Kadir KESKİN

Kadir KESKİN

[email protected]

Manisa'nın Değerleri: Hayır – Hasenat  ve Vakıf Adamı: BURHAN KURTOĞLU (2) 

06 Kasım 2020 - 15:11 - Güncelleme: 06 Kasım 2020 - 15:16

Manisa’nın Değerleri: Hayır – Hasenat  ve Vakıf Adamı: BURHAN KURTOĞLU (2) 
 
 Geçtiğimiz haftaki yazımda Almanya’da aile konusunu sanırım ayrıntılarıyla siz okurlarıma anlatmıştım.   İnternete  girerseniz  buugün Avrupa ülkelerinde  evlilik dışı doğan çocukların oranı yüzde elliyi  geçmiş durumdadır.  Bu tespitle de   Avrupa ülkelerinde  ailenin ne kadar  SOS verdiğinin  en büyük delilidir. 
 Maalesef bugün  dünyada her geçen gün erozyona uğrayan aileyi güçlendirmek ve bizim de var olan aile bağlarımızı korumak amacıyla  Cumhurbaşkanımız  Sayın Tayip ERDOĞAN, Başbakan  iken  16 Mayıs 2008 tarihinde başlattığı  “ BİZ BİR AİLEYİZ”  sloganıyla aile bağlarının  kuvvetli olarak yaşandığı ülkemizde, Manisa’mızda, Manisalı aileleri temsilen “ Biz Bir Aileyiz” sofrasına eşiyle birlikte   Sayın Burhan Kurtoğlu  davet edilmiştir. Mütevazı aile yaşantısıyla Manisa’da herkes tarafından yakınen bilinen vakıf ve hayır işleriyle ömrünü geçiren tüm Manisa’nın tanıdığı sanayici Sayın Burhan KURTOĞLU’nun örnek kişiliğini ben de siz okurlarımla paylaşmak istedim.  Bu tür şahsiyetleri tanıyalım ve tanıtalım ki gelecek nesillere de örnek şahsiyetler olarak miras bırakalım. 
Burhan KURTOĞLU kimdir? 
Nasıl Manisa’da su denince Bakkal  Sadullah Bulgulu  akla geliyorsa, hayır hasenat işlerinde de  Manisa’da ilk akla gelen isim  Sayın Burhan KURTOĞLU  abimiz akla gelir. 
  Doğma büyüme Manisalı olan Burhan KURTOĞLU fakir bir ailenin çocuğu olarak Manisa’da dünyaya gelir. Başarılı bir iş hayatından sonra da  Manisa’nın sosyal hayatında  önemli  yeri  bir vardır.  
 Burhan Kurtoğlu 2008 yılının 16 Mayıs’ında Başbakanlık Aile Ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından Manisalı aileleri temsilen örnek aile reisi seçildi. Türkiye’de özellikle de Manisa’da plastik sanayinin öncülüğünü yapan Burhan Kurtoğlu bu arada Sivil toplum kuruluşlarıyla olan münasebetini hiç bir zaman ihmal etmez.  Sırasıyla, sanayici, imalatçı, ziraatçı  12 yıl   Manisa  Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı , Ege Bölgesi  Sanayi Odası başkan Yardımcılığı,  Özel  Huzur Evi vakfının  başkanı ve kurucusu , Polis Spor Gücü II. Başkanı, Yerel gazete de köşe yazarı , uzun yıllar  İl Sosyal Dayanışma Vakfı üyesi  olarak  çalışan   Burhan Kurtoğlu   iş , ticari ve sanayi hayatını tamamen oğlu  ve yeğenlerine bırakarak  geri kalan ömrünü  tamamen vakıf ve hayır işlerine adamıştır., Uzun yıllardan beri   fahri olarak  görev yaptığı  Sosyal Dayanışmanın yanında, Bir kaza sonucu genç yaşta kaybeden kızı anısına  Fatih Anadolu Lisesinin konferans  salonunun tefriş etmesi,  Emir Çavuş Vakfından olup Yarhasanlar Camii’nin yeniden inşasında bedelinin üçte birini karşılayarak bugünkü modern hâle gelmesine sebep olmakla birlikte aynı zamanda Sultan II. Beyazıd’ın eşi Hüsnüşâz Hatun Camii’nin bakım giderlerinin de yarısını karşılamıştır. Yarhasanlar Camii'nin bugünkü konumuna kavuşmasında gayretleri büyüktür. Hâlen de bu caminin Koruma Derneği Başkanı olarak görevini sürdürmekle birlikte Ramazan ayında  ve kandil gecelerinde bu caminin şadırvan musluklarından  şerbet akıtarak  tarihi bir geleneğimizin da yaşamasına  ve yaşatılmasına  vesile olmuştur. 
Yarhasanlar Camii, bir zamanlar ilin en garip camisi iken, mimarî açıdan farklı yapısıyla ilin en bakımlı camilerinden biri hâline gelmiştir.  
Burhan KURTOĞLU, vakıf dostu hayırsever bir insandır. Manisa Belediye Başkanı Bülent KAR'ın öncülüğünde hayırsever arkadaşları Belediye Başkan Yard. Recep Kafes, emekli Saruhan İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Önal, Mustafa Özer, Mehmet Topbaş Sadullah Bulgulu,rahmetli  Yaşar Uğur, İsmail Kadıoğlu ve merhum  terzi Adnan Turan ile beraber kurduğu   “Gönülden Gönüle” yardım derneği marifetiyle de  Manisa ve köylerinde birçok yoksul ailenin hâmîliğini üstlenmiş bulunmaktadır. Yoksul ailelerin ev eşyası, beyaz eşya, giysi ve gıda gibi birçok ihtiyaçlarını karşılayarak sosyal açıdan Manisa’da büyük bir boşluğu doldurmaktadırlar.  Bugüne kadar dernek vasıtasıyla 82 değil, 820 de değil, 82. 000 insana ayni yardımlarda bulunmuştur. Tam bu sırada kendisine sordum. “ Ağabey! bu yapılanlar küçümsenecek şeyler değil. Bunları yaparken nefsinde kibire ve gurura yönelik bir kıpırtı oluyor mu?” dediğimde, “ Kadirim aşçının elindeki kepçe kime ne verdiğini bilir mi?  biz  Gönülden Gönüle Derneği  olarak arkadaşlarımla  ben,   Manisa’nın  kepçesiyiz. Manisalının verdiğini yine Manisalıya dağıtıyoruz.”diyerek,  beni mahcup etti. 
 Burhan ağabey bu yardımları ile Manisa’da sosyal dayanışmanın da öncülüğünü yapmaktadır. Kurucusu bulunduğu Gönülden Gönüle Derneği’nin Başkanlığı yanında, Huzur Evi Vakfı Dinlenme Evi’nin de fiilen başkan yardımcılığını da yürütmektedir.  
 
 İleri yaşına ( 81) rağmen günlük mesaisinin büyük bir bölümünü hayır ve vakıf işlerinde koşturmakla geçirmektedir.  Bir gün kendilerine  “Burhan ağabey bu yaşına rağmen bir taraftan dernek, diğer taraftan Sosyal Dayanışma Vakfı, huzur evi ve diğer sosyal etkinlikler  sizi yormuyor mu? “ dediğimde, “ Kadirim bu yolda koşturmak bana iyi geliyor ve beni zinde tutuyor. Allah’a şükür şu anda kendimi  bir delikanlı kadar   zinde buluyorum. Allah ömür verdiği müddetçe son nefesime kadar bu yolda koşturmaya devam edeceğim” 
 Burhan ağabeyinin bu cevabı karşısında  “ Allah uzun ömürler versin” demekten başka ne denir?  
 Her canlı, fanidir. Her fani de ahrete intikalden sonra  unutulmamak  ve  hayır dua ile anılmak ister. Her tören rahmetli  Akif’in sözleriyle  başlar, 
her pazartesi okullar onun sözleriyle açılır, her Cuma  rahmetlinin sözleriyle  kapanırken,   
Toprakta gezen gölgeme toprak çekilince 
Günler şu heyulayı elbet silecektir 
Rahmetle anılmak budur amma 
Sessiz yaşadım kim beni nerden bilecek?  
diyerek,  unutulmama  arzusunu dile getirmektedir. 
 Rahmetli Akif’ yazdığı  İstiklal marşıyla  nasıl unutulmuyorsa, Manisa’da da   su denince  Bakkal Sadullah, hayır hasenat işlerinde de  Burhan Kurtoğlu  unutulmayacaktır.  
Yukarıda da arzettiğim gibi  Manisa’da  elinin değmediği çeşme bırakmayan su adamı Bakkal Sadullah Bulgulu ile   ileri yaşına  rağmen halen  mesaisinin büyük bir bölümünü hayır- hasenat ve vakıf işlerinde koşturmakla geçiren Burhan ağabeymiz  Manisa’da hayır hasenat işlerinde örnek alınacak  iki şahsiyettir. ( Allah her ikisine de hayırlı, huzurlu, sağlıklı   uzun ömürler versin.)    
 Benim  yazıya döktüklerimi   Manisa halkı  da bilmekte  ve bu  değerlerin çalışmalarını takdir etmektedirler. Söz uçar yazı kalır derler. Benim amacım Manisa’nın değerlerini yazıya dökerek  geleceğe taşımaktır. Ola ki  bu değerlerin gelecekteki  kuşakları   ve Manisalılar “ Dedelerimiz ve ecdadımız  bunu yapmış ben de  devam ettireyim” gibi  bir düşüncenin oluşması için  kaleme aldım. Manisa’nın değerlerini  de yazmaya devam edeceğim.Kötüler ve kötülükler unutulmadığı gibi  istedim ki  iyi insanlar  ve  iyilikleri de  unutulmasın. Umarım benim bu niyetime sahip çıkacak nesiller olacaktır. 
  Su adamı bakkal Sayın Sadullah  Bulgulu ile hayır – hasenat  ve vakıf adamı Sayın Burhan Kurtoğlu Ağbeymize  Allah’tan hayırlı  uzun ömürler diliyorum. Cenab-ı Hak gayretlerini bereketli ve daim eylesin 
 
Not:   Hayatta  “ KEŞKE” ve “ ŞİMDİKİ AKLIM OLSAYDI”   demememiz için,  seminerlerimde gözyaşları içinde itiraflarda bulunan kardeşlerimizin pişmanlıklarını  “ TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN PİŞMANLIKLAR”   adlı kitabım, ERGUVAN yayınları tarafından baskısı yapıldı. Arzu eden okurlarım kitabımı Kitap Yurdu- Emek Dağıtım- İdefiks-  Diyanar- BKMK ( Bursa Kültür Merk ) Babil. Com. İle MANİSA’DA da MUTLU kitabevinden temin edebilirler.

Reklam

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum