Kadir KESKİN

Kadir KESKİN

[email protected]

Manisa'nın Bilinen ve Bilinmeyen Değerleri yazı serim Siyasetçi 19. Dönem Milletvekili Faruk Saydam (17)

21 Nisan 2021 - 12:59

Manisa’nın Bilinen ve Bilinmeyen Değerleri yazı serim
Siyasetçi 19. Dönem Milletvekili Faruk Saydam (17)

Afyonluyum. Bu şehirde  (Manisa’da)  doğmadım. Ama bu şehirde çoluk çocuğumun karnını doyurdum, bu şehirde okuttum. Dolayısıyla bu şehri seviyorum ve bu şehre hizmet edenlere de özel bir sempatim var. Onları raflarda (kitap çalışmam) geleceğe taşımak amacıyla bu yazı serime devam ediyorum. Bu yazımı da sendikacı, bürokrat, henüz 19 yaşında iken “ Genç Demokrat Teşkilatının “ kurucu başkanı olarak siyasete atılan 19. Dönem Milletvekili Faruk Saydam beyefendiye ayırdım.
1931 doğumlu Faruk Saydam,  Üsküplü Makbule Hanım ile Antalya’lı fırıncı Mehmet usta’nın oğlu olup, doğma büyüme Manisalıdır. Müjgan Hanımla Fevliliğinden üç oğlan çocuğundan Can ile Mutlu Saydam Tıpçıdır. Plastik cerrahı Mutlu Saydam ile yurt dışında kariyerini madencilik üzerine yapan, NASA’ da çalışan, dünyada madencilik üzerine önemli bilimsel çalışmalara imza atan Serkan saydam, Avustralya’da akademisyen olarak görevini sürdürmektedir. Uluslararası projelerde yer almak suretiyle bir Türk olarak Ülkemizin ve Manisa’mızın gurur kaynağı olan Prof. Dr. Serkan saydam ile plastik cerrahı Mutlu Saydam Manisa Lisesi’nden öğrencilerimizdir.
 Neden Faruk saydam? Her ne kadar aktif siyasetin içinde olmasam da  kırk yıldır Manisa’da ikamet eden biri olarak her sade Manisalı gibi ben de   siyaseti içerden değil, dışarıdan gözleyenlerden biriyim. Elbette Manisa’da Manisa’ya dürüstçe hizmet eden siyasetçilerimiz vardır. Ama bunlardan Bakanımız sayın Rıza Akçalı ( daha önce yazdım)   ile Faruk Saydam’ın Manisa siyasetinde Manisa halkının yanında ayrı bir yeri vardır. Akçalı ile ilgili izlenimleri daha önce arz ettim. Faruk Saydam beyefendi de gerek devlet hizmetinde gerekse siyasi hayatında dürüstlük imajından asla taviz vermemiştir. İkinci defa Manisa’dan seçilebileceği halde, bazı siyasi oyunlar dolayısıyla rahmetli Özal tarafından  Uşak’tan seçilebileceği bir sıraya  koyacağı halde “  Sayın  Başbakanım  ben siyasete Milletvekili  olmak için değil, hizmet için girdim. Halkını ve yöresini tanımadığım bir ilde yararlı olmayacağımı düşünerek beni mazur görün” diyerek, kabul etmemiştir. Bunun sonucunda da PETKİM’e  yönetim kurulu üyesi olarak atanmasına   rağmen  sadece  iki ay çalışarak “ Huzur Hakkı”  almaksızın  ” Uzmanı olmadığım  bir alanda yararlı olamayacağım” gerekçesiyle istifasını sunarak  ayrılmıştır. İşte bu özellikleri dolayısıyla Faruk Saydam ile Akçalı siyasete nokta koyduktan sonra da önceki gibi halkın arasında halkla beraber Manisa’da işinin başında hayatını sürdüren iki siyaset adamımızdır. Bunların dışında Manisa sokaklarında eski milletvekillerimizden dolaşan var mı? Var. O da Zeynel Balkız.  Zeynel Balkız da kısa süreli vekilliğinin sonunda Manisa’da ikametini sürdürmektedir. Ayrıca merhum Halil Yurtseven de vekilliğinden sonra Manisa’da ikamet eden siyasetçilerimizdendi. Allah rahmet eylesin. Bunların dışında benim bilmediğim siyasetçilerimiz varsa onlardan  özür dilerim.
