ARİF NİHAT ASYA VE MANİSA
Naci YENGİN
5 Ocak 1975 tarihi birçoğumuz için bir anlam ifade etmez. Ancak "Bayrak Şiirinin yazarı" dersek fikirlerimiz, İlgimiz bira daha artacaktır.
Arif Nihat Asya birçoklarımız için sanki Cumhuriyetin ilk yıllarında yaşamış kadar eskilerde yaşayan bir şairdir. Ancak onun 1975 tarihinde öldüğünü ve hayatını bin bir zorluklar içinde idame ettirmeye çalıştığını, ölümüne kadar edebiyat öğretmeni olarak görev yaptığını biliyoruz.
Bayrak şairinin ismi ve şiirleriyle ilk tanışmamız ortaokul ikinci sınıfta pek de hoş olmayan bir hatıra ile başladı! Şiir okuma yarışmasına katılmış ve ısrarla Arif Nihat Asya’nın “Bayrak” şiirini okumak istemiştim. Bu şiirdi beni kendisine çeken bir başka ruh, duygu vardı. Sanki şiir beni anlatıyordu. Ancak yarışmada o yılın koşullarında “Bayrak Şiiri”ni okumama izin vermemişlerdi! Bu olay bende Arif Nihat Asya’ya karşı içten içe bir hayranlı duymaya, şiirleri daha içten okumaya meyletti.
“Savaş bizi karlı dağlara götürdüğü gün
Kızıllığında ısındık;
Dağlardan çöllere düştüğümüz gün
Gölgene sığındık.”
Arif Nihat Asya’nın yıllar içinde kimliğim olacağını nereden bilebilirdim? Ve üstelik Manisa ile ilgili satırlarını okuduğumda aynı temennilerle şehrime dua etmemden daha güzel ve daha kutsi ne olabilir ki?
“Bahtım bahtım, yazın yazımdır Manisa!
Neş’en neşem, sızın sızımdır Manisa.
Hacet dedeler, Süt dedeler oldu dedem,
Artık, Yedi Kızlar kızımdır, Manisa!”
Arif Nihat Asya’nın birleştirici, bütünleştirici çağrısı yalnız Türkiye’yi değil tüm medeniyetimiz kucaklayan bir çağrıdır.
Arif Nihat Asya denildi mi ilk aklıma gelen vatan, milletim, medeniyetim ve tüm insanlık aklıma gelir. Binlerce yıl dünyaya, medeniyete ve insanlığa nizam vermiş bir tarihten kopup gelen Türkler gelir aklımıza.
Kuru, slogan milliyetçiliğinden uzak islamla hem dem olmuş bir Türklük bilinci gelir.
“Dualar ve Aminler” şiiri gelir Arif Nihat Asya denildi mi.
“Bizi sen sevgisiz, susuz, havasız
Ve vatansız bırakma, Allah'ım!
…
Müslümanlıkla yoğrulan yurdu
Müslümansız bırakma, Allah'ım!”
…
…
“Taraf taraf, kol kol şu yamaçlardan
Açtıkça fetihler tarihi Türk’ün
Kubbeler erecek bir gün murada
Ve minareler dal verecek bir gün.”/ Kubbeler şiirinden
5 Ocak 1975’te kaybettiğimiz Arif Nihat Asya’nın kısa hayat hikâyesi şöyle:
7 Şubat 1904, Çatalca, İstanbul - 5 Ocak 1975, Ankara, şair, öğretmen, siyasetçi.
Bayrak, Bir Bayrak Rüzgâr Bekliyor, Fetih Davulları, Selimler, Kubbeler, Süleymaniye en tanınmış şiirleridir.
Bayrak şiirinden dolayı Türk edebiyatında “Bayrak şairi” olarak da anılır. 19 dönem TBMM'de milletvekili olarak görev yapmıştır.