YENİ VE KADİM İKİ DOST ZİYARETİM
İl dışı eğitim seminerlerim dolayısıyla zamanımın çoğu Manisa dışında geçiyor. Anadolu programlarımı tamamladıktan sonra geçtiğimiz hafta da Balıkesir’de idim. Kış dolayısıyla Çanakkale- Biga, İstanbul-Pendik programlarımı iptal ederek kısmet olursa ikinci kanaat dönemine bıraktım. Bu arada daha önceden söz verip de gerçekleştiremediğim sözümü yerine getirmek üzere kadim dost 20. Dönem Çevre Bakanımız Sayın Rıza Akçalı beyefendiyi ofisinde ziyaret ederek, içinde “ Rıza Akçalı” isminin de yer aldığı “ Manisa’da Vakıf İzleri” adlı kitabımı kendilerine takdim ederek mahcubiyetimi gidermiş oldum.
Ziyaretim esnasında sayın bakanımız, yeni atanan Valimiz Sayın Ahmet Deniz beyefendi ile Şehzadeler Kaymakamı Sayın Cemal Hüsnü Çaykara Beyefendinin eğitime duyarlı mülki amirler olduklarından söz ettiler. Nitekim Sayın Valimizin de 2019 yılını Manisa’da kitap okuma yılı olarak ilan ettiğini basından öğrenmiştim. Arabın derdi kırmızı pabuç misali benim derdim de eğitim. Eğitim konusunda her iki mülki amirimiz ile ilgili gerek sayın bakanımızın, gerekse eğitimci meslektaşlarımın anlattıkları ilgimi çekti. öncelikle kaymakam beyle tanışmak üzere kaymakamlık sekreterinden randevu alarak sayın kaymakamımızı makamlarında ziyaret ettim.
İlk defa görüştüğüm ve tanıştığım Kaymakam Sayın Cemal Hüsnü Çaykara beyefendi sempatik, güler yüzlü, cana yakın, tavır ve davranışları ile insanın içini ısıtan bir mülki amirimiz. Tıpkı bugüne kadar tanıdığım kaymakamlar Sayın Uğur Turan, Sayın Ahmet Altıntaş, Sayın Bayram Yılmaz, Sayın Levent Kılıç, Sayın Erhan .Günay,Sayın Murat . Köseoğlu, Sayın Çağatay Türker ile geçenlerde seminerlerim dolayısıyla gittiğim Anadolu ‘da tanıştığım Sayın Hüseyin Ece, Sayın Aydın . Erdoğan Sayın Gökay İçen ve ismini sayamadığım diğer mülki amirlerimiz gibi. Vatandaş olarak devletin bu gülen yüzünü gördükçe, yakından tanıdıkça insanın içi ferahlıyor.
Bunları neden mi anlatıyorum? 26 yaşında çiçeği burnunda bir eğitimciyim. Kırkağaç Lisesi’ne müdür olarak atandım. Büyük bir sevinçle göreve başlamak üzere Kırkağaç’a giderek Kaymakam M. E. nin huzuruna çıktım ve kararnamemi kendilerine takdim ettim. Kaymakam bey kararnamemi okudukça yüzünün şekli değişti ve sonra da başını kaldırıp “ İmamdan müdür oluyor mu?” diyerek beni aşağıladı. O onda sanki kaymakamlık başıma çöktü. O şartlar altında 3 sene Kırkağaç’ta, daha sonra da, “ İmamdan müdür oluyor mu?” diyerek horladığı şahsıma, ülkemizin köklü liselerinden biri olan Manisa’nın eğitim çınarı Manisa Lisesi’nin tarihinde en uzun müdürlük yapmak da bana nasip oldu.
Burada özellikle şunu belirtmek istiyorum. Devletimiz, son yıllarda Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyet seviyesini yakalamada, uygarlığın gereği olan eğitimin alt yapısında, sağlıkta, savunma sanayinde ve ulaşımda umulanın üstünde başarılar elde etti. Hatta sağlık alanında verdiği hizmetlerle çoğu batı ülkesini geride bıraktı. Ama bana sorarsanız en büyük başarısı, tepeden bakma, baskıcı, halkı küçük gören, rahmetli Necip Fazıl’ın tabiriyle “devletin soğuk suratı” yerine, “devletin gülen yüzü” ile halkını barıştırmasıdır. (lütfen sitemden “ Dünü Bilmeyenler Bugünün Kıymetini Anlayamazlar” başlıklı yazımı okuyun).
“Hafıza-i beşer nisyan ile maluldür”, demiş büyüklerimiz. İnsan aklının en büyük eksikliği geçmişi çok çabuk unutmasıdır. Geçmişi bizzat yaşayan biri olarak devletin bu gülen yüzünü gördükçe ülkemin geleceğine olan umutlarım güçleniyor. Yukarıda isimlerini zikrettiğim ve zikredemediğim Mülki amirlerimizle, yakından tanıdığım Sayın Mustafa, Büyük, Sayın Halil İbrahim Daşöz, Sayın Mustafa Hakan. Güvenç gibi valilerimiz hepsi de anlı şanlı özel kolejlerde değil, çoğu köy okullarında öğrenimlerine başlamış ve devlet okullarında eğitimini almış dar gelirli aile çocuklarıdır. İşte Şehzadeler Kaymakamı Sayın Cemal. Hüsnü Çaykara Beyefendi kardeşim de bunlardan biri
Yeni dost, Kaymakam Sayın Cemal Hüsnü Çaykara;
Sakarya İli Kocaali ilçesi Demiraçma Köyü’nde doğan bir köy çocuğu.