19 Yaşında Genç Demokrat Teşkilatı Başkanı olarak  siyasete  giren  Faruk Saydam,   1952 yılında Manisa’da mahalli yayın organı “ Hürriyet Misakı “ adlı  gazetede   gerek siyasi, gerekse Manisa’nın kalkınmasına yönelik yazılarla  siyasette dikkati  çekmiş,   genç yaşta  rahmetli  İnönü, Bayar, Menderes ile  tanışarak kapanmadan önce birçok Manisalının  iş,aş sahip olması için Manisa Tekstil fabrikasının  kurulmasını  o günün  Manisa’nın  siyasi büyükleriyle gündeme getirerek Tekstil fabrikasını  Manisa’ya kazandırmışlardır.  ESO işletmesinde şebeke amiri, müdür, Esnaf Derneği Başkan vekilliği ve meclis üyeliklerinden sonra meclise giden yolda seçmenlerine asla  yapamayacağı şeyi vaat etmemiştir. Ama vaat ettiklerinin de amansız takipçisi olarak onları yerine getirmiştir ki bugün halkın arasında halktan biri olarak hayıtını sürdürebilmektedir.  Bunu neden vurguluyorum. Maalesef ülkemizde siyasetçinin imajı biraz sıkıntılıdır. Dikkat ederseniz seçilemeyen vekilin, oyunu aldığı şehirde oturduğu çok nadirdir.  Bizzat Manisa sokaklarında yaşanan bir olay. Seçilemeyen eski bir vekil, çarşıda rastladığı partisinin seçmenine selam verir. Seçmeni ise : “ Söylemediğin yalan kalmadı. Bir de utanmadan selam veriyorsun!”  diyerek sokak ortasında yanındaki yakınları yanında refüze ettiği,  o eski milletvekilinin bir daha Manisa’ya uğramadığı dillendirilmeketedir. 
Siyasette hoşgörü, nezaket, uzlaştırıcı ve birleştirici bir dili kullanan Faruk saydam, bu özelliği ile Mecliste Tarım Komisyonundan, hayali  İhracat Komisyonu ve Mill Savunma Komisyonu  olmak  üzere bir çok komisyonlarda  görev almış ve  bu komisyon çalışmalarında  hep uzlaştırıcı  yol izlemiştir.   Bölgenin tütün üreticileri ile müstahsili rahatlatan kararların alınmasında mecliste en çok söz alan ve tütüncülerin hakların koruyan vekil olarak dikkati çekmiştir.
 Belçika, Norveç, Türkmenistan, Kazakistan ve Almanya’da temsil eden ve Almanya’nın uyguladığı Silah ambargosunun kaldırılması müzakerelerinde aktif görev almıştır. 
Türkiye’yi temsilen üç yıl Avrupa parlamentosunda görev yaparken Ukrayna’nın Avrupa parlamentosuna alınması konusunda Türkiye olarak güçlü destek vermişlerdir.   Bu desteğin sonunda Ukrayna heyetinin verdiği yemekte yaşadığı hatırasını gözleri yaşararak anlatmaktadır. Yemek esnasında otel görevlisi gelerek dışarıda bir misafirin Türk Heyetiyle çok acil görüşme isteğini Heyette iletince,   Heyet başkanı Engin Güner,  Faruk Saydam’ı da alarak dışarı çıktıklarında  sivil giyimli, uzun boylu  bir bey  perişan bir  vaziyette kimliğini göstererek : “ Ben  Kosova Genel Kurmay Başkanıyım.  (  Kosova milliyetçileri ile  Sırbistan  arasında yoğun savaşın devam ettiği yıllar)  Adriyetik  denizi kıyısında  bir noktada  Kosovalı Türklerin  sarılmış olduğunu, ellerinde cephane kalmadığını  belirttikten sonra, Sayın Türkiye Cumhur Başkanı  Turgut Özal’a bu durumu  bildirirseniz, oradaki  milis kuvvetlerimizi  kurtarma şansımız olabilir” diye göz yaşları  içinde  yardım talep eder. Bunun üzerine  telefona  sarılan Engin Güner  rahmetli Özal’ı arar, telefona yaveri çıkar . Fakat yaver “ Beyefendi biraz rahatsız yeni yattı uyuyor, rahatsız edemem ” dediğinde,    Özal’ın yaşıtı  ve Özal’la  olan  özel muhabbeti dolayısıyla  avizeyi alan   Faruk Saydam yaver beye kendisini tanıtarak” Yaver bey  ben her türlü sorumluluğu kabul ediyorum. Arzedeceğimiz konu çok mühim.  Lütfen beyefendiyi kaldırır mısın?” gecenin geç saatinde yatağından kaldırılan rahmetliye durum arzedilir. Türkiye’nin de böyle durumlarda her an hazır halde bulunan kuvveti devreye sokularak Kosovalı Türklerin imhası önlenmiştir.
Yıllar sonra Manisa Aydınlar ocağı Kosova’nın Prizen şehrinde yapılan bir konferans anında sarılan bu birlikten kurtulan rütbeli bir asker yaşadığı bu olayı dile getirerek Türk heyetine teşekkür eder. Bunun üzerine olayı bizzat Engin Güner ile organize eden Faruk Saydam, söz alarak konuyu salona anlatırken salondakiler nefesini tutarak gözyaşları içinde dinler sonunda da bütün salondakiler Türk heyetine sarılarak ,ağlayarak minnetlerini dile getirirler.
 Cesur icraatlarıyla bakanlıkta kalıcı izler bırakan unutmadığım ve unutulmayan bakanlarımızdan dönemin Milli Eğitim Bakanı Sayın Vehbi Dinçerler beyefendi ile kitaplarım vasıtasıyla   gıyaben tanışıyoruz. Aynı dönemde vekillik  yapan  Faruk Saydam beyi kendilerine sorduğumda:
“Eski Osmanlı topraklarından, yurdunu, yuvasını, malını mülkünü  terk edip Anadoluya gelenlerde  çok özel ve üstün  bir vatan-millet sevgisi oluştuğunu  her zaman müşahade etmişimdir. Vatan sevgisi ve hizmet aşkıyla  ve cesaretle  vekillik yapan  bir dostumuz idi. Çeşitli  bakanlık görevlerimde  Faruk beye çok danışmam olmuş ve istifade etmişimdir. Turgut Özal Başkanımızın da takdirlerini kazanmış, uzlaştırıcı, çözümleyici karakteri, yüksek ikna kabiliyeti ile Komisyon ve Parti işlerinde hayırlı katkıları olmuştur. Sağlık ve afiyet diliyorum.” ( M. Vehbi Dinçerler)
 Evet, Sayın Bakanımızın da ifade ettikleri gibi Faruk saydam, vatan sever bir  cemiyet insanıdır. Uzlaşmacı kişiliği ile Manisa’da birçok sivil toplum kuruluşlarında başkan ve yönetici olarak görev yapmıştır. Halen bazı sivil toplum kuruluşlarında çalışmalara katkılar sağlamaktadır. İyiliksever bir kişiliğe sahiptir. Yardım ve yardımlaşma konusunda hassasiyeti yüksektir.
19 yaşından itibaren aktif siyasetin içinde biri olarak Manisa’da siyasetin çınarıdır. Tecrübe ve deneyimlerinden genç siyasetçilerin yararlanması gereken değerli bir büyüğümüzdür.www.kadirkeskin.net
Not: Manisa’nın siyaset çınarı 19. Dönem Manisa Milletvekili Sayın Faruk saydam.






 

Reklam

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum