Kadir KESKİN

Kadir KESKİN

[email protected]

MANİSA'YA DEĞER  KATAN  DEĞERLER

31 Ekim 2020 - 00:19

MANİSA’YA DEĞER  KATAN  DEĞERLER

(Koşmaz – Pala – Girgin- Avan-Karadanışman- Kafkaslı)
 
Medyada hep yanlış yapanlar ve kötüler dillendiriliyor. Dürüst çalışan bürokrat ile saçını süpürge yapıp   kendini çocuklarına feda eden anne ekranlara gelmiyor ama    yanlış yapıp  aynı işi yapan bayanlarla, yanlış yapan bürokratlara ekranlarda  dakikalarca ve gazete sahifelerinde de  çarşaf çarşaf yer veriliyor. Ama bunun yanında oturduğu çevreye ve insanlara dürüstçe hizmet eden arkasında kalıcı izler bırakan insanlar ne sağlığında, ne de öldükten sonra medyada dillendirilmiyor. Unutmayacağız diye mezara götürülürken, kabire gömüldükten sonra unutulup gidiliyor.

 Geçtiğimiz hafta Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanının başarılı çalışmalarını yazdığımda birçok okurumdan çok olumlu tepkiler   aldım. “Neden bu tür değerler ekranlarda ve basında yer almıyor?” diye.  Ben de 42 yıldır Manisalı olmam nedeniyle Manisa’ya kalıcı hizmetler bırakan kardeşlerimden ilk anda aklıma gelen değerleri sizlerle bu yazımda paylaşmayı düşündüm. Tabii Manisa’ya değer katan sadece benim yazdıklarım değil. Elbette daha başka benim tanımadığım isimler de vardır. Onların da eli kalem tutan arkadaşlar tarafından tanıtılmasında yarar görüyorum.

1-Bülent KOŞMAZ: 1951 yılında Manisa'da doğan rahmetli Koşmaz, Manisa’da çekirdekten tüccar bir ailenin oğlu olarak kendisini ticaretin içinde bulur. Çalışkanlığı ve azmi sayesinde baba mesleğini ilerleterek Manisa'nın ticarî hayatında önemli bir yere gelmiştir.1994 yılında üyesi bulunduğu OSB İdari Komite Başkanı olan Bülent Koşmaz, kısa sürede Manisa'yı, Türkiye'nin önemli sanayi merkezi haline getirerek Türkiye sanayisine de büyük bir hız kazandırmıştır. Binlerce değil, on binlerce insanın iş ve aş sahibi olmasını sağlamıştır

  Rahmetli evli ve iki çocuk babasıydı. 2000-2005 yılları arasında TOBB Sayman Üyeliği, 2005-2013 yılları arasında TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı, 2001-2013 yılları arasında ICC Türkiye Milletlerarası Ticaret Odası Muhasip Üyeliği ve Yönetim Kurulu Üyeliği, 2001-2014 yılları arasında Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Yönetim Kurulu Üyeliği, 2012-2013 yılları arasında Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanvekilliği görevlerini yapan Koşmaz, Manisa TSO Yönetim Kurulu Başkanlığı, TOBB Yüksek İstişare Kurulu Üyeliği, DEİK Genel Kurul Delegeliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı (TOBEV) Mütevelli Heyeti Kurucu Üyeliği, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Mütevelli Heyeti Kurucu Üyeliği, BALO Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı, Türkiye Odalar, Borsalar ve Birlik Personeli Sigorta ve Emekli Sandığı Vakfı Genel Kurul Teşekkül Delegeliği ve Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulu Üyeliği görevlerini başarı ile yürütmüştür
Manisa Organize Sanayi Bölgesini adeta bir şantiye haline çevirerek kendisinin de şefliğini üstlendiği MOS Bölgesine lafla değil icraatlarıyla tam 72 kalem hizmette bulunarak MOS. Bölgesine gerçekten bir çağ atlatmıştır.

İnsanlık için az, bir insan için olağanüstü değerde hizmetlerin Manisa'ya kazandırılmasını kısa bir zamana sığdıran Bülent KOŞMAZ Manisa ve Manisalılar için gerçekten bir değerdi.

63 yıllık ömrünü Manisa ve MOSB  için harcayan  rahmetli,son yıllardaki rahatsızlığına rağmen  aralıksız  Manisa ve MOSB  için bu hizmetleri ifa ederken  20 Haziran 2014 tarihinde vefat etmiştir.. Ruhu şad olsun, mekânı cennet olsun. Amin

,2-- Mustafa PALA (Manisa Birlik Başkanı)
Manisa'da kooperatifçiliğin öncülüğünü yaparak Yeni Manisa'da bir çok ailenin ev sahibi olmasını sağlarken, Yunt dağındaki OBASYA ile Manisa turizmine de el atmıştır.

