Kadir KESKİN

Kadir KESKİN

[email protected]

GELECEĞİN YÖNETCİLERİ BU OKULDA YETİŞİYOR

28 Nisan 2014 - 14:07

GELECEĞİN YÖNETCİLERİ BU OKULDA YETİŞİYOR

Postacı izine çıktığında “Şu şehri bir gezeyim” dermiş.  Ben de Manisa Lisesi Müdürü iken gerek yurt dışında, gerekse yurt içinde gittiğim yerlerde hep okulları gezerdim.  Gezdiğim okullarda farklı bir şey varsa onu, kendi okuluma kazandırmaya çalışırdım. Nitekim Kardeş okul   İngolstadt Apian Gymnasium’un davetlisi olarak Almanya ‘ya gittiğimde  kardeş okulda  gördüğüm “ Serbest  Köşe Tahtası, Stres Duvarı, Boksör Torbaları, Okul bahçesinde  beton masadan oluşan Pinpon masalarını yaptırarak öğrencilerimizin  kullanımına hazır hale getirmiştik...

Şimdi de okullarda ilgi gören eğitim seminerlerim dolayısıyla Türkiye’yi geziyorum.  Sanırım Türkiye genelinde seminer verdiğim okul sayısı üniversiteler dahil 150 yi geçti. Trabzon, Konya,  Afyon, Balıkesir, Çanakkale,  İzmir, İstanbul liselerinde seminerler verdim ve seminerlerim halen de devam ediyor. Önümüzdeki haftada da İstanbul liselerinde seminerlerim olacak. Gittiğim yerlerde hem seminer verdiğim okulları, hem de vermediğim okulları fırsat buldukça geziyorum. Buda benim hobim olsa gerek. Gerçekten Türkiye’de eğitimin alt yapısı düne göre donanım açısından inanılmaz bir şekilde zenginleşmiş. Mimari bakımından estetik görüntülü binalar,  Fatih projesiyle her okula giren akıllı tahtalar, Bilgi Sayar labratuvarları ve 30 öğrenciyi aşmayan sınıf mevcutlarıyla kısa sürede büyük gelişmeler kaydedildi. Fazla değil 0n üç sene önce okullar açılışından bir ay sonra bile kitaplar temin edilemezdi. Kitapçıların önlerinde trafik kilitlenirdi kitap kuyruklarından. Şimdi ise okullar açılır açılmaz 16 milyon öğrenci sırasında ders kitaplarını bulabiliyor.  Bunu başaran dünyada ülke sayısı bir elin parmaklarını geçmez.

         Seminer verdiğim okullarda eğitim açısından dikkatimi çekenleri bu köşemde sizlere arzetmeye  çalışıyorum. Daha önceki yazılarımda Manisa Fen Lisesi’ni, Turgutlu’daki Halil kale fen Lisesini ve Turgutlu’nun diğer başarılı okullarını başta eğitim  sevdalısı  İlçe Milli Eğitim Müdürü  Sayın  Mehmet ÖLMEZ beyefendi  olmak üzere sizlere tanıtmıştım. Geçtiğimiz hafta ise Alaşehir ve Salihli Liselerinde seminerler verdim. Yalnız bunlar içinde Alaşehir 19 Mayıs Ortaokulu öğrencileri,  idaresi ve velileri özellikle dikkatimi çekti.   Okul,  adeta özel okuldan farksızdı. Hatta bazı özel okullarda görmediğim eğitimin alt yapısını bu okulda gördüm.   Gördüğüm çoğu özel okuldan daha donanımlı. Başta deneyimli müdürü Azim Kökten, Tarih Öğretmeni İsmail ÇETİN, işinin ehli rehber öğretmen Ali GEÇİT, Aile  Birliği Başkanı  Özlem AKIN Hanımefendi ve öğretmenler iyi bir ekip oluşturmuşlar ve okulda  hep beraber başarıyı yakalamışlar.  Manisa’nın ilçeleri arasında Fen  Lisesi ve Sosyal Bilimler Liselerine en fazla öğrenci gönderen  Alaşehir 19 Mayıs Ortaokulu.  Şu anda İl geneli  tüm okullar arası karşılaştırmada birinci durumdadırlar.El ele vermişler mükemmel bir eğitim ortamı oluşturmuşlar. Bu okulun eğitim yanıklısı tecrübeli Okul Müdürü Sayın Azim KÖKTEN olmak üzere okulun tüm eğitim kadrosunu kutluyorum. Başarılarını artırarak devam ettirmelerini temenni ediyorum.

