal destek programları, yasal haklar danışmanlığı
• Psikolojik destek hizmetleri; Bireysel ve grupla psikolojik danışmanlık, aile eğitim ve seminer çalışmaları, konuşma terapisi, Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı
• Eğitim rehabilitasyon hizmetleri; Zihinsel Özürlüler Beceri Kazandırma ve Mesleki
Rehabilitasyon Merkezleri, karma eğitim hizmetleri, yaz okulu hizmetleri, Türk İşaret Dili eğitimleri, tiyatro, sinema atölyesi ve diğer sanat eğitimleri
• Fizyoterapi ve sporla rehabilitasyon hizmetleri; Fizik tedavi rehabilitasyon hizmetleri, sporla rehabilitasyon, atla terapi, hidroterapi
• İstihdam destek hizmetleri;
• Çağrı merkezi ve ulaşım hizmetleri;
• Medikal malzeme ve ortez – protez desteği;
• Yaz kampı ve sosyal, kültürel etkinlikler;
• Toplumsal bilinçlendirme projesi
• Diğer hizmetlerimiz; Kuaförlük hizmeti, kütüphane, Sinema Atölyesi Projesi, Tiyatro Atölyesi Projesi, AB Projeleri
“Manisa İş Eğitim Merkezi” ile başlayan engelli ve özürlülere yönelik atılımlar “Engelliler İçin Engelsiz Yaşam Alanı” ile devam ettirilmeli ve Manisa hak ettiği övgüye layık olduğunu bir kez daha göstermelidir.
Emeği geçen ve katkıda bulunan başta Güzelköy Muhtarlığı, İl Özel İdare, Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere herkesi şimdiden tebrik ediyor 2012 yılında hizmete girecek olan bu kompleksin takipçisi ve destekçisi olacağımızı belirtmek istiyoruz…