Manisa’nın Bilinen ve Bilinmeyen Değerleri Yazı serim: Merhum İbrahim GÖKÇEN (28)
İbrahim GÖKÇEN ve Mustafa Çağatay ULUÇAY, Cumhuriyetin ilk yıllarında Manisa Şehitler Ortaokulu ile Manisa Lisesinde öğretmenlik yapmış iki meslektaşımdır. Her ikisi de şu anda merhum olan bu meslektaşlarım, Manisa’nın tarihi ve Manisa’daki vakıfların incelenmesi konusunda unutulmayacak hizmetlerde bulunan iki eğitimcidir. Zaten vefalı Manisa halkı da bu iki meslektaşımızı yaşatmak amacıyla Yarhasanlar Mahallesindeki geniş bulvara İbrahim Gökçen Bulvarı, Karaköy semtinde bulunan bir ilköğretim okuluna da Çağatay Uluçay İlköğretim Okulu adını vermiştir.
Manisa Lisesi’nde öğretmen olarak çalıştıkları yıllarda tarihle günümüz arasında adeta bir köprü görevini üstlenmişlerdir. Latin alfabesine geçilmesiyle unutulmaya başlanan eski yazı belge ve bilgiler, hem Osmanlı yazısını hem de Latin alfabesi yazısını iyi derecede bilen bu iki tarih öğretmeni İbrahim GÖKÇEN ve Mustafa Çağatay ULUÇAY, Manisa’daki bütün kültürel değerleri belgelendirerek yazdıkları kitaplarla günümüze aktarmışlardır. Şayet bu çalışmalar yapılmamış olsaydı Manisa'nın kültürel tarihinin aydınlığa kavuşması tam olarak mümkün olamazdı. Bu verimli ve kıymetli çalışmalarını unutmayan Manisa halkı, her iki öğretmenin de isimlerini bugün yaşatmaktadır. Eserlerini ve hayat hikâyelerini aşağıya çıkarırken bu arada kendilerini de rahmetle anıyoruz.
A-İbrahim GÖKÇEN (Eğitimci, Tarihçi, Araştırmacı Yazar)
1906 Yılında Selanik –Gevgili'de doğdu.1924'de ailesi birlikte Bursa’ya yerleşti.1928 yılında ilkokul öğretmeni oldu. Fransızca bilir aynı zamanda ressamdı. Giresun’da 3 yıl, Bursa'da 4 yıl öğretmenlik yaptı.1935 yılında Tarih ve Coğrafya öğretmenliğini kazanan GÖKÇEN, Kırşehir Ortaokulunda 1 yıl görev yaptıktan sonra 10 Eylül 1937 de Manisa Ortaokuluna (Şimdiki Şehitler Ortaokulu) tayin oldu.1945 yılında ortaokulun Manisa Lisesi'ne dönüşmesinden sonra aynı okulda görevine devam etti. Manisa Lisesi'nde bir ara müdür yardımcılığı görevinde de bulundu. 18 Eylül 1948 tarihinde emekliliği dolayısıyla Manisa'dan ayrıldı. İstanbul’un Bakırköy ilçesine yerleşerek tarih ve vakıf araştırmalarına devam etti. 04 Şubat 1958 tarihinde de genç yaşta beyin kanaması sonucu vefat etti. Naaşı Edirne Kapı mezarlığına defnedildi. Ruhu Şâd Olsun.
Manisa'yı memleketi Bursa’ya çok benzeten GÖKÇEN’in Manisa’nın tarihî ve vakıf eserlerini orijinaline uygun olarak çizmiştir. Ondan sonraki araştırmacılar hep onun çizdiği resimleri kaynak olarak kullanmışlardır.
Kitapları
Manisa Tarihine Genel Bakış (Çağatay ULUÇAY'la birlikte), 1939, İstanbul.
16. ve 17.Yüzyıl Vesikalarına Göre Manisa’da Deri Sanatları Tarihi araştırmaları, 1945,
Sicillere göre 16. – 17. Asırlarda Saruhanoğlulları Zâviye ve Yatırları, 1946, İstanbul.
16. – 17. Asır Sicillerine Göre Saruhan’da Yörük ve Türkmenler, 1946, İstanbul.
Manisa Tarihinde Vakıflar ve Hayırlar, I. Cilt, 1946, İstanbul.
Manisa Tarihinde Vakıflar ve Hayırlar, II. Cilt, 1950, İstanbul.
Tarihte Saruhan Köyleri, 1950,
Makale ve Araştırmaları
Gediz Dergisinde Yayınlananlar
1938 – 1947 yılları arasında bu dergide yayınlanan makaleleri,
* Tarihî Eserleri Nasıl Koruyalım,
*Muradiye Camii,
*Ulu Camii ve Medresesi,
*Alay Bey Camii,
*Çeşnigir ve İvaz Paşa Camileri,
*İvaz Paşa Camii, (Ayrıca)
*Atatürk ve Türk Tarihi,
*Yunt Dağında Bir Gezi,
*Ege Kalesi,
*Seni Düşünürken (Tarihi Eserlerle İlgili Şiir)
Genç Spil Dergisinde Yayınlananlar:
* Manisa'nın Eski Eserlerinden Darüşşifa,
* Manisa Kütüphanesinde Bulunan Tıbbî Bir Eser ve İçindeki Orijinal Kayıt Hakkında,
* Manisa Tarihi ile Alakalı Piyale Bey Kimdir?
* Tarih ve Folklor,
* Manisa Kalesi ve Tamir Safhası,
* Yer ile Gök Arasında,
* Babalık,
* Kömürcü Develeri,
* Acuze (Hikâye),
* Hatıra Defteri (Hikâye).
Belleten Dergisinde Yayınlanan Makalesi:
* Ulu Camideki Büyük Çalar Saat
FACEBOOK YORUMLAR