Kadir KESKİN

Kadir KESKİN

[email protected]

MANİSA’NIN GURUR KAYNAĞI

10 Şubat 2014 - 11:53

MANİSA’NIN  GURUR KAYNAĞI

 Emekli olmama rağmen 50 yıldır bir türlü eğitimden kopamadım. Yurt dışı, özel kolejler ve okullardaki eğitim seminerlerim dolayısıyla hala okulların içindeyim, hala gençlerle beraberim, halen de ilimizde Özel Hedef Kolejinde öğretmenliğe devam ediyorum. Aynı zamanda bu kolejin Avrupa kardeş okul projelerini de yürütmekteyim.  Manisa ili ve Manisa dışında verdiğim eğitim seminerlerim de 100 ‘ü aştı.  Yurt dışı dâhil birçok okul, birçok müdür gördüm birlerce gençlerle de tanışma imkânım oldu.  Dolayısıyla çok yaşayan mı, çok gören mi derseniz? Allah bana her ikisini de nasip etti.  Şükürler olsun Rabbim bana hem uzun ömür , hem de hiçbir eğitimciye nasip olmayan eğitimin mutfağında 50 yıldır çalışma imkânı verdi. 36 yıldır devlette, yurt dışında, İzmir Özel Bornova Kolejinde,  Manisa, Soma ve Balıkesir’de dar gelirli aile çocukları için kurduğum Belediyelere bağlı ücretsiz dershanelerde fakiri ve fakirin çocuğunu tanıma imkânı verdi. Tabi bunlar ben de ister istemez bir birikim oluşturdu. Bu birikim dolayısıyla da seminerlerim gençler arasında yoğun ilgi görüyor ve anlattıklarımda gençler kendilerini bulduğu için büyük bir dikkatle dinliyorlar.   Özellikle burada Manisa Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesindeki seminerimde dikkatimi çeken farklılığı siz okuyucularla paylaşmak istiyorum.

          Bir defa her iki okulun da çok değerli Müdürleri ve deneyimli ve birikimli bir eğitim kadrosu var.  Sosyal Bilimler Lisesini bir başka yazıma bırakmak üzere bu yazımda özellikle Fen Lisesi’nin kurucu Müdürü ve okulu hakkındaki intibalarımı sizlere arzetmek istedim.

          Öğrencilerin oturuşu, tavrı ve tarzı, sorulan sorulara anında ve isabetli cevap verişleri diğer okullarla olan farklılığını hemen hissettiriyor. Okulda sevgi ve saygıya dayalı bir disiplinin olduğunu anlamak için eğitimci olmanız şart değil. Tabi bunda en büyük pay, okulun müdürü Sayın Tayif Çekim ile uyumlu bir eğitim kadrosuna sahip öğretmenlerin eseri.

Bu okuldaki gelişmeyi başından beri takip ediyorum. Başlangıçta kurucu müdür olarak bir müddet görev yapan öğrencim Melih Karakaş’tan Okulu devir alan Sayın Tayif Çekim’in özel gayretleri ve velileri olan sıcak ve sempatik yaklaşımları ile okulu fiziki alanda bir kolej havasına soktu. Bugün ilimizde faaliyet gösteren özel okullardan donanım ve mefruşat açısından hiçbir farklılığı yok.  Kendisine sordum okulu kısa zamanda nasıl bu hale getirdin diye.  Genç müdür meslektaşım Tayif çekim’in verdiği cevabı hep beraber izleyelim:

“Manisa halkının, velilerin yeni okulu benimseyip kadrosuna güvenip sahip çıkmaları gerekiyordu. Ben önce velilerin okula güvenmelerini bu okulun  Egenin  yükselen yıldızı olması gerektiğini anlattım. Sayın Hocam,  ben burada bunu sağladım. Bundan sonra da her şey kolaylaştı. Gördüğünüz gibi   okulun mefruşatını bir ev hayatına göre düzenledim.  İstedim ki yatılı öğrencilerim ev özlemlerini de okulumda gidersin, okullarını evinin bir parçası olarak görsünler. Bunları sağladıktan sonra bazı şeylerin hızla değiştiğini gördüm.  Ve Okulumuz şu anda bütün Türkiye’deki ortaöğretim kurumları arasında en fazla tercih edilen 12. Okuldur. Amacım, okulumuzu Egede ilk üçün arasına koymaktır.  İlk mezunlarda da bu çalışmamızın semeresini görmenin mutluluğu içindeyiz. Bu sene mezunlarımızdan 22 tanesini Tıp Fakültelerine gönderdik. 5 öğrencimiz ilk bine girdi. İlk bin arasında 15 farklı derece elde ettik.  Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz canla başla çalıştılar. Bu sene de bu başarıyı arttırarak devam ettirmeyi hedefliyoruz.  Hedefim yetiştiğim ve benim de yetişmemde büyük emeği olan “ Tahsin Baba”nın  ( Turgutlu Halil Kale Fen lisesi) okulunu geçmek. Bu hedef Manisa Fen Lisesi için uzak bir hedef değil. Yalnız bana başta bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da amirlerimizin, basının, kanaat önderlerinin, sermaye sahiplerinin ve bütün Manisa’nın sahip çıkması gerekiyor.  Ben her öğrencimi geleceğin Türkiye’si olarak görüyorum. Çünkü yarın ki Türkiye’nin beyinleri bu okullarda.”