Öğrenimini tamamladıktan sonra iş hayatına TRT’de Prodüktör yardımcılığı olarak başlayan Cemal .Hüsnü Çaykara girdiği kaymakamlık sınavını kazanarak sırasıyla İdare Amirliği, Göksun Kaymakam vekilliği, İngiltere'de mesleki bilgi, görgü ve dil stajı, Pozantı, Tuzlukçu Kaymakamlığı, terörün tavan yaptığı 1993 yılında Diyarbakır Çınar Kaymakamlığı ki bu görevi sırasında asayiş dolayısıyla kapanan köy okullarına gidemeyen öğretmenlerin güvenliğini güvenlik güçleri ve gönüllü korucularla sağlayarak kapalı köy okullarının eğitime açılmasını sağlaması,
Oğuzeli Kaymakamlığı sırasında, kültürümüzde göz yaşı ile hatırlanan Ezo Gelin'in mezarının Suriye'den Oğuzeli'ne getirilmesi, Barak Kültürü Müzesi’nin açılmasına, Eynesil Kaymakamlığı sırasında Balıkçılar Kooperatifi kurulmasına, Ahududu Projesi’nin hazırlanıp vatandaş işbirliği ile uygulamaya konulması ve üretime geçilmesi, kivi üretiminin, seracılık projesinin uygulanması ile Alternatif Turizm Projesi’nin hazırlanması ve uygulamaya geçirilmesi,
Eskipazar ve Ovacık Kaymakamlığı sırasında Hadrianopolis Kültür Festivali ile Ovacık Boduroğlu Şenliğini gerçekleştirmesi, Hadrianopolis antik şehri kazı çalışmalarının başlaması ve kültür değerlerinin gün yüzüne çıkarılmasına önayak olması, 2006 yılında Batman ilindeki sel felaketi nedeniyle yürütülen çalışmalara ,isteği üzerine Batman’da sel hasarının giderilmesinde gönüllü Koordinatör vali yardımcısı olarak görev alması daha sonra da Diyarbakır Kayapınar kaymakamlığı sırasında, bu ilçede öğrencileri, internetin zararlarından korumak için kitap okuma bilincini geliştirmek üzere“KAR TANELERİ“projesini gerçekleştirmesi.
.15 Temmuz hain darbe teşebbüsünde İstanbul’un en hareketli ilçelerinden Çekmeköy’de 4 askeri birliği, halkla bütünleştirerek darbenin ilçede en az hasarla sonlandırılmasına önderlik etmesi, görev yaptığı yerlerde vatandaşın devletin şefkatli ve gülen yüzünü hissetmeleri için haftalık düzenli ev ziyaretleri ile, yetim ve öksüzler, yaşlılar, hastalar, engelliler, gaziler, şehit yakınları ve ihtiyaç sahipleri vatandaşları evlerinde ilgili amirlerle ziyaret ederek dertlerine ortak olmanın yanında Bağımlılıkla Mücadele, okuma yazma seferberliği, “Açık Kapı” gibi vatandaşa doğrudan dokunan projeleri sayabildiğim bazı hizmetleri.
Mesleki konularda makaleleri ile,'Disiplin ve Suç Cezaları' adlı tezinin yanında 'The House of Lords' (Lordlar Kamarası) adlı İngilizce tezi de bulunmaktadır. Cemal. Hüsnü Çaykara beyefendi, mesleğinde donanımlı, bilgili, birikimli ve birikimlerini icraata döken bir kardeşimiz.
Şehzadeler kaymakamlığında çalışan öğrencilerimin anlattıklarına göre Kaymakam bey gelir gelmez personeli ile toplantı yaparak personelinden Manisa hakkında bilgi alması, Personeline karşı nezih ve nezaketli muamelesi, personelinin özel günlerini kaçırmamasıyla kısa zamanda kendilerini personeline sevdirmiştir. Ayrıca tarihe olan duyarlılığı nedeniyle zengin tarihi mirasa sahip Manisa’daki tarihi eserleri teker teker gezerek, ilimizde kurulmakta olan “ Kent Müzesi” hakkında ilgililerden bilgi alarak “ Dünden Bugüne Manisa” proje çalışmalarını başlatmıştır.
Kaymakam Bey, çalıştığı yerlerde olduğu gibi Şehzadeler ilçesinde de muhtarlarla dar gelirli vatandaşlarımızın oturduğu kenar mahalle sakinlerini yerinde tanımak ve devletin şefkat elini uzatmak için çalışmalarına varoşlardan başlayarak halkla bütünleşmeye de özel bir önem vermektedir. Gençlere ve eğitime yönelik fikirleri ve projeleri de memnuniyet vericidir. .
Nezih, nezaketli Kaymakam Sayın Cemal Hüsnü Çaykara beyefendi eğitim konusundaki fikirlerime değer vererek dinleyip, bana gösterdiği konukseverliği dolayısıyla teşekkür eder, görev yaptığı her yerde arkasında kalıcı izler bırakan Cemal. Hüsnü Çaykara beyefendi kardeşimin Şehzadeler ilçemizde de kalıcı izler bırakacağından asla şüphem yok. Kendilerine tekrar “hoş geldiniz” diyor,selam ve dualarımla başarı dileklerimi sunuyorum. www.kadirkeskin.net