Naci YENGİN

Naci YENGİN

Genel Yayın Yönetmeni
[email protected]

MANİSA’DAKİ OKUL İSİMLERİ

18 Kasım 2014 - 21:08

MANİSA’DAKİ  OKUL İSİMLERİ

 

Şehirler insanların aynasıdır.

Yaptığı eserlerle kendisini yansıtmaya çalışır insanoğlu. 

Gerek eserin banisi, gerek mimarı ve gerekse eserin yapımında maddi manevi destek olan; ön ayak olan kişi ve kurumlar eserlerde kendilerini bulmak ve yansımalarını görmek isterler.

 Fethedilen topraklarda kalıcı olmanın yolunun o topraklarda kalıcı eserler vücuda getirmekten geçtiğini çok iyi biline ecdat,  günümüze kadar gelen muhteşem eserlere imza atarak övgü dolu sözlerle dua almaya devam etmektedir.

Bazen de bunun tersi olabilir! Yaptığınız eser sizi ölüme de götürebilir! İsmiyle, işleviyle, kötü hatıraları canlandırmasıyla yapar bunu!

Türkiye genç nüfusa sahip bir ülke. Genç nüfusun gelecek hayatımızı şekillendirmesinde öncelikle iyi bir eğitimden geçmesi gerekiyor. İyi bir eğitimin ilk adımı da fiziki altyapıyı hazırlamaktan geçiyor. Fiziki altyapıyı hazırlamak, binanın sağlamlığı, okulun adının eğitim-öğretime uygun olup olmaması  seçilecek mekan ve eğitimin kalitesi büyük önem taşıyor. Daha da önemlisi okullara verilecek ismin o okulda okuyanların  gurur duyacakları, rol model olarak kabul edebilecekleri kişi ve kurumlardan seçilmesi gerekiyor. Bu konuda tarihimiz binlerce örnekle doludur. Ve tarihi şahsiyetlerimiz başta olmak üzere eser yaptıran hayırseverlerimiz birçok yönüyle rol model olmaya layık insanlardır.

Birkaç yıl önce yeni açılacak bir okula isim bulma konusunda  tereddütler yaşanmış ve bizlerin de izahatlarıyla  Alim Efendi isminde karar kılınarak çok isabetli tercih yapılmıştı.

Çevrenizde, mahallenizde bulunan okulların isimlerini hiç dikkat ettiniz mi bilemem. Ancak dikkat etmenizi tavsiye ederim. Mutlaka o ismin bir hikayesi, bir geçmişi vardır diye düşünürüm.

Manisa’da Osmanlı Devleti 28 Sıbyan Mektebi yaptırmış. Bunlardan günümüze kadar gelebilenlerin sayısı 8. Okul isimlerine baktığımızda ya kurucusunun ya da mahalle, semtin adının verildiğini görüyoruz.

Manisa her yıl yeni eğitim kurumlarına ihtiyaç duyan büyük bir şehir. İlçeleri de hesaba katarsak eğitim kalitesinin artması için yeni binalarının, sosyal tesislerin yapılması elzem görünüyor.

Son yıllarda gözle görülür bir şekilde sosyal tesis, yol, köprü, hastahane ve okullara tarihi şahsiyetlerin, şehre katkı sağlayanların isimlerinin verilmesine özen gösteriliyor. İsabetli isim tercihi konusu birkaç yıldır daha da hassas terazide tartılmaya başlandı. Mesela birkaç yıldır okullara verilen isimlerden örnek vermek gerekirse: Merkez Efendi, Tarzan Ahmet Bedevi, Mahidevran, Kazım Karabekir, Kanuni Sultan Süleyman, Hafsa Sultan, Akşemseddin, Barbaros, Alim Efendi gibi isimlerin özenle seçildiği ve seçilirken ne kadar hassas olunduğu ortadadır.

Eğitim kurumları başta olmak üzere yeni açılacak okul, hastahane...kamu ve özel teşebüslerin binalarına isim seçmede Milli Eğitim gibi hassas olmaları beklenir.

Tarihi şahsiyetler ve tarihe damga vuracak şahsiyetler sayesinde kalkınabilir şehir. Şehri ayağa kaldıran insan ve kurumlarla yaşayabilir şehir!

Madem söz kurumlara isim vermekten açıldı birkaç isim de biz önerelim.

Molla Gürani, Sinan Bey, Lala Paşa, Gülfem Hatun, Sultan Murad, Sultan Mustafa, Sultanlar, Çelebi, Hatuniye, Kurşunlu, Şemseddin Marmaravi, Çekez Ethem, Çaybaşı, Mevlevihane,  Molla Şaban, Topçu Asım, Hasan Kenzi, Darüşşifa...

 

Reklam