Tayif Çekim’in bu hedeflerinin karşısında gelin de şapkanızı çıkarmayın.Yıllarca okul müdürlüğü yapan biri olarak okullarda okul müdürünün ne kadar önemli olduğunu çok iyi bilenlerden biriyim.  Sayın  Tayif  Çekim’in  meslek hayatının büyük bir bölümü  fen liselerinde geçmiştir. Özellikle Manisa’nın en başarılı okulu Halil Kale Fen Lisesi’nde yıllarca idareci olarak çalışmıştır. Halil Kale Fen Lisesi’inin kurucu müdürü öğrencileri ve öğretmenleri tarafından çok sevilen “ Tahsin Baba” namıyla maruf Sayın Tahsin Bozkurt’un yanında yetişmiştir.  Kısa zamanda Manisa Fen Lisesi ilk mezunlarıyla önemli bir  başarı yakalamıştır.  Adeta başarıda, geldiği okula rakip hale getirmiştir. Öğrencilerini seven ve öğrencileri ve velileri tarafından da çok sevilen bir müdürdür.  Genç yaşına rağmen aylıkla ödül dahil dosyasında 16 tane “TEŞEKKÜR  ve TAKDİR” bulunan müdürün okulunun kısa sürede  bu başarıyı yakalamasının tesadüfi olmadığını gösteriyor. Atalarımız “ön tekerlek nerden giderse arka tekerlek de oradan gider” derler. Başarıyı yakalamada oldukça hırslı gördüğüm meslektaşım Tayif Çekim’i eğitim yanıklısı, okuluna, öğrencilerine âşık bir müdür olarak gördüm.  Mesai bitince okulunu, öğrencilerini unutan değil, 24 saat kafasında okulunu ve öğrencilerini ve okulunun geleceğini taşıyan bir müdür.  Tayif Çekim’in şahsında  Fatih Anadolu Lisesi  kurucu Müdürü rahmetli  “İSMET SÖNMEZ” ağabeyimizi  gördüm. Rahmetli  de Fatih Anadolu  Lisesi’ni  kısa sürede Türkiye’nin önemli liseleri arasına yükseltmişti. Günümüzde yeni İsmet Sönmezler görmek, biz emeklilerin geleceğe ait umutlarını yeşertiyor.

Fen Liseleri ülkemiz için çok önemli okullardır. Fen liselerinde okuyan öğrenciler bir yerde Türkiye’nin beyinleridir. Yarının akademisyenleri, fen ve bilim adamları bu okullardadır.  Onun için eğitimin sorumlu mevkilerinde bulunan bürokratların bu okullara özel bir ilgi göstermeleri gerekmektedir.   Eğitimin içinden biri olarak   ben Manisa Fen Lisesi’nde gözlerinden zekâ fışkıran bir öğrenci kesimiyle karşılaştım. 

Bir elmanın yüreğinde gizlenen tohum, görünmez bir elma bahçesidir. Öğretmen tohumun içindeki ormanı görendir. Tohum fidana, fidan ağaca, ağaç meyvelere, meyveler tohumlara gebedir. Yarım asrı eğitimin içinde geçiren bir emekli olarak, geleceğin akademisyenlerini bilim ve fen adamlarını yetiştirecek böyle bir okulun başında genç yaşına rağmen birikimli ve deneyimli, öğrencilerini seven, tohum içinde ormanı gören, her bir öğrencisini yarının Türkiye’si olarak gözleyen Tayif Çekim’in bulunması okul için, öğrenciler için büyük bir şanstır. Öğrencilerinin de velilerinin de bu şansın idraki içinde olmalarını görmek beni sevindirdi.  Manisa Fen Lisesi’nin başta müdürü olmak üzere, öğretmen ve öğrencilerine başarılarının devamlı olması temennisi ve  duasıyla hepsinin  gözlerinden sevgi  ve muhabbetle öpüyorum.Beni tam iki saat büyük bir dikkatle dinledikleri için de ayrıca teşekkür ediyorum.

[email protected]

Reklam