 Sayın Pala Manisa’da konut kralı olarak tanınır.  İnsanların en çok ihtiyaç duyduğu şey konut sahibi olmaktır. Devlet TOKİ ile konut açığını kapatmak için çaba harcarken, kooperatifler de vatandaşın küçük birikimcilerini değerlendirerek ev sahibi olmalarını sağlamaktadır. Her ilde olduğu gibi Manisa’da da konut açığı olduğu gibi bugün de vardır.  1987 yılında Belediye Başkanı rahmetli  Ertuğrul Dayıoğlu'nun döneminde Manisa Birlik adı altında bir çok kooperatifi bünyesinde  barındıran 'Yeni Manisa Konut Üretim ve Yapı Kooperatifleri Birliği'ni kuruluşundan bugüne dek başkanlığını da  Sayın Mustafa Pala deruhte etmiştir.  Bildiğim kadarıyla bugüne dek yaklaşık 6 bin konut yaparak 6 bin aileyi sevindirmiştir.   Bu nedenle Manisalılar sayın Pala’yı” konut kralı” ilan etmişlerdir.  Pala da yürüttüğü şaibesiz icraatıyla bu unvanı da gerçekten hak etmiştir.
 
Sayın PALA, Aynı zamanda Manisa Kültür ve Sanat Kurumu'nun da kurucusudur. Manisa'nın kültür hayatında iz bırakacak Manisa'nın tarihî ve kültürel hayatına dair yazılan kitapların basımını üstlenerek gelecek nesillere aktarılması konusunda büyük katkılarda bulunmaktadır.
Basımını sağladığı kitaplar:
1-Teoman Ergül, Kurtuluşu Savaşında Manisa,
2-Muazzez Ünlü, XIV. Asırda Manisa'da Dokumacılık,
3-Hakkı Avan, Onların Hikâyesi,
4-Hakkı Avan, Manisa Tarzanı Üzerine Yazılar,
5-Necdet Okumuş, Şiirlerde Manisa,
Kendisini kutluyor, hayatı boyunca daha nice hizmetlere vesile olmasını temenni ediyorum.
 
3-Dilaver GİRGİN:
 Manisa’da öğretmenlik ve okul müdürlüğünden sonra İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı ve Kültür Müdürlüğü görevlerinde ogünün şartları içinde verimli hizmetlerde bulunmuştur. Sayın Girgin rahmetli Özal’la başlayan hızlı yapılaşma ve kooperatifleşme döneminde kurduğu  yapı kooperatifleriyle  bir çok aileyi ev sahibi yapmıştır. , Manisa’da en kısa zamanda üyelerini ev sahibi yapan başkan olarak bilinir.   Kurduğu Öğretmenler kooperatifi sayesinde hayal dahi edemediğim eve, bir buçuk senede ben de sahip oldum. Allah kendisinden razı olsun.    Sayın Girgin de kooperatifleşme konusunda Manisa’da ikinci bir Mustafa Pala olacaktı. Ancak sağlık durumu buna elvermedi. Maalesef aşırı sigara tiryakiliği nefes darlığı ve KOAH hastalığına neden olmuştur. Rabbim kendilerine şifalar versin.
 
4- Hakkı AVAN (Eski İl Kültür Müdürü)
Manisa İl Kültür Müdürlüğü de yapan Hakkı AVAN, Manisa tarihi ve kültürü üzerine makaleler kaleme almıştır. Eserlerinde Manisa'yı ve Manisalıları akıcı bir anlatımla dile getirir.
Eserleri:
1-Manisa Tarzanı
2-Manisa Mektupları
3-Onların Hikâyesi
4-Tarzan Üzerine yazılar
Manisa'da ikamet eden Hakkı AVAN, Manisa üzerine araştırmalarını sürdürmektedir.
 
5- Tezcan KARADANIŞMAN
Manisa Turizm Derneği Başkanı olarak görev yaptığı yıllarda, derneğin yayın faaliyetleriyle Manisa'ya ve Manisa Kültürüne pek çok eser kazandırmıştır. Bu kitapların başlıcaları şunlardır:
 
1- Prof. Dr. Ali Haydar BAYAT, Manisa Mesir Bayramı ve Darüşşifası,
2- Hüseyin AKGÜL, Manisa Folkloru,
3- Sadık KARAÖZ, Atatürk Manisa'da,
4- Emin AVŞAR, Geleneksel Yemekleri ile Manisa,
5- Bedriye AKSAKAL, Sazıyla Sözüyle Manisa,
6- Keşfi KARADANIŞMAN, Manisa Tarihî Eser ve Kitabeleri,
7- Mesir Konferansları
8- “Manisa” adlı 32 sayılık kaynaklık edecek dergi yayınlamıştır
6- Mübeccel KAFKASLI (TSKGV Başkanı)
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı, silahlı kuvvetlerimizin güçlenmesine katkıda bulunmak ve millî savunma sanayinin gelişmesini sağlamak amacıyla milletimizin maddî ve manevî desteğini alarak yurt içinde ve yurt dışında, temel değerler ve vakıflar mevzuatı çerçevesinde dürüstlük, güvenirlik, saygınlık, şeffaflık, sosyal ve kültürel değerlere saygı, bağışçılara vefa, hukuka uygunluk içerisinde çalışan bir vakfımızdır.
Bu vakfın onursal başkanı, Manisa Valisi olup icracı başkanı da kuruluşundan bu yana Mübeccel Kafkaslı Hanımefendidir.

