Kadir KESKİN

Kadir KESKİN

[email protected]

Manisa'yı Eğitimle Taçandıracağız

29 Kasım 2019 - 12:51

 

  “ MANİSA’YI  EĞİTİMLE TAÇLANDIRACAĞIZ”   (Ahmet Deniz)  MANEP 2023  (1)

 Emekli öğretmenim ama eğitimden kopmadım.  Okullardaki eğitim seminerlerimle, eğitim üzerine yazdığım kitap ve makalelerimle eğitimin içindeyim.  İlgim dolayısıyla 27 Kasımda Manisa Lale salonunda MANEP 23  “Manisa Eğitimde 2023’e Projelerle Yürüyor” sunumunu ben de izledim ve sitemde de paylaştım.

Toplantıyı Soma’dan tanıdığım yeni Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mustafa Dikici beyefendi gayet kısa ve özlü: “ Her neslin kaderini bir önceki nesiler belirler. Bizler de gelecek nesillerin kaderini belirlemek üzere bu projeleri başlatıyoruz.” konuşmasıyla açtı.  Bu cümle bana çok anlamlı geldi.  Sayın Dikici ile izlenimlerimi bir başka yazımda siz okurlarımla paylaşacağım.

 

  Seminerlerim dolayısıyla gezgin bir eğitimciyim. Geçtiğimiz hafta da İstanbul’dan geldim. İstanbul, Ankara, İzmir dâhil ülkemizin bir çok linin dolaştım. Dolaştığım il ve ilçelerde mutlaka mülki amirleri ziyaret eder, tanışır, kitaplarımdan da kendilerine takdim ederim. Bugüne kadar tanıdığım mülki amirlerin elli yıl önce ilk tanıdığım mülki amir hariç, hepsinin de bizden daha fazla eğitime duyarlı olduklarını görüyorum  ve mesleğim adına mutlu oluyorum. Mesela şahsım emekli olup köşeme çekilmişken tanımadığım ve hiç de tanışmadığım Valimiz Sayın İbrahim Daşöz tarafından beklemediğim bir  anda beni makamına davet ederek “ Hocam İ. İnönü Kız Meslek Lisesinde sizi dinlemek istiyorum” diyerek  bugün     500’e yaklaşan seminerlerime   ilimiz Valisi  Sayın H. İbrahim Daşöz beyefendi   vesile olmuştur. Kendilerine minnettarım. Yine  “ İnsan, Toplum  Kültür” adlı eseriyle yakinen tanıdığım Ceyhan Kaymakamı Sayın Bayram Yılmaz, “ Okumanın Gücü”, “ Kişiye Özel Öğrenme”  eğitim kitaplarıyla tanıdığım Soma Kaymakamı  Sayın Ahmet Altıntaş  beyefendiler  sanki yıllarca  tebeşir  tozu yutmuş  meslektaşlarımın  elinden çıkabilecek eğitim kitaplarına  imzalarını atmışlardır. Kendilerini buradan tebrik ve takdir ediyorum.

  Sayın Dikici’den sonra projenin birinci sahibi Valimiz Sayın Ahmet Deniz beyefendi kürsüye davet edildi. Sayın Ahmet Deniz beyefendi de eğitim konusunda beni şaşırtmadı.  Eğitimin önemini özümsemiş biri olarak enfes bir konuşma yaptı. Konuşmasına:  “Çağımız eğitim çağı. Gelişmiş ve kalkınmış ülkelere bakıldığı zaman eğitimde başarıyı elde etmeden gelişen kalkınan bir ülke görmek mümkün değildir. Her şeyin temelinde eğitim vardır.   Dünyada zarar etmeyen tek yatırım da eğitim yatırımıdır.”  Sözleriyle başlayan valimiz devamla: “ Çağı eğitimle yakalayacağız. Eğitimin dışında başka çaremiz yok. 21. yüzyıl artık yapay zekânın, dijital dönüşümün, yüksek teknolojinin, robotların hayatımızda yer edindiği bir çağa doğru gidiyoruz. Onun için bu çağın gereklerini eğitimle yerine getiremezsek bir yere varamayız. Biz kendimizi asla ve asla küçük görmeyeceğiz. Bizler, cihan devleti kurmuş bir milletiz. Onun mirası üzerine kurulmuş bir Cumhuriyetin vatandaşlarıyız. Tabi bu lafla olmayacak, bunun altını doldurmamız lazım. Manisa, Şehzadeler yetiştirmiş, dünyaya hükmeden padişahları yetiştirmiş bir kent. Onun için sorumluluğumuz çok fazla. Manisa, Türkiye'nin gözbebeği bir şehir. Bizim bunu eğitimle taçlandırmamız lazım. Bunu da hep beraber çalışarak yapacağız. Bizler laf ve reklam için yola çıkmıyoruz. Bizim bu ülkeye bir borcumuz var. Çanakkale'de, İstiklal savaşında şehit olan Mehmetciğe borcumuz var. 15 Temmuz'da tankın altında yatarak şehit olan 251 şehidimizle,  binlerce yaralı  gazilerimize  borcumuz var. Güneydoğu'da hala şehitler veriyoruz. Niye bu şehitleri veriyoruz? BİZ BURADA RAHAT RAHAT UYUYALIM DİYE DEĞİL, UYANIK OLALIM DİYE ŞEHİT VERİYORUZ.  Şehitlerimize borcumuz var. Bu borcumuzu eğitimle ödeyeceğiz." dedi.