         Bunun yanında Manisa’nın yüz akı okullarından biri de Manisa Sosyal Bilimler Lisesi. Ben bu liseyi çok önemsiyorum. Daha önceleri liselerde Edebiyat koluna eş değer olarak açılan Sosyal Bilimler Lisesi adıyla  ayrı bir okulun  açılması  sevindiricidir. Nasıl ki yarının fen ve teknik beyinleri fen liselerinden yetişiyorsa, yarının Türkiye’sini idare edecek beyinlerini oluşturacak öğrenciler de  bu okullarda  yetişiyor. 2003- 2004 yılında ilk defa İstanbul’da açılan Sosyal Bilimler Lisesi, yedi yıl bir gecikme ile de olsa 2011-2012 Öğretim yılında Manisa’da da açıldı. Yatılı ve karma eğitim yapılan bu okulda en az 2 yabancı dil öğretilmekte. Bir yıl İngilizce hazırlık olmak üzere toplam 5 yıllık bir eğitim süresi vardır. 
                 Ayrıca Sosyal Bilimler Liselerinde 10. ve 11. Sınıftan itibaren isteyen öğrenciler için uluslararası geçerliliği olan Bakalorya programı uygulanmaktadır. Okullarda eğitim dili Türkçedir ancak Uluslararası Bakalorya Programını uygulayan okullarda Matematik ve Fen Bilimleri dersleri yabancı dille okutulur. Sosyal Bilimler Liseleri tüm lise türleri içinde 4 yıllık fakülteye en yüksek oranda öğrenci yerleştiren okullardandır. Bu okulların açılış amaçları
 arasında;

1- Sosyal Bilimler, edebiyat ve eşit ağırlıklı alanda ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık etmek, 
2-Zekâ düzeyleri ile edebiyat ve sosyal bilimler alanındaki ilgi ve yetenekleri üst düzeyde olan öğrencileri bu alanlarda yüksek öğretime hazırlamak, 
3-Öğrencilerin bilimsel, kültürel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde yabancı dil öğrenmelerini sağlamak,
4-Öğrencileri araştırmaya yönelterek, sosyal bilimler alanında 
yeni buluşlara ilgi uyandıracak ortam ve şartları hazırlamak. 
5-Siyaset ve bürokrasiye kültürlü; devleti ve demokrasiyi iyi tanıyan, ona işlerlik kazandıracak elemanları yetiştirmek.

 Sosyal Bilimler Lisesi  ile Fen Lisesi aynı binayı kullanmaktadır.. Kısıtlı imkânlarına rağmen
2012-2013 Eğitim Öğretim yılında TÜBİTAK Bilim Fuarı düzenlenmiştir. Öğretmen ve öğrencilerin hazırladığı 33 proje bu fuarda sergilenmiştir. Ayrıca yine aynı yıl Türkiye’deki tüm Sosyal Bilimler Liselerinin katılımıyla Ulusal Sosyal Bilimler Liseleri Sempozyumu düzenlenmiştir.

Necip Fazıl Kısakürek’i Anma İl Programı, Mevlana’yı Anma İl Programı, şiir okuma yarışmaları, hikâye ve kompozisyon yazma yarışmaları, çeşitli konferanslar, seminerler, üniversite tanıtım fuarları, üniversite gezileri, kültür gezileri, sportif faaliyetler,  TÜBİTAK Proje yarışmaları etkin bir eğitim faaliyeti içindedirler. Okulun en acil ihtiyacı en kısa zamanda müstakil bir binaya kavuşmasıdır.

 “Küpü küp üstüne dizmişler, altındakini çekivermişler, seyretmişler gümbürtüyü” diye Yunus Emre’nin bir beyti vardır. Türkiye’de eğitim tamamen okul müdürleri üzerinde yoğunlaşır. Almanyada gördüm. Okula en geç gelen müdürdür, okulu erken terk eden de yine müdürdür. Bizde bunun tam tersi.  Almanya’da okulun camı kırılmış, çatısı akmış müdürün omurunda değildir. Orda müdür 24 saat kafasını eğitim için yorar. Bizde ise müdür cam kırılınca okulun camını taktıran, çatı akınca zamanında çatıyı tamir ettiren, boya badanasını yaptıran müdür iyi müdürdür. İyi bir inşaat kalfası isen iyi bir müdürsündür.

 

 Alaşehir Halk Eğitim Müdürlüğünden tanıdığım Sayın Azim KÖKTEN ile Fatih Anadolu Lisesi’nden tanıdığım Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü  Sayın Mehmet GÖKÇE her ikisi  de   beşeri ilişkiler açısından başarılı meslektaşlarımızdır.  Azim KÖKTEN ile Mehmet GÖKÇE bulundukları görevlerde üstün başarılar göstererek takdir ve teşekkür açısından dosyaları oldukça kabarıktır. Her ikisi de gittiği yerlerde velilerle kurduğu iyi ilişkiler sonucu görev yaptığı kurumlarını pırıl pırıl  hale getiren eğitimin çıtasını yükselten arkadaşlarımızdır. Akhisar Çağlak Lisesi’ne eğitim semineri için gittiğimde gerek öğretmenlerden, gerekse velilerden Mehmet GÖKÇE hakkında duyduğum sitayişkâr ifadeler beni, meslektaşım adına gururlandırdı.  Kısa zamanda Çağlak Anadolu Lisesi’ndeki oluşturduğu olumlu havanın tadı damağında kalmış Çağlak Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin.

Atalarımız “Ön teker nerden giderse, arka teker de oradan gider” derler. Bizim eğitim sistemimizde müdürün çok önemli rolü vardır. Okul müdürü eğitim yöneticiliğinde uzman, gayretli, doğal yetenekleri yüksek ve liderlik özellikleri güçlü ise,  okulun eğitim hizmetleri o derece yüksek ve başarılı olur. Nitekim rahmetli İsmet Bey kardeşimden sonra Fatih Anadolu Lisesi’ne gelen müdür zamanında okuldaki mevcut uyumunun bozulması, başarıyı da olumsuz  şekilde etkilemişti. Mehmet GÖKÇE okulda oluşan bu olumsuz havayı veliler, öğretmenler ve öğrencilerle kurduğu iyi ilişkiler sonucu kısa zamanda toparlamış, merhum İsmet bey zamanındaki başarılı çizgiyi kısa zamanda yakalamıştır. Gördüğüm kadarıyla okuyan, kendisini yenileyen kariyer sahibi bir idarecidir. Katıldığı  28 adet seminer faaliyetleriyle  bu kariyerini pekiştirmiştir. 

Aylıkla Ödüllendirmenin yanında bakanlıktan aldığı 3 adet  “ TAKDİR”,  8   adet “  TEŞEKKÜR”, Vali  ve Milli Eğitim müdürlüğünden aldığı   12  “ BAŞARI  ve  TEŞEKKÜR” belgeleri  de bu kanaatimi doğrulamaktadır. Seminerim esnasında öğrencilerin vakur davranışları da ayrıca dikkatimi çekmişti.  Gözlerinden zekâ fışkıran bir öğrenci kitlesiyle karşılaştım. Böyle öğrencilerin başında genç sevimli sempatik meslektaşlarımızın bulunması sevindiricidir. Başta Müdür Mehmet GÖKÇE ve eğitim kadrosunu tebrik ediyorum.   Yarın ki Türkiye’nin idari kadrosunu üstlenecek Sosyal Bilimler Lisesi Öğrencilerine de  Cenab-ı Haktan  zihin açıklığı temennisiyle başarılar  diliyorum.

  Manisa ilinde Sosyal Bilimler Lisesi ile Fen Liselerine en çok öğrenci gönderen Alaşehir 19 Mayıs Ortaokulu Müdürü Azim KÖKTEN ile okulun eğitim kadrosunu  da ayrıca tebrik ediyorum, aynı temenni ve duamı onlar için de tekrarlıyorum. Allah önlerini ve zihinleri açık etsin.

Reklam