LİBYA VE İTALYA: KÖLELER VE EFENDİLERİ!
İtalyan "Il Manifesto" gazetesi İtalya’nın saygın gazeteleri arasında gösterilir. Ancak 26 Eylül 2011 tarihli nüshasında kaleme alınan bir yazı ve haber insanı üzdüğü kadar düşündürüyor da.
28 Eylül 1911 İtalya’nın Trablusgarp’ı işgal ettiği gündür.
Gazete haberine göre İtalya'nın Libya'yı işgalinin 100'.yıldönümü Trablus'ta törenlerle kutlanmış!
Evet, evet, yanlış okumadınız. Köleler efendilerinin ülkelerinin işgalini törenlerle kutladı! Köleler efendilerinin işgallerini törenlerle kutlayacak kadar alçaldıysa buna söylenecek şey… üç noktanın söylediğidir kısaca!
Kutlamalara Libya yönetiminin başındaki Mustafa Abdülcelilin de katılıp İtalya’ya teşekkür mahiyetinde bir konuşa yapması insanın içini yakan, yüreğini delen kahredici talihsiz bir gelişmedir Libya’nın geleceği adına!
Yarın bir gün bu insanlar Libyalı gençlere bunu nasıl ifade edecek. “Baba, İtalya bizim ülkemizi işgal ederken ve Türkler gelip bizimle birlikte canları pahasına İtalyan işgaline karşı savaş verirken sizle ne adına hangi akıla hizmet ederek işgalin 100 yıl dönümünü kutladınız” demezler mi gelecek nesiller?
Sabah gazetesi yayın yönetmeni Erdal Şafak Bey köşesinde bu konuyu gündeme getirmeseydi belki unutacak ve atlayacaktık. Zira İtalyanca bilen basın mensubu çık yoktur laf aramızda!
&nâsp; Şimdi, Libya geçiş konseyi başkanı Mustafa Abdülcelil İtalyan konseyine ve işgalci İtalyanlara karşı yaptığı teşekkür konuşmasında bakın neler söylemiş:
—İtalyan kolonyalizmi(Sömürge) yılları Libya için bir kalkınma dönemi oldu."
—İtalyan kolonyalizmi ülkemize yolları getirdi, Trablus'ta, Derna'da ve Bingazi'de bugün bile ayakta duran güzel binalar inşa etti."
—İtalyanlar, Libya halkına tarımsal kalkınmayı, adil yasaları ve adil yargılamaları armağan etti."
--"İtalyan kolonyalizminin Libya'ya kazandırdıklarını tüm halkımız çok iyi biliyor."
-"Avrupa'nın sömürgecilik tarihini kara sayfaları dâhil iyi biliyoruz. Ama İtalya, Libya'dan ayrılırken ardında dostluk simgeleri bıraktı."
-"Buna karşılık Kaddafi, İtalyan kolonyalizminin tam tersi bir çizgide yürüdü. Ülkemizin kalkınması için hiçbir şey yapmadı. Libya'nın zenginliklerini halkı için kullanmadı."
Ey Ömer Muhtar, Ey Şey Senusi kalk ta duy senin uğruna savaş verdiğin ülkeni yönetenlerin sömürgecilere karşı neler söylediğini, ne kadar alçaldığını işit!
Sömürgeci devletin bir amacı da ülkenin aydınlarını ve eğitim yoluyla geleceğini ipotek altına almaktır. Bu durum Libya örneği ve Abdülcelilin konuşmasında tam anlamıyla yerine oturmaktadır…
Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil'in, sömürgeci İtalya'nın Libya'ya "Adil yasalar ve adil yargılamalar armağan ettiği" ifadesi, açıkça Mussolini rejiminin Ömer Muhtar'ı asmasını desteklediği anlamına geliyor.!”1
Erdal Şafak Beye teşekkür ederken bizim de küçük bazı hatırlatmalarımız olmadan geçmeyelim istedik.
Bingazi Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlıya bağlandı. Trablusgarp’ın tamamı Kanuni Sultan Süleyman zamanında 1551’de Osmanlı yönetimine geçmiş ve eyalet statüsünde yönetilmiştir. Sizin anlayacağınız 360 yıl 1 ay 20 gün Osmanlı yönetiminde kalan Trablusgarp Eyaleti 1911’de İtalyanlar tarafından işgal edilmiş ve Osmanlı Trablusgarp’tan Uşi Antlaşması gereği çekilmiştir.
Osmanlı Trablusgarp’tan çekilirken dahi “Müslümanların haklarını korumak amacıyla Trablusgarp halkını Halifeye bağlayarak onların hayat hakkını” güvenceye almıştır!
Ancak şu da iyi bilinmelidir ki İtalya tarafından Libya adıyla kurulan topraklarda diktdatörlük öncesi ilk demokratik Libya başbakanı da bir Türk’tür!
Libya’da günümüzün değerli tarihçilerinden Orhan Koloğlunun babası olan Sadullah Koloğlu 1949’a kadar Libya’da başbakanlık yapmıştır.
Bunları yazmamın amacı bir özlem ve bir kayboluşun hikâyesi değil elbette.
Teşkilat-ı Mahsusa’ya bağlı yüzlerce gönüllü askerin Trablusgarp’a giderek canları pahasına vatanlarını savunmak amacıyla verdikleri mücadelenin anlamı nedir?
Libya da bunun anlamını düşünen ve Kaddafi sonrası benimsedikleri Ay Yıldızlı Bayrağın ne anlama geldiğini bilmeyen bir zihniyet mi yönetmektedir Libya’yı! Elbette bunun ne anlama geldiğini, geleceğini zaman gösterecek.
Ancak ortada bir gerçek var ki o da sömürgeciler köleler arasından seçtikleri efendilerle ülkeleri yönetmektedir!
Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdulcelilin konuşmasının başka bir anlamı yoktur.
Korkarız aynı sıkıntı Mısır, Tunus, Suriye, Irak, Cezayir…gibi petrol, enerji kaynakları ve emperyal devletlerin çıkar çatışma alanlarının geçtiği bölgeler için de geçerlidir…