Yine devamla : “ Eğitim olmazsa olmazımızdır. Kıbrıs barış harekâtında bunun çok büyük sıkıntısını çektik. Kendi uçağımızla kendi gemimizi batırdık. Şimdi ise  çok şükür bugünler  çok geride kaldı ama yeterli değil. Diğer alanlarda olduğu gibi savunma sanayinde de  çok mesafeler aldık.  SİHA ve İHA lar konusunda dünyada altıncıyız. Bunları eğitimle başardık. Daha başka alanlarda da başarılarımız bizi onurlandırıyor. Bunların temelinde eğitim yatıyor.  Ve MANEP 2023 PROJELERİNİ de ‘illa ki eğitim” diye başlatıyoruz. İlimize hayırlı olsun.” konuşmasını bir eğitimci olarak heyecanla dinledim. Vali beyin Konuşmasından sonra, projenin tanıtımına geçildi. Gayet güzel hazırlanan projeleri ilgi ile izledim. Projeler hakkındaki izlenimlerimi önümüzdeki yazımda siz okurlarımla paylaşacağım kısmet olursa.

 

  Yanlış anlaşılmazsa âcizane olarak hem eğitime duyarlı valimize, hem de milli eğitim müdürümüze bir öneride bulunmak istiyorum. Umarım bu görüşümü bir hadsizlik olarak kabul etmezler.

Bildiğim kadarıyla üç türlü bilgi edinme yolu varmış. 1- Akıl yoluyla erdemli bir yoldur 2- Araştırma Yoluyla ki bu, zor bir yoldur. Elektriği bulmak için Eınsteın’ın  bini aşkın deney yaptığı söyleniyor. 3. sü de Tecrübe yoluyla bilgi edinmedir. Tecrübeyi kazananlar çok zor kazanıyor. Kazanırken bazen çok büyük bedeller ödeniyor. Ki ben bunu konferans için gittiğim cezaevlerinde çokça misallerini görüyorum. Ama bu bilgi dallarının içinde en kolay  öğrenme yolu da  Tecrübi bilgilerdir. Kazanalar çok zor kazanıyor, ama öğrenenler ise bedelsiz öğreniyor.

Eğitimde yapılan hatanın sonuçlarını hemen veya üç beş senede telafisi  mümkün değil.Eğitimde yapılan hataların telafisi  en az otuz, en fazla da elli yılda telafi edilir.  Diğer illerde olduğu gibi ilimizde de çok değerli emekli eğitimci arkadaşlarım var. Emekli arkadaşların yaptığı yanlışları yapmamak ve doğrularından yararlanmak üzere genç meslektaşlarımızın Tecrübi bilgilere çok büyük ihtiyaçları olduğuna gezdiğim gördüğüm yerlerde  yakinen şahit  oluyorum. İstiyorum ki   genç meslektaşlarım bizim yaptığımız yanlışları yapmasın, doğrularımızdan yararlansınlar.   Manisa’da uzun yıllar  Halk Eğitim Başkanlığı yapan, Devletimizin İngiltere ve Amerika’ya gönderdiği ve Türkiye’de Mesleki Eğitim Merkezlerinin açılmasında, yönetmeliklerinin hazırlanmasında, çalışma usullerinin  belirlenmesinde  büyük emeği olan, mesleki eğitimde Manisa’yı ön sıralara taşıyan, emekli olduktan sonra da uzun yıllar MESOB da koordinatör, bir dönem de Şehzade Belediyesi  Başkan danışmanı olarak   görev yapan  ve benim de kendilerinden  müstefit olduğum   Sayın Mustafa Pala kardeşimden  mutlaka yararlanılmalıdır.  Yine iyi bir eğitimci olan Seyhan Çağlar Emen’den, tarih konusunda İbrahim yıldırım’dan   ARGE  çalışmalarında  mutlaka yararlanmalıdır.

 Mesleki eğitime büyük önem veren, ilimize geldiğinde de ilk toplantılarını meslek okullarıyla yapan sayın valimizle, ilin içinden gelen, ili bilen   Mili Eğitim Müdürümüz  Sayın Dikici’nin  de   bu  acizane önerilerimi   dikkate alacağını umuyor. MANEP 23’ün ilimizde başarılı olmasını bütün kalbimle niyaz ediyorum. www.kadirkeskin.net

 

 

 

 

 

 

Reklam