Naci YENGİN

Naci YENGİN

Genel Yayın Yönetmeni
[email protected]

GAZETELERİN KİTAP EKLERİ

16 Ağustos 2012 - 11:08

 

                        GAZETE EKLERİNDEN UÇURTMA YAPMAK

NACİ YENGİN

www.tarihistan.org

                Bugün hiç düşünmediğim ve almayı aklımın ucundan dahi geçirmediğim halde bir gazete aldım!

            Bugün bir gazetenin verdiği ek’e aldandım! Aldığım gazete değil almak istediğim ek beni hayal kırıklığına uğrattı!

            Nerede bir kitap haberi görsem ve nerede bir kitap kokusu alsam oraya yönelme isteği belirir o an! Bugün de öyle oldu. Gazete bayisinden takip ettiğim gazeteleri aldım ancak sergilenen gazeteler içerisinde gördüğüm bir gazetenin kitap eki dayanılmaz albenici geldi! Elbette bir heves ve merak içinde aldım.

            Yaptığım ilk şey bin bir heves ve yeni çıkan kitaplar hakkında bir şeyler öğrenmek için aldığım kitap ekini karıştırmak oldu. Ancak tam anladığımı söyleyemem. Keyfim kaçmasın ve hayal kırıklığına uğramayayım diye iştahımı eve sakladım. Ne saklayış ne saklayış!

            Vatan Gazetesi Kitap Eki ciddi bir kitap dergisi ebat ve sayfasına sahip. Sakın görünüşe aldanmayın! Sayfaları çevirmeye başladığınızda yayınevi ve kitap reklamlarından başka okunacak kenarda köşede bir şeyler bulmaya çalışacaksınız! Ben öyle yaptım. Kendimi zorladım. Ancak ne mümkün! Okunacak, dişe dokunur bir yazı, bir deneme ve hatta bir kitap eleştirisi-tanıtım yok! Bulamadım! Bulan varsa haber versin! Hakkını yemeyelim elbette birkaç yazı ve tanıtım var ekte ancak kime hitap ettiği ve yazıların okunup okunmayacağı hesaba katılmamış anlaşılan!

            Gazeteler neden alınır ve okunur diye düşünmeden edemiyor insan. Halbuki bu kitap eki gerçekten bir kitap eki olsaydı ve okuyucuyu kendine bağlama gibi bir amaç taşısaydı mesela ben her ay bu gazeteyi alır ve belki de katkı sağlamayı bile düşünebilirdim! Ancak bu kafayla bırakın katkı sağlamayı boşuna kağıt masrafı diye düşünmeden edemedim gazete ve ülkem adına!

            Gazetelerin belli bir misyonu ve hedef kitlesi olmalı mutlaka. Ancak bir gazetenin kitap eki yayımlamasının amacı nedir?

            Bu soruya birkaç açıdan cevap vermek mümkün:

            -Anlaştığı yayınevlerinin kitaplarını tanıtmak, pazarlamak.

            -Misyon edindiği düşüncenin yayılması amacıyla o çerçevede kitapları ön plana çıkarmak.

            -Belli kalıplar içerisinde hedeflediği bir düşüncesi varsa o paralelde yayınları ve yazarlarının yazılarıyla okuyucuyu yönlendirmek.

            -Kültür, sanat alanında belli bir seviye tutturarak ilgili okuyucuyu memnun etmek.

            -Günlük tirajını arttırmak.

            Ancak görebildiğim kadarı ile Vatan Kitap Ekinde seçeneklerin sadece birincisi amaç edinilmiş ve okuyucu hiç mi hiç düşünülmemiş görünüyor!

            Her şeye rağmen gazeteler Türkiye’de bu eksikliği, boşluğu fark etmeli. Kültür sanat alanında istenilen ölçüde değiliz. Türkiye’de kitap okuma oranlarına bakıldığında bu açıkça görülecektir.  Başka ülkelerle Türkiye arasındaki bu dengesizlikte basın yayın organlarının, eğitimin çok büyük payının olduğu inkar edilemez!

            Bir araştırmayla bitireyim yazıyı.
            -Kitap Türkiye’de ihtiyaç maddeleri sıralamasında 235. sırada yer alıyor.

            -Japonya’da toplumun yüzde 14’ü, ABD’de yüzde 12’si, İngiltere ve Fransa’da yüzde 21’i düzenli kitap okurken, bizim ülkemizde sadece on binde bir kişi kitap okuyor.

            -Türkiye’de günde ortalama beş saat televizyon seyredilirken, kitap okumaya yılda sadece altı saat ayrılıyor.
            -Türkiye’de okunan kitaplar genellikle siyaset, aşk, cinsellik konularını işliyor.

            -Türkiye’de dergi okuma oranı yüzde 4, gazete okuma oranı yüzde 22, radyo dinleme oranı yüzde 24, televizyon izleme oranı yüzde 95.

            Türkiye’nin en büyük yayıncısı MEB ve halkı en çok yönlendirme gücüne sahip medyanın buna göre hareket etmesi gerekiyor! Vatan Gazetesi Kitap Ekinin de!

            

Reklam