Fuat YILMAZER

Fuat YILMAZER

[email protected]

BAYRAMINIZ BAYRAM OLSUN

24 Mayıs 2020 - 09:39 - Güncelleme: 24 Mayıs 2020 - 09:41

BAYRAMINIZ BAYRAM OLSUN

“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı”  (Bakara/183)

“O (sayılı günler) doğruyu eğriden ayrıma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık sizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin.” (Bakara/185)

Bunlar, tövbe edenler, ibadet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar, rükû ve secde edenler, iyilik emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah’ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Mü’minleri müjdele.” (Tevbe/112)

Mübarek bir ayın sonucu Müslümanların ibadetlerini sağlam, sağlıklı ve Allah’a kulluk görevini yapmanın gönül hoşluğu ve huzuru içinde bayrama kavuşmuştu.

Bu senenin orucu gayet sıkıntılı bir döneme rastladı. Çok şükür ki sıkıntılı dönemde de oruç ibadeti yerine getirildi. Üzgünüz ki bu sene Cuma namazlarını, Teravi ve bayram namazlarını eda edemedik. Allah daha büyük sıkıntılarla, katlanılmayacak daha başka acılarla karşılaştırmasın. COVİD 19 gibi sebebi ve menşei belli olmayan salgınlardan Allah inanları ve milletimizi korusun.

İslam’ın istediği ve emrettiği şeylerin başında ruh ve vücut temizliği vardır. İbadette temizlik olmadan yerine getirilemez.  Peki, temizlik nedir?

Temizlik; Kısa tanımıyla,  Sağlığa zarar verecek her türlü tehlikelerden korunmak için alınacak her türlü önleme denir. Temizliğin başında el, yüz, vücut, yaşadığımız yerin temizliği, yediğimiz içtiğimiz şeylerin temizliği gelir.

İsmail Hami Danişment “Cesaret ve Ahlak ile Örnek Millet Türkler” adlı eserinin “Eski Türk Temizliği ve Kanaatkârlığının ve Bunların sağlık Açısından önemi” başlıklı bölümünde, Eski Türk temizliğinin esası İslam’ın temizliği imandan sayan düsturu ile yakınlık gösterir der. Eski Türklerin temizliği helayı ve hamamı kullanmalarına yol açmış, bu sayede hastalıklardan, mikroplardan korunmuşlar, ömürleri uzun olmuştur.

Temizlik ve kirlilik kavramlarının özünün inançlarla içe içe olduğu görülür. Temizlik için elzem olan sudur ve onun yardımcısı sabundur.  Su da Atalarımız tarafından kutsal kabul edilen maddedir. Bu nedenle suya karşı daha sevecen saygılı tavır geliştirmişlerdir.

Başkaları için batıl itikat olarak kabul edilen, bizim değerlendirmemize göre ise suya olan saygıyı kıymet bilirliği, sevgiyi ifade eden Suya Tükürmenin, Suya İşemenin, Suyu ayakta içmenin, bardağı bir dikişte bitirmenin yanlışlığı ile birine övgü düzerken “su gibi aziz ol” sözünün eylemi ve söylemi bugünde hala bazı yerlerde geçerliliğini korumaktadır. Pek çok değerimizi yitirdiğimiz gibi suya verdiğimiz değeri de kaybettik. Hâlbuki Canlının organizmasının 4/3 ünün su olduğunu unuttuk. Bilgimiz fazlalaştı, ufkumuz açıldı dediğimizde bu yanlış işlemleri yapıyoruz. Onun için su sıkıntısı çekiyoruz. İlerde olacak kuraklığı ve Devletlerarasında olacak su savaşlarını aklımıza bile getirmiyoruz.

Oruçtan başlayıp temizliğe geldik. Bunların hepsi birbirileriyle iç içe olan konular.

Bayramınızı tebrik ederim.

Fuat YILMAZER

Reklam