EYLÜL: EĞİTİM AYI
Eylül ayı zor bir aydır çoğu insana göre.
Birçoğumuz Eylülün gelmesini istemeyiz.
Öğrenci ve öğretmen gelmesini istemez Eylül ayının.
Veli istemez. Birçok masraf demek onun için Eylül ayı.
Çiftçi tarlada, bahçede hasat yapmak ve malını tarladan kurtarmak için var gücüyle çalışır. Zor ve çileli bir aydır çiftçi için Eylül.
Esnaf için zorlu geçer Eylül. İnsanlar yaz tatilinden yeni çıkmıştır. Harcama yapacak, masrafa girecek imkânları kalmamıştır. Okullar açılmaktadır ancak hasat kaldırılmadığından vatandaşın parası cebinde değildir.
Eylül ayı birçok zorluğun yanı sıra edebiyat ve sanatçılara da ilham vermesini bilmiştir. Sonbahar mevsiminin ilk günlerinde Karadeniz ormanları içinde yaprakların sararıp toprağa karıştığını görüp içinde hüzün duyguları depreşmeyenimiz yoktur sanırım.
Eylül ayı böyle bir aydır. Bir yandan sıkıntılara göğüs germe ayı diğer yandan ise üretkenliğin mevsimidir…
Türkiye’nin %50’si genç nüfustan oluşuyor.
Genç nüfus demek okul demek, eğitim demek. Bunlar ise velilerin omuzlarına yüklenen sorumluluk ve devlete düşen bazı sorumlulukların artması demek.
Bazı rakamlar vererek Türkiye’nin genç nüfusu ve eğitimi ile ilgili daha net bilgiler vermeye çalışayım:
Bir yandan da genç nüfus enerji demek, dinamizm demek…
Genç nüfus geleceğin dünyasında ülkenin potansiyel enerjisi ve ayakta kalması demek aslında…
18 yaşın altında Türkiye’de 23 milyon 312 bin insan yaşıyor.
İlköğretim okullaşma sayısı: 32797
Ortaöğrenim okullaşma sayısı:9281
Türkiye’de okul sayısı: 69684
Bu yıl eylül ayında okullarda eğitim ve öğrenime devam edecek öğrenci sayısı: 16 milyon 848.528
İlköğretim okullarında okuyacak öğrenci sayısı:11 milyon
Ortaöğretim okullarındaki öğrenci sayısı: 4milyon 748 bin.
Türkiye’de kayıtlı internet kafe sayısı 19.800
Öğretmen sayıları hakkında Eylül 2011 tarihine ait kesin bir veri yok. Ancak 600 bin olduğunu tahmin ediyoruz.
Düşünebiliyor musunuz rakamların büyüklüğünü!
İnsan bu rakamları görünce bir yandan sevinçten havalar açabilir bir yandan da felaketin yaklaştığını düşünebilir!
İyi yönetilen bir ülke ve eğitim sistemi içerisinde rakamların fazlalığı değil sistemin oturup oturmadığı önemlidir. Ancak bazı ülkeler görürsünüz eğitim yapboz tahtası gibidir. Her gelen iktidar ve eğitim anlayışlarıyla genç beyinlerin hedefleri biraz daha kararır ve karamsar bakan insanlar yetişebilir…
Ancak son yıllarda daha istikrarlı bir eğitime doğru gittiğimizi söylemek için vakit henüz erken. Ancak ortaya konulmaya çalışılan modellerin nasıl ve hangi kıstaslarda insan yetiştirip yetiştiremeyeceğini görmek gerekecek. Fakat başlangıç itibarıyla eğitim kurumlarında yeni düzenlemelerin yapılacağı yolunda iyi niyetli çabaların atıldığı da bir gerçek.
Mesela okullarda obeziteyi teşvik edecek yiyecek ve içeceklerin yasaklanacak olması-umarız uygulanabilir-iyi bir başlangıç sayılmalıdır. Çünkü Amerikan istihbaratı ve Beyaz Saraya yakınlığı ile tanınan Rand Corporation düşünce kuruluşunun raporuna göre ABD’yi bekleyen en büyük tehlike savaş, ekonomi, kasırgalar, iklim… değil obezitedir. Bu durum Avrupa’yı da tehdit etmektedir. Bu nedenle yeni eğitim öğretim yılında okullarda başlatılacak yeni uygulama önemlidir diye düşünüyor.
Yukarıda verdiğimiz Türkiye’nin eğitim rakamları tehlikenin bizde de var olduğunu ve bir an önce hem de kararlılıkla Milli Eğitim Bakanlığının bu yeni kararının uygulamaya konulması gerektiğini ortaya koymaktadır. Yalnız okularda değil, gerekirse Türkiye sath-ı mahallinde bu tür gıdaların tüketilmesi ve satılmasının da yasaklanmasına kadar gidilmelidir!
Her şeye rağmen Eylül zor geçen bir aydır. Ancak ülkemin Eylül aylarında hafızasında yer eden acı hatıralar yerini tebessüme bırakmaktadır…
Yine de ümidi elden bırakmadan Alpay’ın Eylülde gel şarkısının hatırlattığı Eylül ayının güzelliğini yaşamak gerek…