Mübeccel Kafkaslı Hanımefendi, hayırsever, eğitim sever, vakıf dostu bir bayandır.  Manisa’da kadına yönelik hizmetlerin  öncülüğünü Kafkaslı yapmıştır,.  Türk Eğitim Vakfı ile Türk Kadınlar Konseyinin kurucu ve onursal başkanıdır
  .
15. yüzyılda Manisa’nın nüfusu 8.000 iken 3000 dokuma tezgâhının bulunduğu ve bu dokuma tezgâhlarında meşhur “Manisa Bezi”nin dokunduğu bilinirken ne yazık ki 20. yüzyılın başlarında ancak 300 tezgâhta dokunur hale gelmiştir. Daha sonraları da tamamen kaybolup giden meşhur “Manisa Bezi”,  Denizli, Buldan, Bursa, Şile ve Rize gibi yörelerimize kayarak bu yörelerin isimleriyle buralarda dokunmaya başlanmış ve o yörelerin ekonomisine büyük katkısı olmuştur. Bu süre içerisinde Manisa'da tek bir tezgâh bile kalmamıştır.
İşte M.Kafkaslı Hanımefendi, Manisa Türk Kadınlar Birliği Başkanı olarak bu konuyu Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne ileterek iş birliğine girişmiş, Sosyal Dayanışma Vakfının desteğiyle meşhur  “Manisa Bezi” yeniden dokunur hale getirilmiştir. Böylece eskiden olduğu gibi pek çok ev hanımı ve genç kızlarımız için bir ekmek kapısı oluşmuştur.

 Bu isimlere ilaveten kuvay-ı milliye önderlerinden Müftü Alim Efendi, Parti pehlivan, Manisa’nın tarihi açısından İ.Gökçen, Ç. Uluçay, Feridun Emecan, Japon tarinci Yuzo Nagata, Hakkı Acun, Manisa’nın yeşillendirmesinde Manisa Tarzanı Ahmet Bedevi, kültürde “Gediz Kıyısında Bir Zamanlar” eseriyle Osman Özbaş, “Şehzade Şehir” kitabıyla Neci Yengin, “ Geçmiş ve Gelecek” eseriyle İbrahim yıldırım, Manisa’nın tarihi ve kültürel  değerlerine  yönelik eserleriyle Haydar ve Bedriye Aksakal kardeşler ve Necdet Okumuş, Manisa’ya ait projeleriyle eğitimci Mustafa Pala, sağlıkta  Dr. Fahrettin Er, Su denince    Sadullah Bulgulu,Hayır işlerinde koşturan rahmetli  Yüncü yaşar ile Burhan Kurtoğlu, Manisa’daki yabancıların  birbiriyle ve Manisalı ile kaynaşması  ve toplum barışı açısından  Hemşeri Dernekleri Başkanı   Dr. Ragıp  Güneş hemen aklıma gelen  isimler. Bu isimleri kısmet olursa ileriki günlerde teker teker köşeme taşımaya çalışacağım.
 
Ancak yukarıda da arz ettiğim gibi Manisa’ya değer katanlar elbette sadece bu isimlerden ibaret değil. Bu isimler sadece benim tanıdığım şahsiyetler. Bu isimlerin dışındaki değerleri tanıyan kardeşlerim de tanıdıklarını gündeme taşırlarsa sevinirim. Manisa’ya değer katan kardeşlerimizi yaşarken onera edersek, Manisa’ya daha yararlı olmaları hususunda bizler de kalemimizle katkıda bulunmuş oluruz. 

Not:   Hayatta  “ KEŞKE” ve “ ŞİMDİKİ AKLIM OLSAYDI”   demememiz için,  seminerlerimde gözyaşları içinde itiraflarda bulunan kardeşlerimizin pişmanlıklarını  “ TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN PİŞMANLIKLAR”   adlı kitabım, ERGUVAN yayınları tarafından baskısı yapıldı. Arzu eden okurlarım kitabımı Kitap Yurdu- Emek Dağıtım- İdefiks-  Diyanar- BKMK ( Bursa Kültür Merk ) Babil. Com. İle MANİSA’DA da MUTLU kitabevinden temin edebilirler.
 
 

Reklam

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum